Pe aceeași temă
"Suntem in razboi, vom actiona si vom lovi acest inamic" jihadist "pentru a il distruge", in Franta, in Europa, in Siria si in Irak, a declarat Valls, sambata, la postul de televiziune TF1.
Raspunsul Frantei va fi la "acelasi nivel" cu atacul sangeros de la Paris, a atenționat Valls.
***
În atentatele ce au avut loc vineri la Paris, s-au înregistrat 129 de morți și 352 de răniți sunt internați în spitale, iar dintre aceștia din urmă 99 se află în stare foarte gravă, potrivit ultimelor date oficiale.
Atacurile au fost comise de trei echipe de terorişti tineri, foarte bine coordonate și care au acționat concomitent, a declarat procurorul general din Paris, Francois Molins.
Prima echipă, compusă din trei kamikaze, a acţionat în zona Stade de France, unde se juca meciul amical dintre Franța și Germania și era prezent și președintele Franței.
Cea de-a doua echipă se afla la bordului unui autoturism Seat Leon, negru și a deschis focul asupra teraselor cafenelelor şi restaurantelor, iar cea de-a treia, care s-a deplasat cu un autoturism Volkswagen Polo închiriat din Belgia, este cea care a ucis cel puțin 82 de persoane la sala de spectacole Bataclan.
Arestări în Belgia
Patru persoane având legătură cu atentatele din Paris au fost arestate în Bruxelles, în cartierul Molenbeek, unde au mai locuit în trecut și alți teroriști.
Un bărbat care a închiriat un autoturism utilizat de terorişti a fost arestat la frontiera cu Belgia.
A fost identificat unul dintre teroriști
Unul dintre atacatorii de la Bataclan este Ismail Omar Mostefai, născut în 1985 în suburbiile Parisului, în Courcouronnes, provine dintr-o familie emigrată din Algeria și avea doi frați și două surori.
Ar fi călătorit în Siria câteva luni la rând, în iarna dintre anii 2013 și 2014.
Mostefai fusese condamnat de nu mai puțin de opt ori pentru delicte de drept comun, între 2004 și 2010, dar nu a fost niciodată închis.
Din 2010, Omar apărea în evidențele serviciilor secrete franceze ca suspect de integrism islamic, dar nu era pus sub urmărire, au declarat surse ale poliției citate duminică de postul de televiziune BFM TV.
"El a făcut obiectul unei fișe S în 2010 pentru radicalizare, dar nu a fost niciodată implicat într-un dosar de filieră sau asociație criminală în legătură cu o organizație teroristă", a explicat procurorul general al Parisului, precizând că nu a fost niciodată încarcerat.
Potrivit postului de televiziune citat, Omar frecventa des o moschee din Lucé, în departamentul Eure et Loir. Tatăl și unul dintre frații acestuia au petrecut noaptea de sâmbătă spre duminică în arestul Direcției Antiteroriste a Poliției (SDAT) din Levallois Perret, la periferia Parisului, unde au fost interogați pentru a stabili dacă erau la curent cu activitățile lui Omar.
Locuințele celor două rude ale lui Omar, în Romilly sur Seine (Eure et Loir) și în Bondoufle (Essonne), au fost percheziționate sâmbătă.
Fiind vorba de un caz de terorism, cei doi ar putea fi reținuți până la 96 de ore înainte de a fi trimiși în fața unui judecător. Fratele lui Omar, în vârstă de 34 de ani, s-a prezentat de bună voie la poliție, după ce a aflat că acesta era implicat în atentate.
Însă, potrivit cotidianului francez Le Parisien, el s-a declarat surprins de vestea că fratele său ar fi unul dintre teroriștii din Paris. "Este o nebunie, un vis urât", ar fi declarat el polițiștilor care îl anchetau, cărora le-a mai spus că nu ținea legătura cu Omar de ani buni din cauza unor "certuri în familie", dar știa că a fost în Algeria, țara de origine a familiei Mostefai.
Este verificată posibilitatea ca unul dintre teroriști să fie refugiat
Potrivit Europe 1, care citează surse de la Institutul Medico-Legal din Paris, vârsta celor șapte teroriști care au comis atentatele de vineri seară din Paris, ar oscila între 15 și 18 ani.
Cadavrele teroriștilor kamikaze au fost duse la morga din Paris unde anchetatorii speră să-i poată identifica pe toți pe baza analizelor ADN sau a amprentelor, a relatat sâmbătă în ediția electronică publicația spaniolă ABC.
Anchetatorii vor să afle dacă teroriștii se aflau deja în evidențele poliției ca fiind potențiali suspecți de terorism, caz în care ar trebui să existe pe numele fiecăruia o așa-numită fișă S.
Un pașaport sirian și altul egiptean au fost descoperite asupra unora dintre autorii atacurilor din Paris.
Pașaportul sirian a fost găsit în apropierea cadavrului unuia dintre atacatorii kamikaze dela Stade de France, dar nu se știe încă dacă aparține sau nu respectivului atentator.
Potrivit guvernului grec, deținătorul documentului sirian se înregistrase în octombrie, la sosirea pe insula greacă Leros.
Ahmad Almohammad, 25 de ani, ar fi fost intrat în Grecia pe 3 octombrie, iar câteva zile mai târziu a trecut prin Serbia., scrie Blic.
Ziarul nu divulgă sursa imaginii pașaportului, dar afirmă că agențiile de securitate franceze au cerut asistență din partea Serbiei și acces la baza ei de date ale migranților.
Potrivit cotidianului, sosirea lui Almohammad a fost înregistrată de autoritățile elene pe 3 octombrie. El a intrat în Serbia din Macedonia pe la Presevo la 7 octombrie și a fost aici înregistrat.
În centrul de primire a refugiaților de la Presevo, el a cerut în mod oficial azil, o practică comună, dar în curând a plecat în Croația, potrivit Blic.
Cotidianul din Zagreb Vecernji List a informat că același bărbat a trecut în Croația din Serbia și s-a înregistrat la centrul Opatovac pe 8 octombrie. Numele lui nu a declanșat o alertă, ceea ce înseamnă că el nu era etichetat pe plan internațional ca suspect, afirmă ziarul croat.
Serbia și Croația fac parte amândouă din ruta migrației din Balcani, prin care sute de mii de oameni, mulți dintre ei refugiați din zone de război din Orientul Mijlociu, au trecut în drumul lor spre Europa de Vest, amintește DPA.