Parlamentul britanic a preluat controlul pentru Brexit. Ce variante rămân pentru Marea Britanie?

Laurentiu Gheorghe | 26.03.2019

Membrii Parlamentului britanic au votat marți seară un amendament prin care s-a decis preluarea de la Guvern conducerea procesului de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, relatează BBC.

Pe aceeași temă

După ce amendamentul a trecut cu 329 de voturi „pentru” și 302 „împotrivă”, parlamentarii urmează să voteze un alt amendament privind cererea unei noi prelungiri a Brexit-ului, dacă acordul nu va fi aprobat până în data de 5 aprilie.

Premierul Theresa May a declarat marți că nu există suficient sprijin din partea parlamentarilor britanici pentru un nou vot pe acordul de Brexit negociat de Guvernul de la Londra cu UE, care a fost deja respins de două ori de Parlamentul britanic.

"Cred în continuare că direcția corectă pentru Marea Britanie este să părăsească Uniunea Europeană cu un acord, cât mai curând posibil, până pe 22 mai", a afirmat May, într-un discurs în Parlamentul britanic.

"Însă, cu mare regret, am concluzionat că, după cum stau lucrurile, încă nu este suficient sprijin în Camera (Comunelor) pentru a aduce din nou acordul pentru un vot semnificativ", a adăugat premierul britanic.

Theresa May a precizat că va continua să încerce să obțină sprijinul parlamentarilor înainte de a supune săptămâna aceasta la vot acordul negociat de Guvern.

Premierul a mai afirmat că va supune din nou la vot acordul doar dacă va exista "suficient sprijin", adăugând că în weekend a discutat cu mai mulți parlamentari pro-Brexit în încercarea de a obține sprijinul acestora pentru acord.

Care sunt opțiunile rămase

În urma aprobării amendamentului Letwin, de miercuri, 27 martie, deputații vor vota o serie de opțiuni pentru a o identifica pe cea care ar putea conduce la obținerea unei majorități în parlament. Rezultatul acestor voturi orientative nu ar fi obligatoriu pentru guvern, deoarece contravine programului conservatorilor. Nu există o listă oficială a opțiunilor pentru Brexit, deși una dintre ele a fost propusă de comitetul de selecție din Camera Comunelor pentru ieșirea din UE.

  1. Acordul negociat de premierul May: Acordul a fost respins de două ori de parlamentari dar rămâne singurul act care poate ratificat rapid de UE, de aceea rămâne o opțiune valabilă. Dacă va fi votat, va atrage după sine suportul loialiștilor premierului, dar nu și pe cel al celor care se opun în prezent.

  2. Acord fără Brexit: Aceasta ar conduce la părăsirea UE la o dată revizuită, 12 aprilie, sub auspiciile OMC. Camera comunelor s-a pronunțat de două ori împotriva acestei variante, deși cu o diferență de doar 4 voturi ultima oară.

  3. Eliminarea barierelor vamale: Aceasta, teoretic, ar însemna renegocierea acordului de Brexit, ceea ce UE a respins în mod repetat. O variantă ar fi promovarea "aranjamentelor alternative" adică a tehnologiei de monitorizare a fluxului de mărfurilor care ar putea înlocui sistemul vamal. UE a acceptat în principiu să examineze acest lucru, dar implementarea ar putea dura ani.

  4. Un acord în stilul Canadei: O idee populară printre adepții unui Brexit dur, acest lucru se va concentra mai degrabă pe viitorul acord comercial cu UE decât pe Acordul de retragere. În teorie, Regatul Unit ar accepta să nu se mai alinieze cu reglementările UE, deși nu este clar în ce măsură UE este dispusă să negocieze acest lucru. Cu toate acestea, acest lucru nu ar rezolva impasul cu privire la frontiera cu Irlanda de Nord și nici nu au existat semne ale laburiștilor că ar fi dispuși să sprijine acest lucru.

  5. Modelul Norvegia: Această alternativă de soft-Brexit ar menține Regatul Unit în piața unică, rămânând în Spațiul Economic European (SEE) și în Asociația Europeană a Liberului Schimb (AELS). Spre deosebire de AELS, acordul va menține Marea Britanie în cadrul uniunii vamale (o măsură suplimentară). Afacerea a fost promovată de un grup de parlamentari conservatori, inclusiv liderul laburiștilor Corbyn a arătat, de asemenea, interes, iar unii cred că ar fi cea mai populară opțiune care ar obține un vot majoritar. The Sun a scris aseară că peste 100 de parlamentari sunt gata să sprijine acest acord după ce acordul semnat de primul-ministru a fost respins.

  6. Acordul propus de laburiști: Aceasta înseamnă că UK rămâne în uniunea vamală cu UE și rămâne apropiată de piața unică. Președintele CE Donald Tusk a considerat anterior această variantă drept „promițătoare”, cu toate că planul a fost respins la vot. Acordul propus de laburiști e puțin probabil că atragă sprijinul conservatorilor.

  7. Al doilea referendum: Repetarea referendumului din 2016 ar fi o opțiune separată, deși nimeni în parlament nu cere în mod serios acest lucru. Cu toate acestea, un referendum ar putea fi atașat uneia dintre opțiunile de mai sus. Când un al doilea referendum a fost pus pe tapet de primul-ministru în Camera Comunelor în această lună, doar 85 de deputați au votat pentru după ce laburiștii au cerut propriilor parlamentari să se abțină.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22