Pe aceeași temă
Proiectul de lege este citit in aceste momente in Camera Comunelor, un pas procedural care va permite apoi tiparirea acestui document, anunta BBC.
Curte de Justitie de la Londra a zielele trecute ca Guvernul britanic are nevoie de aprobarea Parlamentului pentru a activa articolul 50 si a incepe procedurile pentru iesirea Marii Britanii din UE.
Guvernul britanic a contestat acum cateva saptamani o decizie similara a Curtii de Justitie, problema Brexitului ajungand in cele din urma la Curtea Suprema.
Reprezentantii Guvernului britanic au sustinut ca, in urma referendumului, Executivul nu are nevoie de acordul Parlamentului pentru a activa articolul 50.
Cei care au depus sesizarea initiala la Curtea de Justitie au sustinut ca premierul Theresa May si ministrii sai nu au autoritatea de a invoca articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care ar declansa procesul de iesire a Marii Britanii din UE, fara acordul Parlamentului.
Theresa May, premierul britanic, a declarat atunci ca este de acord ca Parlamentul britanic sa dezbata planurile guvernului legate de iesirea Marii Britanii din UE insa a exclus posibilitatea ca legislativul sa decida prin vot daca Regatul Unit trebuie sau nu sa activeze articolul 50.
May a mai declarat ca va activa articolul 50 pana la sfarsitul lunii martie a acestui an, punand astfel in miscare procesul de iesire a Marii Britanii din UE.
Dupa activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, Marea Britanie va avea o perioada de doi ani pentru a-si negocia iesirea din UE.