Pe aceeași temă
Conflictul armat din Siria a afectat semnificativ si statele vecine, Turcia fiind unul dintre ele. Cu 6,6 miliarde de euro cheltuiti pentru administrarea a 2,2 milioane de refugiati sirieni, Ankara a dus greul efortului in contextul acestei crize.
Si, desi si-a declarat clar opozitia fata de regimul presedintelui sirian Bashar al-Assad, Turcia pare deschisa la solutii politice in acest caz, dupa cum a aratat premierul, potrivit Reuters, citata de Hot News. Totusi, Davutoglu a subliniat ca Ankara nu va adopta o pozitie politica externa care ar legitima actualul regim sirian, intens criticat de Occident.
Dupa ce au desfasurat numeroase raiduri aeriene in sprijinul lui Assad, rusii au activat recent si primele lovituri navale in Siria, lansand rachete de croaziera din Marea Caspica. Moscova sustine ca intreaga campanie militara e gandita ca o lupta antiterorista, in special impotriva gruparii Stat Islamic. Insa Vestul acuza Kremlinul ca, sub acest pretext, ataca gruparile opozitiei moderate anti-Assad.
De altfel, situatia tensionata din Orientul Mijlociu a adus fata in fata fortele militare turce si ruse, dupa ce Ankara a acuzat doua incalcari ale spatiului aerian de catre avioane de lupta ruse. Despre acest eveniment Moscova a spus ca ar fi fost vorba doar despre un asemenea incident, iar acela cauzat de vremea nefavorabila.
Situatia a obligat NATO sa aiba un raspuns, Alianta catalogand incidentul drept “inacceptabil” si subliniind faptul ca e pregatita sa apere Turcia, membra a Aliantei Nord Atlantice.