Pe aceeași temă
„Daca se ajunge la o intelegere rezonabila, ne vom retrage rezervele" in ceea ce priveste Acordul economic si comercial UE-Canada (CETA).
Klaus Iohannis a fost cat se poate de explicit:
"O intelegere rezonabila inseamna o intelegere pentru liberalizarea vizelor, intr-un termen rezonabil. O intelegere rezonabila inseamna pentru noi ridicarea vizelor pentru Canada in 2017, nu in 2018."
Declaratiile sefului statului cu privire la acordul UE-Canada, cu impact asupra ridicarii de catre Canada a vizelor pentru Romania (Hotnews.ro):
- Sper ca vom putea ajunge la un acord cu partea canadiana in chestiunea revizuirii vizelor. Daca se ajunge la o intelegere rezonabila, ne vom retrage rezervele pe acest acord (UE-Canada - n.r.).
- O intelegere rezonabila inseamna o intelegere pentru liberalizarea vizelor, intr-un termen rezonabil. Pentru noi e important sa avem o intelegere rezonabila intr-un termen rezonabil. O intelegere rezonabila inseamna pentru noi ridicarea vizelor pentru Canada in 2017, nu in 2018. Aceste conditii fiind inca in negociere diplomatica, nu doresc sa intru in detalii.
***
Romania se opune semnarii, de catre UE, a unui acord comercial cu Canada, informeaza MAE intr-un comunicat de presa. Romania se opune semnarii acordului, preconizat a fi semnat peste o saptamana de UE cu Canada, din cauza mentinerii de catre Canada a vizelor pentru romani.
În contextul dezbaterilor cu privire la politica comercială a Uniunii, România a reiterat că nu poate susţine la acest moment demersurile privind semnarea şi aplicarea provizorie a Acordului economic și comercial cuprinzător UE - Canada", arata MAE intr-un comunicat de presa.
MAE a facut acest anunt dupa ce secretarul de stat pentru afaceri europene Cristian Badescu a participat marti la Consiliul Afaceri Generale (CAG) al UE, de la Luxemburg.
***
Ministrii Comertului din Uniune, reuniti la Luxemburg, nu au reusit sa aprobe acordul de liber-schimb cu Canada, in urma opozitiei a trei tari: Belgia (guvernul federal a impiedicat de conducerea regiunii Valonia, dar Canada a facut pasi mari pentru o intelegere), Romania si Bulgaria - ambele au conditionat semnarea acordului de eliminarea vizelor pentru cetatenii lor.
Semnarea acestui acord de liber-schimb cu Canada este prevazuta in 27 octombrie, in cadrul unui summit UE-Canada care va avea loc la Bruxelles, in prezenta premierului canadian Justin Trudeau.
E una dintre rarele situatii in care Romania ameninta cu folosirea dreptului de veto in interiorul UE.
***
Premierul Dacian Ciolos a efectuat o vizită de lucru în Canada in vara acestui an, obiectivul principal al vizitei fiind discutarea ridicarii vizelor pentru români, atat pe linia dialogului româno-canadian, cat si pe cea a formatului tripartit România-Canada-Comisia Europeană, anunta Guvernul intr-un comunicat.
România şi Bulgaria sunt singurele state UE pentru care Canada nu a ridicat inca vizele.
Premierul Ciolos a anuntat, la inceputul lunii iunie, in urma unei intrevederi, la Sofia, cu omologul sau bulgar, Boiko Borisov, ca Romania si Bulgaria au decis sa faca demersuri diplomatice comune pentru eliminarea vizelor necesare cetatenilor din cele doua tari pentru a calatori in Canada.
Conform sursei citate, dialogul privind liberalizarea regimului de vize este relevant atât din perspectiva Acordului de Parteneriat Strategic UE-Canada, cât mai ales din cea a pregătirii semnării, aplicării şi ratificării, în următoarele luni, a Acordului economic şi comercial cuprinzător UE-Canada (CETA).
Premierul Ciolos s-a intalnit cu premierul canadian Justin Trudeau, cu președinții Senatului, George J. Furey, și al Camerei Comunelor, Geoff Regan, cu Guvernatorul General al Canadei, David Johnston si cu reprezentanții comunității românești din Canada.
Ciolos si-a exprimat speranta atunci ca autoritatile de la Ottawa vor ajunge pana in toamna la un punct de vedere clar in problema vizelor.