Jean-Claude Juncker: “Acordul UE-Marea Britanie, corect pentru ambele părți”

Tudor Despina | 03.02.2016

Acordul Uniunii Europene cu Marea Britaniei pentru păstarea Londrei în spațiul comunitar este corect pentru ambele părți, crede șeful Comisiei Europene.

Pe aceeași temă

 

Corect pentru Regatul Unit și corect pentru celelalte 27 de state membre”, așa a descris Jean-Claude Juncker, miercuri, propunerea unui acord între cele două părți.

 

Vorbind în fața Parlamentului European, Juncker a spus că propunerile au primit deja reacții amestecate din capitalele națiunilor. Juncker a ținut să puncteze în fața europarlamentarilor că acordul nu va afecta Uniunea în sensul unui regres aș integrării politice. “Acordul recunoaște că nu toate statele membre participă în toate zonele din politica Uniunii. Euro rămâne moneda UE, iar Parlamentul rămâne Parlament”, a spus Juncker, citat de Politico.

 

Frâna de urgență britanică

 

Marți, Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a anunţat că Marea Britanie va avea dreptul să aplice o nouă regulă de tip "frână de urgenă" pentru anularea timp de 4 ani a ajutoarelor sociale pentru muncitorii migrantii din alte tari ale UE.

 

Aplicarea acestei reguli va trebui insa aprobata de blocul comunitar. Propunerea de a restrictiona ajutoarele se va aplica in cazul unor "fluxuri de muncitori din alte state membre de o magnitudine exceptionalasi poate fi solicitata de orice stat membru al blocului comunitar insa trebuie aprobata la nivelul consiliului UE, fie unanim fie prin majoritate calificata. "Frana de urgenta" poate fi activată in cazul in care serviciile publice ale unei tari sunt depasite sau daca Securitatea sociala este victima unor abuzuri repetate
 

Tusk a promis de asemenea Londrei "respectarea drepturilor si competentelor" tarilor care nu sunt membre ale zonei euro. El a prezentat un "mecanism" prin care cele noua tari care nu au adoptat moneda unica isi pot exprima nemultumirile si pot privi "asigurarile necesare" in ce priveste deciziile celorlalte 19 state care folosesc euro.

 

Londra, mulțumită pe jumătate

 

Mecanismul "nu va constitui un drept de veto si nu va putea intarzia deciziile urgente" in cazul unor crize financiare, a precizat presedintele Consiliului. Propunerile au fost trimise in capitalele europene pentru a fi discutate.


Premierul britanic David Cameron a salutat propunerea europeana ,dar a precizat ca mai este inca loc de schimbare: "Draftul european arata progrese reale in toate cele patru zone in care Marea Britanie solicita schimbari, dar mai este in continuare de lucru", a spus Cameron, intr-un mesaj postat pe Twitter.
 

Cerinţele Marii Britanii pentru rămânerea în UE sunt legate de anularea discriminării fata de tarile care nu sunt membre ale zonei euro, de punerea unui accent mai mare pe competitivitate, pe restabilirea suveranitatii tarilor, materializata în acordarea de drept de veto parlamentelor nationale, si de limitarea imigratiei europene.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22