Înfrângere zdrobitoare a premierului Theresa May la votul pentru acordul Brexit negociat cu UE

Laurentiu Gheorghe | 15.01.2019

Parlamentul de la Londra a respins, marţi seară, proiectul acordului de "divorţ” convenit cu Uniunea Europeană de către premierul britanic Theresa May.

Pe aceeași temă

Acordul negociat cu UE pentru Brexit a fost respins în Parlament cu 432 de voturi împotrivă și 202 pentru, cea mai dură înfrângere pentru un guvern din istoria recentă a Marii Britanii. Scorul aproape ireal este rezultatul alianței conjuncturale ale susținătorilor Brexitului, dar nemulțumiți de termenii acordului negociat de premierul Theresa May cu cei care doresc rămânerea în Uniunea Europeană.

Cu doar câteva săptămâni înainte de data 29 martie, data stabilită prin lege pentru ieșirea din UE, Marea Britanie se află în cea mai profundă criză politică din jumătatea de secol, deoarece problema care rămâne este cum, sau chiar dacă, se va ieși din proiectul european căruia i s-a alăturat în 1973.

Pierderea zdrobitoare a lui May, prima înfrângere parlamentară britanică a unui tratat din 1864, marchează prăbușirea strategiei sale de doi ani de a face un divorț amiabil cu legături strânse cu UE după ieșirea din 29 martie.

Înfrângerea zdrobitoare a lui May, prima respingere a unui tratat de către parlament din 1864, marchează fiascoul strategiei unui divorț amabil cu UE după 29 martie.

"Acordul Brexit este în general mort", a declarat Anand Menon, profesor de politică europeană și afaceri externe la King's College din Londra.

"Parlamentarii europeni și britanici vor considera acordul mort, astfel încât Regatul Unit nu va mai avea nicio politică pentru Brexit și nicio alternativă viabilă la acord", a spus Menon.

Opțiunile lui May constau după acest vot în stabilirea programului pentru o ieșire dură fără niciun acord, încercarea de a renegocia și de a obține concesii din partea UE, o amânare a Brexitului, prezentarea demisiei, alegeri anticipate sau organizarea unui noi referendum.

Încă de când Marea Britanie a votat cu 52-48% pentru a părăsi UE în referendumul din iunie 2016, clasa politică a dezbătut modul de a părăsi proiectul european întemeiat de Franța și Germania după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

În timp ce țara este împărțită între cei care susțin sau resping apartanența la UE, marea majoritate conștientizează că a cincea economie din lume se află la o răscruce de drumuri și că decizia prinvind forma care o va lua Brexitul va defini prosperitatea generațiilor viitoare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22