Pe aceeași temă
Merkel argumentează că orice concesie de acest fel ar putea încuraja și alte state din UE să ceară la rândul lor o restrângere a imigrației, transmite agenția Reuters, preluată de Agerpres.
"Dacă încep să fac concesii privind libertatea de mișcare (a forței de muncă n.red.), atunci și o altă țară ar putea veni mâine să spună: 'Nici eu nu vreau atât de mulți lucrători bulgari și români'', a menționat Angela Merkel în discursul susținut la Congresul tineretului creștin-democrat german (CDU).
"Ulterior, la fel va veni și o a treia țară și apoi vor veni forțele extreme ale Europei și toți vom ajunge să închidem din nou granițele și nu vom mai avea nicio libertate, iar aceasta nu va mai fi Europa", a adăugat ea.
Cancelarul german a reafirmat în continuare că Marea Britanie va avea acces pe piața unică europeană numai dacă va accepta cele patru libertăți ale UE, inclusiv libertatea de circulație a forței de muncă.
Același avertisment a fost transmis Marii Britanii de numeroși oficiali europeni. În replică, premierul britanic Theresa May a dezaprobat această condiționare.
"Știu că unii întreabă despre un compromis între controlul imigrației și comerțul cu Europa. Dar acesta este un mod greșit de a privi lucrurile. Noi am votat (la referendumul din 23 iunie n.red.) pentru a ieși din Uniunea Europeană și a deveni o țară suverană, complet independentă. Așadar vom decide singuri cum vom controla imigrația. Și vom fi liberi să ne decidem legile", a susținut șefa guvernului de la Londra în timpul Congresului Partidului Conservator britanic, desfășurat cu două săptămâni în urmă.