Pe aceeași temă
Ambasadorul palestinian pe lângă UE a declarat că Mogherini a confirmat această poziţie în timpul unei reuniuni la Bruxelles la care au luat parte reprezentanţi ai Organizaţiei de Cooperare Islamică, precum şi ministrul palestinian de Externe Riyad Malk.
Ambasadorul Abdul Rahim Farra a afirmat că la reuniune ministrul palestinian de Externe a insistat că niunuia dintre statele membre UE nu ar trebui să i se permită să ia măsuri şi nici măcar să anunţe vreo intenţie de a-şi transfera ambasada la Ierusalim.
De asemenea, şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, ar fi spus că niciun stat membru UE nu va acţiona împotriva consensului european asupra acestui subiect şi că nu va exista nicio schimbare în ceea ce priveşte poziţia UE asupra Ierusalimului. Mogherini ar mai fi spus că discuţiile despre posibila mutare a ambasadelor la Ierusalim de către unele state din UE sunt doar vorbe.
Agenţia de presă palestiniană Wafa mai notează că România şi Cehia au sugerat că vor urma exemplul Statelor Unite şi îşi vor muta ambasadele de la Tel Aviv la Ierusalim.
Premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, s-au aflat, miercuri şi joi, într-o vizită oficială în Israel, la invitaţia prim-ministrului Benjamin Netanyahu, în contextul în care săptămâna trecută Guvernul a adoptat un memorandum privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, măsură criticată dur de preşedintele Klaus Iohannis.
Premierul Viorica Dăncilă, căreia preşedintele Iohannis i-a cerut demisia, la întoarcerea din vizita din Ierusalim, a declarat, vineri seară, la România TV, că Guvernul a adoptat un memorandum în ceea ce priveşte ambasada României din Israel care nu conţine altceva decât o platformă prin care să fie consultate toate instituţiile implicate. ”Noi nu am vorbit că mutăm ambasada României în Ierusalim mâine”, a susținut prim ministrul.