Scotia: proiect de lege pentru organizarea unui referendum de independenta

Dora Vulcan | 20.10.2016

Guvernul regional scoțian a facut public joi proiectul anuntat in urma cu zece zile pe tema organizarii unui referendum privind independența, dupa Brexitul organizat de Marea Britanie care a decis iesirea acesteia din UE, relatează AFP.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Textul proiectului seamana foarte mult cu cel folosit la referendumul privind independența în septembrie 2014 și pune următoarea întrebare: 'Trebuie să fie Scoția o țară independentă?'

 

Într-un comunicat în care prezintă proiectul de lege, prim-ministrul scoțian Nicola Sturgeon, șefa partidului SNP, explică faptul că 'recentele declarații ale guvernului britanic privind modul în care va aborda ieșirea din UE ridică îngrijorări serioase'.

 

'Dacă devine clar că interesele Scoției nu pot fi protejate decât prin obținerea independenței, atunci poporul scoțian trebuie să aibă posibilitatea de a reconsidera această chestiune și de a o face înainte ca Marea Britanie să părăsească UE', a adăugat ea.

 

Nicola Sturgeon se declară 'gata' să colaboreze cu guvernul conservator al Theresei May pentru 'a negocia o viitoare relație cu Europa' susceptibilă să răspundă aspirațiilor scoțienilor.

 

Proiectul de lege, a precizat ministrul însărcinat cu Constituția, Derek Mackay, este publicat pentru 'consultare', pentru a fi 'pregătit' dacă guvernul scoțian consideră nesatisfăcătoare direcția luată de negocierile pentru ieșirea din UE, în special în cazul unui Brexit 'dur', fără concesii.

 

Dacă 52% dintre britanici au votat pentru ieșirea din UE la referendumul de la 23 iunie, 62% dintre scoțieni s-au pronunțat în favoarea unei mențineri a Marii Britanii în blocul celor 28.

 

Nicola Sturgeon urmează să se întâlnească cu Theresa May luna viitoare și să detalieze, în zilele următoare, planul său pentru garantarea locului Scoției în UE.

 

Amenințarea cu un nou referendum privind independența, după cel pierdut în 2014 cu 45% pentru și 55% împotrivă, a fost criticată atât de guvernul britanic, cât și de celelalte partide principale scoțiene.

 

'Nicola Sturgeon și-a abandonat rolul său de prim-ministru al tuturor scoțienilor pentru a-și urmări propria agendă separatistă', a declarat lidera Partidului conservator scoțian, Ruth Davidson. La rândul său, liderul partidului laburist, Dave Anderson, a vorbit despre 'o manevră iresponsabilă'.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22