Haosul politic din Marea Britanie continuă cu riscul demiterii premierului Theresa May

Redactia | 12.12.2018

Theresa May, premierul Marii Britanii, se va confrunta cu spectrul unui vot de neîncredere în fața Partidului Conservator din Camera Comunelor, profund nemulțumit de acordul pentru Brexit cu UE.

Pe aceeași temă

Parlamentarii Partidului Conservator se vor exprima prin vot intr-o sesiune prevazuta miercuri intre orele 18:00 - 20:00 GMT (20:00 - 22:00, ora Romaniei).

Contestarea functiei la conducerea Partidului Conservator a lui May are loc dupa ce au fost adunate cele 48 de scrisori prin care se solicita acest vot.

May este criticata in partid pe tema acordului Brexit-ului pe care l-a negociat cu Bruxelles-ul. Nu se stie cat de repede va fi anuntat rezultatul votului, insa este necesar ca Theresa May sa obtina o victorie pentru a ramane la conducerea formatiunii.

Daca va reusi sa obtina increderea parlamentarilor in votul de miercuri, nu se va mai putea inainta o motiune impotriva ei timp de un an. In cazul in care pierde increderea, urmeaza sa aiba loc alegeri interne, la care sefa Guvernului nu mai poate candida.

Exista, de asemenea, posibilitatea ca in cazul unei victorii fragile, May sa demisioneze oricum de la conducerea Partidului Conservator.

Intrucat Partidul Conservator este cea mai importanta formatiune in Camera Comunelor, un eventual nou lider al acestuia urmeaza sa devina premierul Marii Britanii.

Graham Brady, presedintele "Comitetului 1922", grupul parlamentar al Partidului Conservator, a anuntat ca pragul de 48 de scrisori necesare in vederea declansarii acestei proceduri a fost depasit, relateaza Reuters.

El a precizat ca votul urmeaza sa aiba loc miercuri seara in Camera Comunelor, iar rezultatul va fi anuntat cat mai rapid posibil, a adaugat el.

Potrivit Regulamentului Camerei Comunelor, este necesar ca 15% dintre deputatii conservatori - adica 48 din cei 315 - sa isi exprime in scris vointa de a organiza votul, pentru ca acesta sa poata avea loc.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22