Macron:Europa nu e supermarket, ci destin comun.Nu respecți regulile, suporți consecințele

Dora Vulcan | 22.06.2017

Emmanuel Macron a prezentat, cu ocazia reuniunii Consiliului European, viziunea sa despre Uniunea Europeană şi principiile sale în materie de politică externă, într-un interviu acordat publicaţiilor Le Figaro, Le Soir, The Guardian, El Pais, Süddeutsche Zeitung, Corriere della Sera, Le Temps şi Gazeta Wyborcza.

Pe aceeași temă

 

 

 

 Noul preşedinte al Franţei consideră că alianţa cu Germania este esenţială pentru relansarea Uniunii Europene şi pledează pentru aprofundarea integrării la nivelul Blocului comunitar.

 

Pe de altă parte, el cere mai multă protecție în privința granițelor eficiență față de migrație. Tot așa cum, Macron atrage atenția asupra faptului că actualul sistem UE distribuie povarea acestor sarcini privitoare la imigranți doar anumitor țări, ceea ce va diminua rezistența la valurile de imigranți.

 

"Protejarea cetăţenilor este foarte importantă, deoarece în toate societăţile noastre clasele mijlocii au acum dubii. Au impresia că Europa se construieşte fără a se ţine cont de cetăţeni. Trebuie să construim o Europă care să ofere protecţie, inclusiv prin politici comunitare autentice în materie de apărare şi securitate. Trebuie să fim mai eficienţi în privinţa migraţiei de amploare, reformând profund sistemul de protecţie a frontierelor, politicile în materie de imigraţie şi azil. Actualul sistem distribuie sarcinile grele doar anumitor ţări şi nu va putea rezista la viitoarele valuri de imigranţi", crede Emmanuel Macron.

 

 

"Cred într-o Europă care să protejeze frontierele externe, care să asigure securitate prin cooperarea între structurile de poliţie şi justiţie în combaterea terorismului, o Europă care să ofere protecţie faţă de efectele negative ale globalizării. Aceasta este prima etapă. Nu se poate ajunge la aprofundarea instituţională până când nu va fi relansată coerenţa Europei. Este necesară o integrare mai puternică a zonei euro (...). În acest sens, eu susţin cu forţă ideea creării unui buget al zonei euro, cu un sistem democratic de conducere. Este unicul mod de a relansa convergenţa între economiile şi ţările noastre. Trebuie să fim mai responsabili şi să avem mai multă solidaritate. Senzaţia mea este că Germania nu se opune acestor idei", spune Emmanuel Macron.

 

Întrebat despre situaţia statelor est-europene, unde s-ar observa unele tendinţe autoritariste, liderul de la Paris a precizat:

 

"Nu cred într-un conflict Est-Vest. Există unele tensiuni din cauza diferenţelor de percepţie şi a recentelor evoluţii diferite. Nu voi uita niciodată ce a spus (politicianul polonez -n.red.) Bronislaw Geremek, pe care l-am întâlnit acum 20 de ani în momentul extinderii UE: «Europa nu ştie cât ne datorează». Pentru generaţia lui, Europa Occidentală a trădat, permiţând ca Zidul Berlinului să divizeze continentul. Iar acum aud politicieni europeni care trădează a doua oară. Decid să abandoneze principii, să întoarcă spatele Europei, să adopte o abordare cinică faţă de UE, prin atragerea de credite fără a respecta valorile. Europa nu este un supermarket, este un destin comun. Ţările care nu respectă regulile trebuie să suporte toate consecinţele politice. Şi nu este doar o dezbatere Est-Vest. Voi discuta cu toată lumea cu respect, dar nu voi ceda în niciun fel în privinţa principiilor europene, în privinţa solidarităţii şi valorilor democratice", a atras atenţia Emmanuel Macron.

 

 

 

UE menţine deschisă "uşa" pentru Mare Britanie până la Brexit; Trump are politici "imprevizibile"

 

 

Întrebat despre viitoarea relaţie cu Marea Britanie şi dacă UE menţine deschisă "uşa" pentru această ţară, Macron a declarat: "Uşa este deschisă până în momentul în care se iese prin ea. Nu sunt eu cel care trebuie să spună că s-a închis. Dar, din momentul în care lucrurile se înscriu într-un calendar şi au un anumit obiectiv, este foarte greu să ne întoarcem, nu ne putem minţi unii pe alţii".

 

"Vreau ca negocierile care tocmai au început (între UE şi Marea Britanie pe tema Brexit -n.red.) să fie perfect coordonate la nivel european. Nu vreau discuţii bilaterale, deoarece interesele Uniunii Europene trebuie apărate, pe termen scurt, mediu şi lung", a adăugat Emmanuel Macron.

 

Întrebat despre politicile controversate ale noului preşedinte al SUA, Donald Trump, Emmanuel Macron a precizat: "În primul rând, Donald Trump este liderul ales de poporul american. Dificultatea este că el încă nu a elaborat un cadru conceptual în materie de politică externă. Prin urmare, politicile lui pot fi imprevizibile, iar aceasta este o sursă de disconfort pentru lume".

 

"În privinţa combaterii terorismului, Donald Trump are aceeaşi dorinţă pentru eficienţă pe care o am şi eu. Nu îi împărtăşesc unele opţiuni, în principal în privinţa climei. Dar sper că putem identifica o modalitate de revenire a Statelor Unite în Acordul climatic de la Paris. Aceasta este mâna pe care i-o întind lui Donald Trump. Sper să îşi schimbe ideile, pentru că toate au legătură. Nu poţi să combaţi eficient terorismul, dar să nu asumi angajamente în domeniul climei", a subliniat preşedintele Franţei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22