Parlamentul britanic votează acordul semnat de premierul Boris Johnson cu Consiliul European

Dora Vulcan | 19.10.2019

Parlamentul britanic s-a reunit sâmbătă pentru o şedinţă extraordinară consacrată acordului privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Pe aceeași temă

Este prima şedinţă organizată într-o sâmbătă după cea consacrată războiului din Malvine, de acum 37 de ani, transmit AFP şi Reuters.

Legislatorii britanici urmează să supună la vot noul acord anunţat in extremis joi de Londra şi Bruxelles, iar rezultatul se prevede a fi extrem de strâns.

Dacă textul este aprobat de deputaţi, executivul va prezenta de luni un proiect de lege destinat să-l pună în aplicare, au indicat serviciile premierului Boris Johnson.

Guvernul conservatorilor nu mai dispune decât de 288 de aleşi, în condiţiile în care are nevoie de o majoritate de 320 de voturi în Camera Comunelor, care a respins de trei ori acordul de Brexit obţinut anterior de premierul Theresa May, determinând-o să demisioneze.

Partidele din opoziţie au avertizat deja că vor vota împotriva acordului lui Johnson. În special partidul unionist nord-irlandez DUP, aliat al executivului în parlament, este împotriva compromisului, care ar afecta potrivit lui integritatea Regatului Unit, prevăzând un tratament diferit pentru Irlanda de Nord.

***

Cele 27 de țări ale UE au aprobat noul acord de Brexit convenit cu Londra, a anunțat joi președintele Consiliului European, Donald Tusk, relatează AFP.

„Suntem foarte aproape de încheierea procesului”, a spus liderul european la o conferință de presă, salutând acest acord care permite evitarea „haosului” care ar fi fost în cazul unei ieșiri a Marii Britanii fără acord pe 31 octombrie.

„Acum așteptăm votul parlamentarilor” (britanici și europeni -n.r.), a spus el în cadrul summitului de la Bruxelles, în timp ce votul din Camera Comunelor este plin de incertitudini.

„Ce simt astăzi este un sentiment de tristețe”, a continuat el, adăugând că dacă Londra ar vrea să revină în UE ”ușa noastră va fi mereu deschisă”.

Juncker anunță că există un acord privind Brexit-ul și recomandă Consiliului European să îl susțină / Opoziția de la Londra respinge noua variantă

Anunțul lui Donald Tusk vine după ce președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a anunțat că există un acord asupra Brexitului și i-a trimis o scrisoare președintelui Consiliului European în care îi cere să susțină acordul.

Noul acord ar urma să intre în vigoare de la 1 noiembrie, potrivit unui draft de rezoluție a Consiliului European, consultat de Reuters.

Premierul Irlandei, Leo Varadkar, al cărei țară este în prima linie în caz de Brexit dur, a salutat „forța și unitatea Uniunii Europene”

El a salutat noul acord „ar putea deveni permanent”, dar doar cu consimțământul Irlandei de Nord. Obiectivele Irlandei și ale UE „au fost împlinite”, a spus el.

Principalele prevederi ale Acordului de Brexit:

Noul document nu mai prevede "backstop"-ul - o plasă de siguranţă care menţinea Regatul Unit într-un teritoriu vamal cu UE, refuzat de premierul britanic Boris Johnson pe motiv că împiedica Londra să încheie acorduri de liber-schimb cu ţări terţe, informează news.ro.

Acest dispozitiv avea ca scop să împiedice reimpunerea unei frontiere fizice între cele două Irlande după decenii de ”tulburări” intercomunitare.

Regimul vamal al Irlandei de Nord

  • Provincia britanică Irlanda de Nord rămâne pe teritoriul vamal al Regatului Unit, în virtutea protocolului încheiat joi.

  • Produsele provenind din ţări terţe - ca de exemplu Statele Unite, cu care Regatul Unit este nerăbdător să încheie un acord de liber-schimb - care intră în Irlanda de Nord şi rămân aici vor fi supuse taxelor vamale britanice.

  • În schimb, dacă mărfuri - tot provenind din ţări terţe - sunt destinate intrării în UE prin Irlanda de Nord, atunci autorităţile britanice vor aplica taxe vamale europene.

  • Vameşii britanici vor verifica produsele la intrarea acestora în provincia britanică şi vor aplica Codul Vamal al Uniunii.

  • Irlanda de Nord rămâne aliniată într-un set limitat de reglementări UE, şi anume cele cu privire la mărfuri, reglementările sanitare cu privire la controalele veterinare, cele cu privire la produse agricole sau regimul ajutoarelor de stat.

  • În cazul în care Regatul Unit încheie tratatate de liber-schimb cu alte ţări, Irlanda de Nord va beneficia de acestea.

Statutul Irlandei de Nord

  • Adunarea din Irlanda de Nord (Stormont) va avea un vot decisiv în aplicarea pe termen lung a legislaţiei europene pe acest teritoriu.

  • Acest mecanism ”de consimţământ” vizează reglementarea cu privire la mărfuri şi vămi, piaţa unică a electricităţii, TVA şi ajutoarele de stat.

  • În practică, acest lucru înseamnă că, la patru ai după încheierea perioadei de tranziţie - sfârşitul lui 2020, dar care poate fii prelungită cu maximum doi ani -, Adunarea poate -cu o majoritate simplă - să dea undă verde menţinerii aplicării dreptului UE sau să se pronunţe prin vot în favoarea abandonării acestuia. În acest din urmă caz, protocolul va înceta să se mai aplice doi ani mai târziu.

  • La patru ani de la intrarea în vigoare a protocolului, reprezentanţii aleşi ai Irlandei de Nord vor putea să decidă - cu o majoritate simplă - să continue sau nu să aplice reglementările UE în provincia britanică.

  • TVA

  • Acesta era ultimul punct care bloca încheierea unui acord. El viza nivelul taxei de aplicat produselor de primă necesitate, pentru ca să nu existe o diferenţă între nivelurile aplicate în provincia britanică Irlanda de Nord şi în Republica Irlanda, a explicat Michel Barnier.

  • ”Noi am găsit un mecanism” care să permită o coerenţă a nivelurilor taxei, a adăugat negociatorul-şef UE al Brexitului.

  • În vederea evitării unei frontiere ”dure” între cele două Irlande şi protejării pieţei unice europene, reglementările UE cu privire la TVA aplicată mărfurilor vor continua să se aplice în Irlanda de Nord.

  • Seviciul vamal britanic va fi însărcinat cu punerea în aplicare a colectării acestei taxe pe valoarea adăugată (TVA).

Un acord de liber-schimb cuprinzător

  • Aşa cum s-a prevăzut anterior, Regatul Unit va rămâne membru al Uniunii Vamale europene şi al pieţei interne a UE pe perioada de tranziţie - adică cel puţin până la sfârşitul lui 2020 şi cel mai târziu până la sfârşitul lui 2022.

  • Această perioadă de timp va fi folosită pentru a se negocia un acord de liber-schimb.

  • În ”Declaraţia politică” revizuită cu privire la relaţiile viitoare, UE promite un acord ”fără taxe vamale şi nici cote”.

  • În schimb, Bruxellesul cere ”garanţii” din partea Londrei în vederea asigurării condiţiilor unei concurenţe echitabile.

  • Scopul este împiedicarea Regatului Unit să creeze un fel de ”Singapore” în porturile UE, care să nu respecte normele UE în domeniile social, fiscal şi al mediului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22