Premierul Muntenegrului: Sunt surprins ca Rusia se amesteca in politica tarii mele

Tudor Despina | 17.12.2015

Muntenegru isi urmeaza interesele prin aderarea la NATO si Uniunea Europeana. Premierul Milo Djukanovic spune ca relatia Occidentului cu Rusia s-a “inrautatit serios”.

Pe aceeași temă

 

Seful Executivului muntenegrean s-a aratat surprins de reactia nervoasa a Moscovei la pivotul Podgoritei spre Vest. Intr-un interviu pentru Radio Europa Libera, Milo Djukanovic a punctat ca raspunsul Kremlinului la decizia tarii sale de a adera la NATO are mai degraba legatura cu Alianta si nu cu Muntenegru.

 

Trebuie sa notam ca asta (aderarea Muntenegrului la NATO – n.r.) coincide cu o inrautatire serioasa a relatiilor intre Rusia si NATO si intre Rusia si Uniunea Europeana”, a spus Djukanovic, potrivit sursei citate. “Trebuie sa recunosc ca pentru mine acest lucru e surprinzator. Surpinzator ca un stat de marimea, puterea si cu istoria Rusiei isi permite sa se amestece in acest mod direct in politica interna a tarii mele”, a adaugat seful executivului muntenegrean.

 

Muntenegru, spre Vest

 

In 2 Decembrie 2015, Consiliul Organizației Atlanticului de Nord a lansat Muntenegrului invitația de a se alătura Alianței. Decizia pare să tensioneze din nou relațiile diplomatice dintre Federația Rusă și NATO, Moscova fiind ostilă oricărei inițiative de extindere a organizației în țările care au fost membre ale fostului bloc sovietic.

 

Organizația Atlanticului de Nord plănuiește să se extindă după ce miniștrii de externe ai statelor membre au invitat Muntenegrul să se alăture organizației, conform anunțului făcut de secretarul general Jens Stoltenberg. Din anul 2009, aceasta este prima inițiativă de primire de noi membri, ignorând într-un fel avertizările Federației Ruse care consideră că o extindere NATO în Balcani ar reprezenta o provocare.

 

Al 29-lea membru este în curs de aderare

 

În cadrul întrunirii de la sediul central al NATO de la Bruxelles, ministrul de externe muntenegrean, Igor Luksic, a fost felicitat de către secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, afirmând că „acesta este începutul unei frumoase alianțe.” Reprezentanții NATO susțin că această decizie nu are nimic de-a face cu Rusia, dar este totuși un mesaj la adresa Moscovei care nu are drept de veto în politica de expansiune a organizației, chiar dacă în 2008 aderarea Georgiei a fost complicată de războiul dintre aceasta și Federația Rusă.

 

Dincolo de orice afirmație, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, consideră lărgirea Organizației Atlanticului de Nord drept „o greșeală și chiar o provocare”, iar această politică a porților deschise este catalogată drept o acțiune „iresponsabilă”. Deși Muntenegru este o țară mică, de doar 650 000 de locuitori, aderarea ei neavînd un impact foarte mare asupra politicii externe a Rusiei, aceasta se arată foarte ostilă deciziei, un senator rus afirmând că Moscova va întrerupe orice proiect (vizate sunt cele de ordin militar și strategic) cu Muntenegrul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22