Pe aceeași temă
Afirmația îi aparține secretarului britanic al Afacerilor Externe. Prezent miercuri la o dezbatere organizată de Chatham House, Philip Hammond a atras atenția asupra implicațiilor unei eventuale ieșiri a Londrei din UE (Brexit).
Un vot pentru ieșirea Marii Britanii din Uniune, la referendumul din 23 Iunie, va declanșa o fereastră de doi ani în care Londra va negocia, pe fondul Tratatelor, termenii exit-ului.
“Între timp, nu vom putea oferi nicio asigurare afacerilor britanice în ce privește un acces viitor la piața comună europeană sau la orice altă piață. Nu vom aveam ce spune în fața companiilor americane, japoneze, chineze. Economia noastră ar fi, efectiv, stopată, în timp ce competitorii, inclusiv cei europeni, vor înainta”, a spus secretarul britanic al Afacerilor Externe.
Și chiar și la finalul celor doi ani, a punctat Hammond, nu există garanții privind acorduri viitoare, asta în timp ce exit-ul va fi automat, fapt ce poate fi evitat numai dacă fiecare membru rămas în UE ar cădea de acord pentru o extensie de timp. Accesul Londrei la piața unică europeană ar înceta. Acordurile de comerț cu peste 50 de piețe de pe glob ar intra în declin, cu efecte negative imediate asupra locurilor de muncă, a investițiilor și a creșterii economice.
“Ani de incertitudine pentru Marea Britanie, (...) iar cei care spun că Uniunea are mai mare nevoie de noi decât avem noi de ea, se înșeală”, a mai spus oficialul britanic, subliniind că, în 2014, jumătate din exporturile Regatului Unit a mers în Uniunea Europeană, în timp ce numai 7% din exporturile UE au mers în Marea Britanie.
O misiunea grea pentru David Cameron
Despre un pas în necunoscut a vorbit și premierul David Cameron, imediat după ce a bătut palma la Bruxelles pentru un statut special al Londrei în Uniune. Revenit la Londra, la finalul lui Februarie, Cameron a început campania pentru păstrarea Regatului în spațiul comunitar.
Un pas în necunoscut, așa a descris premierul britanic un eventual Brexit. Prezent în Parlamentul de la Londra, David Cameron și-a început campania pentru menținerea Regatului Unit în Uniune. Conservatorul are o misiune grea.
Piețele au reacționat rapid la îngrijorările privind o posibilă părăsire a UE de către Londra. Imediat după anunțarea acordului cu Bruxellesul, lira sterlină a înregistrat cea mai mare pierdere de o zi din ultimii șase ani, potrivit Reuters. Căderea monedei a fost cauzată, în principal, de anunțul primarului Londrei, Boris Johnson, privind susținerea Brexitului.
Unul dintre politicienii influenți în Partidul Conservator al lui Cameron și unul dintre cei mai populari politicieni în țară, Johnson oferă astfel un sprijin semnificativ taberei pro-Brexit. El și-a anunțat la finalul lui Februarie opțiunea, la câteva zile după ce Cameron a bătut palma la Bruxelles pentru un statut special al Marii Britanii în UE.
Cameron, în fața Parlamentului britanic
Ulterior, aflat în Parlamentul de la Londra, David Cameron s-a confruntat cu critici din partea parlamentarilor conservatori. Premierul nu a evitat să își exprime dezamăgirea față de Boris Johnson.
Chestiunea e mai importantă decât pare. O eventuală ieșire a Londrei din Uniune ar afecta nu doar viitorul insulei în lume, ci și spațiul comunitar, confruntat cu atât de multe crize și o erodare a unității continentale. Ar însemna că cea de-a doua cea mai mare economie a blocului și una dintre principalele puteri militare pleacă din grupul celor 28 de state.
În acest sens, Cameron le-a cerut parlamentarilor britanici să facă campanie pentru ce e mai bine pentru Regat. “Nu urmăresc realegerea, nu am altă agendă decât ce e mai bine pentru țara noastră”, a spus premierul în plenul parlamentului. “Stau în fața voastră și vă spun ce cred, responsabilitatea mea ca premier e să vorbesc deschis despre ce cred că e corect pentru țara noastră și asta voi face în fiecare zi, pentru următoarele patru luni”.
Șeful Executivului britanic a adăugat: “Suntem o națiune mare și, indiferent de alegerile pe care le facem, vom continua să fim mari, dar cred că alegerea e între a fi o Mare Britanie și mai mare în interiorul unei Uniuni Europene reformate sau un mare pas în necunoscut”.
Londra și Uniunea au bătut palma
Marea Britanie și liderii celorlalte 27 state membre au ajuns la finalul lui Februarie la un acord pentru rămânerea Regatului Unit în UE. Principala concesie obtinuta de David Cameron se refera la limitarea numarului de imigranti si la ajutoarele sociale acordate acestora.
Premierul britanic David Cameron a declarat, imediat după aflarea veștii, că a obținut o înțelegere ce acordă Regatului Unit "un statut special în Uniunea Europeană". "Am negociat un acord pentru a da Regatului Unit un statut special în Uniunea Europeană", a scris el pe Twitter.
„Marea Britanie va fi pentru totdeauna în afara unei Europe-mai-bine-integrate și nu va fi niciodată parte a unui superstat european”, a anunțat David Cameron într-o conferință de presă.
În ceea ce privește beneficiile sociale, vor fi restricții dure pentru imigranții din UE în a accesa sistemul britanic de beneficii sociale, astfel încât Regatul nu va mai fi niciodată acel „dați-mi ceva pentru nimic”, a spus premierul britanic.
Avantajele obținute de Marea Britanie:
- reducerea alocațiilor pentru copiii imigranţilor din UE, care nu trăiesc în Marea Britanie. Se aplică imediat pentru noii veniţi şi din 2020 pentru cei existenţi.
- suspendarea timp de 7 ani a ajutoarelor sociale pentru imigranţii din ţările UE care vin în Marea Britanie după intrarea în vigoare a acordului.
- un amendament la tratatele UE care să spună explicit că sintagma "uniune tot mai integrată" nu se aplică Marii Britanii.
- posibilitatea Marii Britanii de a impune măsuri de protejare a districtului financiar din Londra de noi reguli adoptate în zona Euro.