UE nu a interzis vizele de călătorie pentru ruși, ci doar îngreunează procesul de acordare a lor

L. G. | 31.08.2022

La reuniunea miniștrilor de externe de miercuri ai țărilor membre UE de la Praga nu s-a reușit obținerea acordului tuturor statelor membre pentru interzicerea accesului cetățenilor ruși pe teritoriul UE.

Pe aceeași temă

Interzicerea intrării cetățenilor ruși în spațiul UE nu a fost acceptată de toate statele membre, compromisul fiind acordarea mai lentă a vizelor și scumpirea acestora.

Demersul, susținut de mai multe state ale Uniunii Europene, ar face vizele UE mai costisitoare pentru turiștii ruși și ar impune un termen limită pentru termenele de eliberare a vizelor. „Dar trebuie să limităm drastic numărul de vize eliberate, mai ales a celor turistice, pentru a reduce fluxul de cetățeni ruși în Uniunea Europeană și în spațiul Schengen. Măsura ar trebui să conțină excepții „pentru dizidenți, precum și pentru cazuri umanitare”, spun semnatarii documentului.

Polonia, Finlanda și țările baltice au făcut presiuni pentru a introduce o interdicție generală pentru toți cetățenii ruși - fie pentru turism. sau afaceri. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a făcut lobby  intens în toate capitalele europene pentru a se vota interdicția, chiar dacă doar la nivel individual de țară.

Susținătorii acestei măsuri consideră permisiunea de călătorie a rușilor în UE drept un fel de recompensă: „Trebuie să existe mai multe restricții privind călătoriile pentru cetățenii ruși”, a spus ministrul leton al Apărării, Artis Pabriks. „Nu putem să oferim pur și simplu bonusuri oamenilor care îi susțin pe președinți precum Putin”, a spus el reporterilor la Praga, unde are loc reuniunea UE. Dar, după întâlnirea de miercuri, ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto a fost primul care a anunțat că măsura politică nu a reușit să câștige unanimitatea necesară, după ce cei care s-au opus au fost conduși în principal de Ungaria și Germania. Liderii UE au încercat totuși să transforme acest lucru ca pe o „victorie”:

Însărcinatul cu afacerile externe al UE, Josef Borrell, a declarat că s-a decis suspendarea facilității privind acordarea de vize în regim simplificat de vize pentru cetățenii ruși și nerecunoașterea pașapoartelor emise de autoritățile din regiunile ucrainene ocupate de forțele rusești.

După declanşarea conflictului, acordul de vize cu Rusia a fost parţial suspendat de UE pentru anumiţi cetăţeni ruşi legaţi de regimul preşedintelui rus Vladimir Putin (delegaţii oficiale, deţinători de paşapoarte diplomatice, lideri de afaceri etc), dar cetățenii obișnuiți au continuat să beneficieze de el. Fără aceste facilităţi, se va aplica procedura clasică de obţinere a vizei pentru spaţiul Schengen (22 de state UE, plus Norvegia, Islanda, Elveţia şi Liechtenstein), care este mai lungă şi mai costisitoare.

Într-o declaraţie comună consultată de AFP, Polonia, Estonia, Letonia şi Lituania, toate frontaliere cu Rusia, au considerat că suspendarea totală ar marca „o primă etapă necesară”, dar că trebuie „limitat drastic numărul de vize eliberate, în special turistice, pentru a reduce fluxul de cetăţeni ruşi către UE şi spaţiul Schengen”.

„Timpul este crucial şi pierderea de timp este plătită cu sânge de ucraineni”

„Până la aplicarea unor astfel de măsuri la nivelul UE, noi (...) vom lua în considerare introducerea de măsuri temporare de interdicţie a vizelor sau restricţii de intrare la nivel naţional pentru cetăţenii ruşi deţinători de viză UE”, au adăugat acestea în declaraţia lor, susţinând în acelaşi timp excepţii „pentru disidenţi şi alte cazuri umanitare”.

Cancelarul Germaniei Olaf Scholz a spus recent că „sunt o mulțime de oameni care fug din Rusia pentru că nu sunt de acord cu regimul de la Moscova” - astfel că s-ar pedepsi pe nedrept toți cetățenii ruși, indiferent de punctul lor de vedere asupra războiului lui Putin, inclusiv jurnaliştii.

În cursul discuțiilor, șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a sugerat că interdicția de călătorie din Rusia este puțin probabil să fie adoptată. Cu câteva zile în urmă, el a subliniat într-un discurs: „Peste 300.000 de ruși au fugit din țară pentru că nu vor să trăiască sub conducerea [președintele rus Vladimir] Putin. O să închidem ușa acestor ruși? Eu nu credeți că este o idee bună.”

O astfel de politică ar implica probabil în cele din urmă eliminarea multor intrări în UE, deoarece vizele nu ar fi mai fi reînnoite conform propunerii. Joia trecută, organismul Uniunii Europene privind protecția frontierelor, Frontex, a publicat cifre actualizate a numărului de ruși care au intrat în UE în cele șase luni de la începutul invaziei Ucrainei: aproape un milion de ruși au intrat în UE de atunci, sau mai precis, un total de 998.085 deținători de pașapoarte rusești au traversat granița UE.

Unii oficiali europeni au sugerat o abordare mai nuanțată și o interdicție limitată:

Ministrul german de externe Annalena Baerbock și-a exprimat sprijinul pentru suspendarea mai multor părți ale acordului UE din 2007 cu Rusia și pentru oprirea eliberării vizelor cu intrări multiple sau multianuale.

Dar Baerbock a spus că este important „să nu ne lipsim de ceea ce ne-a permis să lăsăm persoanele persecutate din Rusia să plece foarte repede”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22