Pe aceeași temă
"Marea Britanie are un angajament pentru securitatea și apărarea Europei", a dat asigurări Boris Johnson la sosirea la o reuniune a NATO la Bruxelles. Promitem un angajament necondiționat pentru securitatea și apărarea Europei, deoarece credem cu adevărat că sunt în joc securitatea și prosperitatea întregii zone transatlantice", a mai spus Johnson.
În același timp, tot vineri, președintele Consiliului European, Donald Tusk, s-a declarat convins, în timpul unei vizite în Malta, că Marea Britanie nu va face din securitate o miză a negocierilor privind Brexit-ul.
"Partenerii noștri sunt inteligenți și onești și de aceea sunt absolut sigur că nimeni nu este interesat să folosească această cooperare în materie de securitate ca un obiect de troc", a declarat presei Donald Tusk, la finalul unei întâlniri în La Valletta cu premierul maltez Joseph Muscat, a cărui țară asigură președinția semestrială a UE.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a prezentat o versiune a strategiei de negociere privind ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, relatează The Independent şi BBC News, potrivit Mediafax.
În document este specificat faptul că Marea Britanie trebuie să înceapă demersurile privind ieşirea din UE înainte de a purta discuţii privind condiţii comerciale viitoare. În documentul de nouă pagini, trimis la cei 27 de membri UE, se stipulează faptul că trebuie să existe „un progres suficient" în ceea ce priveşte discuţiile de retragere, inclusiv despre datoria de circa 50 de miliarde de lire, înainte ca negocierile despre viiooare relaţii să înceapă.
În acest prim plan de negocieri se specifică, de asemenea, faptul că UE este dispusă să ia în considerare un acord „de tranziţie" după Brexit şi că se aşteaptă de asemenea ca discuţiile să eşueze.
„În cadrul acestor negocieri Uniunea va acţiona ca un tot unitar. Va avea o atitudine constructivă pe parcursul lor şi va depune eforturi pentru a ajunge la un acord. Acest lucru este în interesul ambelor părţi. Uniunea va depune eforuri mari pentru a ajunge la acel rezultat, dar se va pregăti pentru a putea gestiona situaţia şi în cazul în care negocierile vor eşua", se menţionează în document.
Uniunea Europeană prezintă, vineri, liniile mari ale planului de negociere cu Marea Britanie, la două zile de la declanșarea procesului de retragere din blocul comunitar, comentează AFP, citat de Agerpres.
Astfel, președintele Consiliului European, Donald Tusk, urmează să prezinte în capitala Maltei, la Valetta, un proiect de „orientări ale negocierilor", pe care liderii celor 27 de state membre UE le vor adopta la summitul din 29 aprilie la Bruxelles. Textul va stabili prioritățile lor politice, precum și viziunea lor privind ritmul negocierilor, care apare ca unul dintre primele subiecte ale tensiunilor după ce premierul britanic Theresa May a declanșat miercuri procedura de ieșire din UE.
Theresa May vrea ca procesul să se desfășoare mai repede și să poată negocia în paralel acordul care va reglementa modalitățile de ieșire din UE și cel care va defini viitoarea sa relație cu aceasta, în special, în plan comercial. Dar „orientările" lui Donald Tusk ar urma să excludă orice acord cu privire la viitoarea relație, înainte ca separarea să fie efectivă, lăsând totuși deschisă ușa discuțiilor preliminare înainte de plecarea Regatului Unit, prevăzută pentru martie 2019, notează AFP.
Încă din primele ore care au urmat notificării formale a Brexitului miercuri, un alt „măr al discordiei” a apărut deja privind viitoarea cooperare a Londrei în materie de securitate cu UE. Astfel, guvernul britanic a trebuit să încerce să aplaneze o polemică, joi, după ce Theresa May a părut să pună această cooperare în balanța negocierilor, pentru a obține condiții de retragere avantajoase.
Temerile Marii Britanii că Uniunea Europeană va trage de timp cât va putea în procedura Brexit s-au dovedit neîntemeiate. La o zi după anunțul oficial, UE s-a declarat pregătită pentru lansarea negocierilor cu Marea Britanie.
„Securitatea tuturor cetățenilor este un subiect mult prea grav" pentru a constitui obiectul unei târguieli, a reacționat eurodeputatul liberal Guy Verhofstadt, referent al Parlamentului European pentru negocierile privind Brexit.
Ministrul britanic responsabil de Brexit, David Davis, l-a asigurat că aceasta „nu este o amenințare", ci un „argument pentru a obține un acord" cu Bruxellesul.
Cele trei priorități ale UE
Cele trei priorități ale UE pentru negocierile viitoare sunt deja cunoscute, scrie România liberă într-o sinteză după agențiile de știri. Ele vor să se clarifice soarta a peste trei milioane de cetățeni europeni aflați în Regatul Unit și a peste 1 milion de britanici care locuiesc într-un alt stat membru al UE, și să înlăture incertitudinile care persistă asupra frontierei între Republica Irlanda și Irlanda de Nord, provincie britanică.
Șefa executivului britanic, Theresa May, a convocat ședința de Guvern, după care a informat Parlamentul de la Londra că Marea Britanie a declanșat Brexit.
Totodată, cele 27 de state membre vor cere de altfel „să se regleze conturile" angajamentelor bugetare ale Regatului Unit față de UE. Comisia a evaluat factura între 55 și 60 de miliarde de euro, potrivit unui înalt responsabil european. Dar Londra „nu recunoaște sumele, uneori foarte importante, care au circulat la Bruxelles", a avertizat joi ministrul britanic al finanțelor, Philip Hammond.
La rândul său, de la Berlin, șeful diplomației germane Sigmar Gabriel, a avertizat că nu va exista „niciun rabat britanic", făcând aluzie la contribuția redusă la bugetul european, smulsă de Margaret Thatcher în 1984. Berlinul, ca și Parisul, a avertizat de asemenea că viitoarea relație a UE cu Londra nu va putea fi abordată decât cu condiția ca negocierile pentru ieșire să fie mult mai avansate și că nu va exista un acord înainte de plecarea efectivă a Regatului Unit.
Membrii partidului britanic anti-imigranţi şi anti-UE UKIP au sărbătorit, miercuri, declanșarea oficială a procesului de ieşire a Regatului Unit din blocul comunitar.
Parlamentul European, care va trebui să dea aprobarea oricărui acord cu Londra, împărtășește aceeași opinie. „Eventualele dispoziții tranzitorii" sunt avute în vedere pentru perioada de după separare, dar fără a depăși trei ani, estimează Parlamentul într-un proiect de rezoluție ce urmează să fie votat în 5 aprilie.
Chiar dacă procedura de separare nu a fost declanșată decât miercuri, primele consecințe s-au concretizat deja, notază AFP. De exemplu, în sectorul financiar, celebra casă de asigurări Lloyd's of London a anunțat joi că își va deschide o filială la Bruxelles pentru a nu-și pierde accesul deplin în UE.
De partea europeană, Luxembourg s-a poziționat oficial pentru a primi foarte râvnita Autoritate bancară europeană EBA, ce va fi forțată să părăsească Londra odată cu Brexit.
Marea Britanie a inițiat, miercuri, procedura privind ieșirea din Uniunea Europeană, după mai mult de patru decenii de căsătorie „mai mult din interes decât din iubire” și în care chestiunile economice au primat întotdeauna în fața proiectului politic.
După summitul european al Celor 27, prevăzut să aibă loc în 29 aprilie, va mai trebui ca statele membre să se reunească la sfârșitul lunii mai, la nivel ministerial, pentru a adopta „directive" ale negocierilor, mai detaliate decât "orientările" Consiliului European. Francezul Michel Barnier, negociatorul șef al UE, va trebui atunci să-și aibă mandatul confirmat pentru a începe în fine tratativele cu Londra după aproape un an de la referendumul prin care britanicii au ales să părăsească UE.
***
Marea Britanie a ieșit din blocul comunitar după 44 de ani.
Brexitul a fost declansat oficial pe 29 martie, dupa ce ambasadorul Marii Britanii la UE, Sir Tim Barrow, i-a inmanat presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea prin care Londra a invocat Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, pentru iesirea din blocul comunitar.
Premierul britanic, Theresa May, a sustinut un discurs in fata parlamentarilor britanici din Camera Comunelor despre declansarea articolului 50 si inceperea procesului formal de retragere a tarii din Uniunea Europeana, promitand ca va proteja interesele tuturor britanicilor, dar si pe ale strainilor care traiesc in Marea Britanie. La randul sau, si presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a sustinut un discurs. La finele acestuia, Tusk a transmis britanicilor: "Ne este dor de voi deja". Tusk a transmis ca vineri va prezenta liniile de negociere ce urmeaza sa fie adoptate de sefii de stat si de Guvern UE la summitul din 29 aprilie. Totodata, Parlamentul European pregateste pentru saptamana viitoare adoptarea unei rezolutii ca raspuns fata de declansarea procesului formal de retragere a Marii Britanii din UE, arata documente scurse de la Bruxelles.
15.20 - Liderul Consiliului European a anuntat ca vineri va prezenta liniile de negociere ce urmeaza sa fie adoptate de sefii de stat si de Guvern UE la summitul din 29 aprilie.
15.15 - Spicuim din discursul lui Donald Tusk:
- Nu exista niciun motiv pentru care as pretinde ca azi e o zi fericita, nici in Bruxelles, nici in Londra.
- Eu nu pot pretinde ca sunt fericit azi. Dar, in mod paradoxal, este si ceva pozitiv in Brexit: comunitatea celor 27 de state este mai hotarata, mai unita decat inainte. Sunt foarte convins de asta, mai ales dupa Declaratia de la Roma, si azi pot spune ca vom ramane hotarati si uniti si in viitor, in timpul negocierilor dificile care urmeaza.
- Eu si Comisia avem un mandat de a apara interesele celor 27 de state.
- Misiunea noastra este clara, de a minimaliza costul pentru cetatenii UE, afaceri si statele membre.
- Vom face tot ce ne sta in putere si avem toate instrumentele pentru a reusi.
- Pana la iesirea Marii Britanii din UE, legea UE va continua sa fie respectata atat in UE, cat si in Marea Britanie.
- Ce-as mai putea sa adaug? Ne este dor de voi deja!
15.08 - Tusk a aratat scrisoarea care cuprinde 6 pagini, inmanata in urma cu aproximativ o ora de Sir Tim Barrow.
15.07 - Donald Tusk a sustinut un scurt discurs legat de Brexit.
Textul scrisorii care a ajuns la Tusk, AICI
Discursul lui Tusk:
14.51 - Theresa May si-a terminat discursul.
14.50 - "Stim ca vom pierde influenta pe care o aveam in economia europeana, stim ca va trebui sa respectam anumite reguli europene, desi nu mai facem parte din UE.
Trebuie sa ne folosim de acest proces pentru a ne restabili situatia in tara intr-un mod cat mai ordonat.
Este in interesaul UE si UK ca Uniunea Europeana sa ramana puternica, capabila sa-si protejeze interesele", a mai declarat premierul britanic.
14.49 - "Este un moment de sarbatoare pentru unii, de tristete pentru altii. In ceea ce priveste negocierile care urmeaza, eu va promit ca voi reprezenta intreaga tara. Ii voi reprezenta inclusiv pe strainii care au transformat aceasta tara in noua lor casa", mai spune Theresa May.
14.41 - Premierul britanic promite ca, "sub conducerea mea, guvernul va proteja interesele muncitorilor straini".
14.38 - Spicuim din discursul Theresei May:
Marea Britanie paraseste UE. Este un moment istoric, din care nu mai e loc de intoarcere.
Vom prelua controlul asupra lucrurilor care conteaza cel mai mult pentru noi.
Deciziile pe care le luam definesc caracterul nostru, ca popor.
Aleg sa cred in Marea Britanie. Sunt increzatoare ca avem o viziune, un plan.
14.28 - Presedintele Consiliului European, Donald Tusk a primit scrisoarea semnata de Theresa May, in care se invoca Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona.
14.24 - Theresa May a transmis condoleante rudelor victimelor din atentatul de la Wesminter.
Premierul si-a anuntat anganjamentul cu privire la protejarea drepturilor Irlandei de Nord, dar vrea ca provincia sa ramana o parte componenta a Marii Britanii.
14.21 - Premierul britanic Theresa May raspunde la intrebari in Camera Comunelor.
1 4:19 - Emmanuel Macron, favoritul la prezidentialele din Franta, a declarat, miercuri, ca nu va pedepsi Marea Britanie pentru iesirea din blocul comunitar, daca va ajunge la putere. Intr-o intalnire cu premierul Londrei, Sadiq Khan, acesta a specificat ca e important ca Marea Britanie sa colaboreze cu UE, mai ales in chestiuni ce tin de aparare, arata The Guardian.
14:18 - Negociatorul Comisiei Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a dat asigurari cu putin timp inainte de declansarea procesului de iesire a Marii Britanii din UE ca statele ce vor ramane in blocul comunitar au o pozitie comuna, unitara, relateaza The Guardian, potrivit News.ro.
14.15 - In circa cinci minute Donald Tusk ar urma sa primeasca scrisoarea semnata de premierul britanic.
4:10 - Lira este in scadere usoara, miercuri, in contextul in care investitorii se pregatesc de negocierile care vor dura doi pentru ca Marea Britanie sa iasa din UE, dupa ce Theresa May a semnat procedura pentru declansarea Brexit.
Potrivit Bloomberg, lira a pierdut 0,6%, ajungand la 1,2377 dolari.
Premierul britanic, Theresa May, a sustinut un discurs in fata parlamentarilor britanici din Camera Comunelor despre declansarea articolului 50 si inceperea procesului formal de retragere a tarii din Uniunea Europeana.
Urmeaza apoi ca Donald Tusk sa prezinte tarilor europene in termen de 48 de ore un plan de negociere pentru Brexit, respectiv un proiect care va include liniile de negociere stabilite de Uniunea Europeana. Totodata, Parlamentul European pregateste pentru saptamana viitoare adoptarea unei rezolutii ca raspuns fata de declansarea procesului formal de retragere a Marii Britanii din UE, arata documente scurse de la Bruxelles.
Discursul premierului britanic Theresa May
14:00 - Premierul May a ajuns la Westminster, unde urmeaza sa tina un discurs despre declansarea articolului 50 in Camera Comunelor.
Discursul ei este asteptat in jurul orei locale 12.30 (14.30 ora Romaniei), dupa ce reprezentantul permanent al Marii Britanii de la Bruxelles va inmana scrisoarea de invocare a articolului 50 presedintelui Consiliului European, Donald Tusk.
***
Theresa May a semnat scrisoarea care activeaza Articolul 50
Premierul britanic Theresa May a semnat scrisoarea oficiala ce va fi remisa miercuri, la Bruxelles, si care stipuleaza ca Regatul Unit lanseaza negocierile in vederea Brexitului.
Anuntul a fost facut prin postarea unei fotografii, la ora 21:00 GMT (23:00, ora Romaniei), potrivit AFP. In aceasta fotografie oficiala, difuzata de Downing Street, Theresa May este surprinsa in timp ce semneaza scrisoarea de activare a Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, care va fi remisa miercuri dimineata presedintelui Consiliului European Donald Tusk.