Europol: Organizaţia teroristă Stat Islamic îşi schimbă tacticile ca să menţină ameninţarea

E.b. | 02.12.2016

Reprezentanţii Europol au susţinut vineri dimineaţă că modelul ultimelor atentate teroriste de pe teritoriul statelor europene sugerează clar faptul că jihadiştii Statului Islamic au adoptat deja noi tactici pentru comiterea atacurilor din Occident.

Pe aceeași temă

 

 


Raportul ”Schimbări în Modul de Operare al ISIS” prezintă date actualizate cu privire la nivelul ameninţării teroriste şi oferă statelor membre un ghid pentru a se pregăti în faţa unor noi atacuri ale Statului Islamic, transmite News.ro.


”În ultimii doi ani am văzut mai multe atentate jihadiste, dintre care unele au provocat un număr masiv de victime. Nivelul acestei ameninţări este cunoscut pe o scară largă în statele europene şi a ajutat la declanşarea unei cooperări intensive între poliţie şi serviciile de securitate de pe întregul continent, ducând la creşterea numărului de arestări şi a atacurilor dejucate”, a declarat directorul Europol, Rob Wainwright.


În prezent, statele europene se confruntă cu o ameninţare teroristă diversă şi vorbim în acest sens de atentatele organizate de reţele teroriste sau de atacatori solitari, inspiraţi de jihadiştii Statului Islamic.


De asemenea, ultimele atentate teroriste au fost caracterizate de utilizarea explozibililor, a armelor automate, dar şi a unor autovehicule sau cuţite pentru a ucide cetăţeni europeni. În acest sens, vorbim atât de atentate pregătite în mod intens, cât şi de atacuri teroriste oarecum spontane.


Statul Islamic s-a dovedit extrem de eficient în ceea ce priveşte inspirarea altor persoane pentru a comite acte teroriste în numele jihadului.


Însă ”cooperarea intensivă şi schimbarea de date între toate serviciile relevante din statele europene este o măsură de succes pentru diminuarea ameninţării ISIS”, a precizat Rob Wainwright.


Între timp, coordonatorul unităţii europene de combatere a terorismului a explicat că autorităţile trebuie să rămână vigilente cu privire la ameninţarea reprezentată de întoarcerea luptătorilor străini ai Statului Islamic în UE. 


”Aceşti oameni sunt antrenaţi pentru utilizarea de explozibili şi arme, ei au fost îndoctrinaţi cu ideologia jihadistă. Avem nevoie de o abordare comprehensivă şi de luare a unor angajamente pe teremen lung. Desigur că prima noastră responsabilitate este de a lupta împotriva terorismului din statele membre. Totuşi, UE - şi agenţiile sale precum Europol - ar trebui să joace un rol de susţinere pentru a răspunde la caracterul transfrontalier al ameninţării”, a declarat Gilles de Kerchove.


Raportul ”Schimbări în Modul de Operare al ISIS” sugerează că sunt posibile noi atentate pe teritoriul statelor europene. De asemenea, câteva zeci de oameni coordonaţi de Statul Islamic ar putea să fie prezenţi în acest moment pe teritoriul Uniunii Europene.


Europol avertizează că toate statele europene care fac parte din coaliţia americană antijihadistă ar putea să devină ţinte ale teroriştilor Statului Islamic.


Scenariul unui atac viitor ar putea să includă folosirea aceluiaşi mod de operare şi a aceloraşi arme ca în ultimele atentate.


De asemenea, experţii antiterorism se aşteaptă ca jihadiştii Statului Islamic să înceapă plănuirea şi desfăşurarea de terorişti de pe teritoriul Libiei. Între timp, modul de operare utilizat în atentatele din Siria şi Irak ar putea să fie introdus de jihadişti şi în UE. În acest sens vorbim de maşini-capcană şi de răpiri.


Raportul Europol arată că elemente din cadrul diasporei de refugiaţi sirieni sunt cu adevărat vulnerabile la radicalizare, fiind vizate de recrutori extremişti imediat ce ajung în Europa. Statul Islamic caută inflamarea în propriul interes a crizei migranţilor pentru a polariza cetăţenii europeni împotriva solicitanţilor de azil.


Europol atrage atenţia că jihadiştii Statului Islamic nu sunt singurii care au intenţia şi capacităţile de a comite atentate împotriva Occidentului, aceleaşi elemente pot fi întâlnite şi la Al-Qaeda sau la gruparea Jabhat Fatah al-Sham (n.r. Frontul Al-Nusra).

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22