Un nou acord perntru Brexit, convenit de Theresa May și Jean Claude Junker. Urmează votul decisiv

Laurentiu Gheorghe | 12.03.2019

Președintele CE, Jean Claude Junker și premierul Marii Britanii, Theresa May, au anunțat luni seară că au ajuns la un compromis privind granița cu Irlanda după Brexit.

Pe aceeași temă

Însă modificarea negociat anterior între Marea Britanie și Uniunea Europeană va trebui ratificat de Parlamentul de la Londra într-un vot decisiv programat pentru marți.

„Premierul May și cu mine am ajuns la o înțelegere în privința unui instrument cu caracter obligatoriu in legatura cu acordul de retragere. Acest instrument ofera clarificari si garantii legale semnificative privind natura (mecanismului - n.r.) backstop", a anuntat Juncker intr-un comunicat.

Theresa May sprijină noua înțelegere, subliniind că „Marea Britanie se va putea retrage unilateral din (mecanismul - n.r.) backstop", in cazul unui eșec al negocierilor cu UE pe tema relatiilor de dupa Brexit.

"Daca vreuna dintre parti ar actiona cu rea credinta, exista o cale legala pentru cealalta parte sa se retraga", a adaugat si Juncker.

Londra a ajuns la o intelegere cu Uniunea Europeana referitor la "modificari obligatorii din punct de vedere juridic" ale Acordului de retragere a Marii Britanii, a anuntat luni seara vicepremierul David Lidington in fata Parlamentului, transmite AFP.

Oficialul britanic a spus că discuţiile continuă la Strasbourg între premierul britanic şi liderii europeni și a promis parlamentarilor prezentarea a două documente.

„Primul confirmă faptul că UE nu poate forța Marea Britanie să rămână în plasa de siguranţă pe o perioadă nedeterminată”, a declarat liderul britanic, referindu-se la clauza de”backstop”, dispoziţie care prevede menţinerea, ca ultimă soluţie, a Regatului Unit într-o uniune vamală pentru a evita revenirea la o frontieră fizică între Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord.

În cazul în care nu se va ajunge la un compromis privind statul schimburile comerciale dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană, rămânerea în piața comună nu se poate preluni după decembrie 2020. Practic este vorba de o prelungire a negocierilor cu încă un an și jumătate.

Lidington a cerut parlamentarilor să voteze pentru acordul astfel modificat, care va fi prezentat marţi, spunând că acesta va fi singurul acord care se va afla pe masă.

„Mâine va trebui să faceţi o alegere fundamentală, să votaţi pentru acest acord îmbunătăţit sau să aruncaţi ţara într-o criză politică”, a avertizat vicepremierul britanic.

La mijlocul lunii ianuarie, aleşii britanici au respins cu un vot covârşitor acordul încheiat la sfârşitul lunii noiembrie de premier cu Bruxelles-ul, trimiţându-l înapoi pe masa negocierilor.

Cei doi înalți oficiali au finalizat planul de lucru al experților romani și europeni care vor avea deja o prima întâlnire săptămâna aceasta, pentru a găsi soluții de punere in aplicare a recomandărilor CVM.

Săptămâna viitoare premierul și prim vicepreședintele CE Timmermans vor avea o întâlnire pentru a discuta progresul înregistrat de experți.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22