Liderii europeni au semnat acordul post-Brexit. Boris Johnson cere aprobarea Parlamentului

Redactia | 30.12.2020

Mult așteptatul acord post-Brexit a fost semnat miercuri de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Pe aceeași temă

Acordul reglementează, începând de vineri, 1 ianuarie 2021, relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit. La scurt timp după evenimentul de la Bruxelles, Parlamentul de la Londra s-a reunit în ședință pentru a dezbate și aproba acordul prezentat de premierul Boris Johnson în fața Camerei Comunelor, scrie Hotnews.ro.

  • Textul acordului poate fi consultat AICI

Dezbaterea LIVE din Camera Comunelor.




Primul ministru scoțian Nicola Sturgeon a anuțat că dezbaterea locală asupra Brexit va începe la ora 1.30 pm (ora Scoției).

Ea a criticat din nou acordul, acuzând guvernul de la Londra că a trădat interesele celor din industria pescuitului, chiar mai mult decât anticipau criticii săi. ”Conservatorii nu pot indica un singur element pozitiv din acest acord”, a scris ea, pe twitter.



Reprezentantul SNP (Partidul Național Scoțian), Ian Blackford, critică acordul și spune că țara sa ”a fost mai întâi europeană, înainte de a fi britanică”. Pentru a beneficia în continuare de UE, Scoția trebuie să redevină o țară independentă, a susținut Ian Blackford.

”Libera circulație, libertatea de a munci și de a studia oriunde vor fi refuzate copiilor noștri și pentru ce?”, a mai spus el.

”E un dezastru. Înseamnă o Marea Britanie izolată în toiul unei pandemii și al recesiunii economice”, a mai spus el. ”Este un act de vandalism economic”, a mai declarat Blackford.

Reprezentantul SNP spune că dacă tot a fost invocată suveranitatea și dreptul Regatului de a decide singură, fără constrângerile UE, atunci niciun democrat nu poate nega dreptul scoțienilor de a decide asupra propriului viitor, aluzie la referendumul de independență față de Marea Britanie.

Ian Blackford i-a mai acuzat pe laburiști de inconsecvență.

Fostul premier conservator Theresa May salută acordul semnat de succesorul său și faptul că laburiștii vor vota în favoarea lui. Ea a spus însă că acordul este imperfect pentru că reglementează relațiile comerciale, dar nu și piața serviciilor, ceea ce este în detrimentul britanicilor care prestează profesii liberale.

Azi este momentul în care punem deoparte interesele divergente de partid și punem mai presus interesul național, a mai spus May, pledând pentru votarea documentului.

Un acord imperfect este mai bun decât niciun acord. A respinge acordul semnat înseamnă a ieși din UE fără niciun fel de înțelegere, ceea ce ar duce la haos și probleme economice, argumentează un parlamentar laburist precizând că partidul său va vota în favoarea acordului.

Premierul Boris Johnson a mai spus că începem să scriem un nou capitol în istoria Regatului Unit. Părăsirea Uniunii Europene este” un doar preludiu” în ceea ce privește rolul de leader pe care îl va juca Marea Britanie în lume. Trebuie să mergem mai departe, să depășim toate diferențele de opinie, și să scriem un nou capitol în istoria Marii Britanii, a mai pledat el.

”Vom fi cel mai bun vecin și aliat al Uniunii Europene”, a mai declarat premierul.

Declarația președintelui Consiliului European, Charles Michel:

”Acordul pe care l-am semnat astăzi este rezultatul a luni de negocieri intense în care Uniunea Europeană a demonstrat un nivel fără precedent de unitate. Este un acord corect și echilibrat care protejează total interesele fundamentale ale Uniunii Europene și creează stabilitate și predictibilitate pentru cetățeni și companii. Pe subiectele majore, UE este gata să lucreze umăr la umăr cu Regatul Unit. Este cazul schimbării climatice (...) și al răspunsului global la pandemia de coronavirus. În ce privește politica externă, vom căuta cooperarea pe anumite subiecte, pe baza valorilor și intereselor pe care le împărtășim. Acestea sunt subiecte majore pe care le vom discuta regulat, așa cum o facem cu partenerii noștri strategici. Și abia aștept să colaborăm”, a declarat oficialul de la Bruxelles, după semnarea acordului.

***

Parlamentul de la Londra s-a reunit pentru a aproba acordul.

Premierul Boris Johnson se adresează membrilor Camerei Comunelor. ”Vom prelua controlul asupra legilor noastre (...) nu avem de ce să ne temem”, a spus Johnson, evocând faptul că Regatul Unit își recapătă astfel suveranitatea.

Johnson spune că Regatul Unit, inclusiv Irlanda de Nord, va beneficia de noi investiții planificate în sectorul pescuitului, unul dintre subiectele cele mai dificile legate de acordul comercial. Liderii europeni au descris momentul ca fiind de o ”importanță istorică” sau ”un major pas înainte”, un punct de cotitură extrem de important.




În faţa drapelelor europene, cei doi lideri europeni, zâmbitori, au semnat aceste texte în faţa camerelor de luat vederi şi ale fotografilor.

Documentele urmează să fie transportate apoi cu un avion al Royal Air Force la Londra pentru a fi semnate și de premierul birtanic Boris Johnson.

Bruxellesul şi Londra au reuşit să ajungă în ajunul Crăciunului la un acord "in extremis" pe tema relaţiilor post-Brexit, după luni întregi de negocieri dificile. Acordul trebuie aprobat și de parlamentul britanic și cel european.


Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22