Pe aceeași temă
Acordul semnat prevedea ca UE va renunţa la regimul de vize pentru turci daca Turcia va reusi sa opreasca valul de refugiati din Orientul Mijlociu.
Au existat insa, de la bun inceput, mai multe conditii impuse de UE pentru renuntarea la vize. Printre acestea s-a numarat si schimbarea legii anti-teroriste din Turcia, considerata a fi originea unor abuzuri.
Erdogan a respins insa solicitarea UE de a modifica legislaţia antiteroristă:
"Turcia este vizată de atacuri teroriste din toate părţile, iar UE ne spune să modificăm legile antiteroriste în schimbul obţinerii vizelor... UE le-ar permite teroriştilor să instaleze corturi şi le-ar oferi oportunităţi, în numele democraţiei. Acum, ne cer să schimbăm legislaţia antiteroristă pentru a primi vize. Îmi pare rău, noi vom merge pe drumul nostru, iar voi pe al vostru", le-a spus Erdogan liderilor UE.
Dacă Erdogan nu este dispus sa colaboreze cu UE pe anumite subiecte, Parlamentul European nu va supune la vot iniţiativa de eliminare a vizelor pentru cetăţenii turci, iar întregul acord UE-Turcia privind limitarea imigraţiei riscă să fie anulat.
Acest acord a fost deja pus sub semnul intrebarii in urma demisiei lui Ahmet Davutoglu din functia de prim-ministru al Turciei, acesta fiind cel care a semnat acest acord la Bruxelles.
Parlamentul European nu va favoriza în niciun fel Turcia în procesul de eliminare a vizelor de călătorie în Spaţiul Schengen, a declarat Martin Schulz, preşedintele instituţiei. "Nu vor exista scurtături în procedurile parlamentare. Toate ţările care solicită eliminarea vizelor de călătorie vor fi tratate în acelaşi fel. Turcia va trebui să îndeplinească toate criteriile înainte de a se organiza vot în Parlamentul European".