Negocierile pentru obținerea unui acord UK-UE pentru Brexit continuă și după ultimul termen limită

Laurentiu Gheorghe | 13.12.2020

Londra și Bruxellesul au convenit duminică să continue negocierile dificile pentru încheierea un acord comercial ca să se evite o un Brexit fără acord care ar intra în vigoare la 1 ianuarie.

Pe aceeași temă

Prim-ministrul britanic Boris Johnson și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au dat celor două echipe de negociatori un nou termen limită pentru a găsi o modalitate de a ieși dintr-un impas al negocierilor care să garanteze accesul liber al Marii Britanii pe piața unică europeană, relatează Reuters.

Ambele părți anunțaseră vineri că cel mai probabil va fi un Brexit fără acord, dar duminică s-au angajat să acorde să prelungească mandatul negociatorilor pentru a ajunge la o înțelegere.

„În ciuda negocierilor ample care durează de peste un an, în ciuda termenelor depășite și amânărilor fără număr credem că este responsabilitatea noastră să depășim acest punct și să mergem în continuare”, au declarat premierul Boris Johnson și șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen într-o declarație comună.

Ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, declarase anterior că solicita ca UE să-și modifice poziția în privința a două aspecte.

„Vrem să fim tratați ca orice altă democrație independentă care se respectă. Dacă UE poate accepta acest lucru la nivel politic, atunci există toate motivele pentru a fi încrezători, dar cred că mai este un drum lung de parcurs ”, a spus el pentru Sky News.

În același timp, ministrul spaniol de externe Arancha Gonzalez Laya a replicat: „Un acord comercial nu este menit pentru ca cineva să-și afirme independența, ci pentru a gestiona interdependența noastră”.

Marea Britanie a părăsit oficial UE începând cu 1 ianuarie 2020 însă a rămas membru informal până pe 31 decembrie, perioadă de tranziție în care a funcționat în interiorul pieței unice unice europene și a unității vamale.

Un Brexit fără acord va provoca pierderi economiilor europene, va destabiliza piețele financiare, va impune noi granițe și va semăna haos în lanțurile de aprovizionare din toata Europa.

Cele două părți s-au străduit să ajungă la un acord cu privire la drepturile de pescuit în apele britanice, iar UE cere ca Marea Britanie să se confrunte cu consecințe dacă, în viitor, se abate de la regulile blocului pentru o concurență loială - ceea ce numește condiții de concurență echitabile.

Cele două părți au purta negocieri dure privind drepturile de pescuit în apele britanice iar UE cere ca UK să se conformeze în continuare regulilor UE privind concurența loială, în caz contrar urmând să primească sancțiuni economice.

„Sunt începuturi de drum în chestiuni foarte delicate. Cum pot fi atenuate pierderile pescarilor UE și aplanarea divergențelor sunt încă subiecte de discuție”, a declarat un diplomat UE.

Prim-ministrul irlandez Micheal Martin consideră că cu ceva creativitate, ar putea fi găsită o soluție pentru condițiile de concurență echitabile și că speră cu fervoare că discuțiile vor continua dincolo de duminică.

Nerespectarea unui acord ar fi un „eșec teribil al politicii promovate” de ambele părți, a declarat Martin pentru BBC.

Pescuitul este una dintre principalele chestiuni asupra cărora Regatul Unit şi UE nu reuşesc să convină la negocierea unui acord post-Brexit. În timp ce mediul de afaceri este îngrijorat de un posibil „no deal”, industria britanică a pescuitului l-a atenţionat pe premierul Boris Johnson să-şi respecte promisiunea principală care a motivat ieşirea din UE, aceea că Regatul Unit „va prelua înapoi controlul”. Reprezentanţii britanici ai acestui sector se împotrivesc menţinerii accesului pescarilor europeni în apele britanice, solicitat insistent de ţările UE interesate.

Principalele puncte de divergenţă care împiedică ajungerea la un acord comercial între UE şi Regatul Unit sunt regulile privind concurenţa solicitate de UE (care să nu permită o concurenţă neloială din partea companiilor britanice), reglementarea diferendelor şi accesul pescarilor europeni în apele britanice. Franţa a ameninţat că s-ar putea opune prin veto unui acord dacă nu va fi menţinut acest acces.

În perspectiva absenţei unui acord, Comisia Europeană a publicat joi măsuri de urgenţă în materie de pescuit şi transport rutier şi aerian care vor fi aplicabile de la 1 ianuarie 2021 dacă până la finalul acestui an nu este convenit niciun acord cu Londra.

Regatul Unit, care a părăsit oficial Uniunea Europeană în 31 ianuarie 2020, va abandona definitiv piaţa unică şi Uniunea Vamală ale UE la 31 decembrie. În cazul absenţei unui acord pentru a proteja circa 1 miliard de euro anual proveniţi din tarife şi cote, viitoarea relaţie comercială UE-Londra va trebui să fie guvernată doar de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22