Siria. Implicarea rusilor poate provoca un nou val de refugiati, sustine premierul turc

Tudor Despina | 12.10.2015

Implicarea militara a Rusiei in Siria poate duce la un nou val de refugiati spre Turcia, sustine premierul turc Ahmet Davutoglu. Prin extensie, acest lucru ar putea insemna un nou flux de migranti spre Europa, dat fiind ca traseul Siria-Turcia-UE este intens folosit in acest sens.

Pe aceeași temă

 

Conflictul armat din Siria a afectat semnificativ si statele vecine, Turcia fiind unul dintre ele. Cu 6,6 miliarde de euro cheltuiti pentru administrarea a 2,2 milioane de refugiati sirieni, Ankara a dus greul efortului in contextul acestei crize.

 

Si, desi si-a declarat clar opozitia fata de regimul presedintelui sirian Bashar al-Assad, Turcia pare deschisa la solutii politice in acest caz, dupa cum a aratat premierul, potrivit Reuters, citata de Hot News. Totusi, Davutoglu a subliniat ca Ankara nu va adopta o pozitie politica externa care ar legitima actualul regim sirian, intens criticat de Occident.

 

Dupa ce au desfasurat numeroase raiduri aeriene in sprijinul lui Assad, rusii au activat recent si primele lovituri navale in Siria, lansand rachete de croaziera din Marea Caspica. Moscova sustine ca intreaga campanie militara e gandita ca o lupta antiterorista, in special impotriva gruparii Stat Islamic. Insa Vestul acuza Kremlinul ca, sub acest pretext, ataca gruparile opozitiei moderate anti-Assad.

 

De altfel, situatia tensionata din Orientul Mijlociu a adus fata in fata fortele militare turce si ruse, dupa ce Ankara a acuzat doua incalcari ale spatiului aerian de catre avioane de lupta ruse. Despre acest eveniment Moscova a spus ca ar fi fost vorba doar despre un asemenea incident, iar acela cauzat de vremea nefavorabila.

 

Situatia a obligat NATO sa aiba un raspuns, Alianta catalogand incidentul drept “inacceptabil” si subliniind faptul ca e pregatita sa apere Turcia, membra a Aliantei Nord Atlantice.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22