Pe aceeași temă
"Unitatea nu inseamna uniformitate", a subliniat Francois Hollande, gazda acestui mini-summit la care au fost invitati, la Castelul Versailles, cancelarul german Angela Merkel, premierul spaniol Mariano Rajoy si cel italian Paolo Gentiloni, relateaza AFP.
"Acesta este motivul pentru care eu am pledat sa existe noi forme de cooperare, pentru noi proiecte, ceea ce numim cooperari diferentiate", a explicat el intr-o declaratie comuna, inaintea unei cine de lucru.
Astfel, in opinia sa, "cateva tari" ar putea "sa mearga mai repede" si "mai departe in domenii ca apararea, ca zona euro, prin aprofundarea Uniunii Europene economice si monetare, ca armonizarea fiscala sau sociala, precum si cultura si tineretul".
Este vorba despre "a merge mai repede si mai puternic in cateva tari", dar "fara ca altele sa fie indepartate" si "fara ca altele sa nu poata sa se opuna acestui lucru", a precizat Hollande.
Liderii celor patru tari cel mai populate din Uniunea Celor 27 (fara Regatul Unit) se vor intalni cu omologii lor europeni inca de joi, la Bruxelles, intr-o noua etapa inaintea unui summit menit sa relanseze proiectul european, pe 25 martie, in capitala italiana. Cei 27 vor marca a 60-a aniversare a Tratatului de la Roma.
Angela Merkel considera, la randul ei, ca europenii este necesar "sa aiba curajul ca anumite tari sa avanseze mai rapid ca altele", fara ca "acest lucru sa fie inchis celor care sunt in intarziere". "Dar trebuie sa putem merge inainte", a insistat ea.
Seful Guvernului italian si-a exprimat dorinta "unei Uniuni Europene mai integrate", dar cu "niveluri de integrare diferite".
In ceea ce-l priveste pe Mariano Rajoy, el a anuntat ca "Spania este dispusa sa mearga mai departe in integrare impreuna cu toti cei care vor vrea sa o urmeze".
Insa, pentru ca sa nu deranjeze pe nimeni si sa evite sa apara ca niste "influentatori", liderii primelor patru economii din zona euro au decis sa nu faca vreun anunt concret la Versailles.
Aceste planuri risca insa sa se loveasca de numeroase incertitudini care apasa asupra Batranului Continent prin alegeri prezidentiale si legislative in Franta, aruncata intr-o criza politica profunda, dar si in Olanda, la jumatatea lui martie, sau in Germania, la toamna.
Intr-un lung interviu publicat ca preambul al acestui summit, Francois Hollande a subliniat ca "necunoasterea a ceea ce inseamna UE", manifestata de presedintele american Donald Trump, "obliga" Europa "sa-i demonstreze coeziunea ei politica, greutatea ei economica si autonomia ei strategica".
El pleda astfel pentru aceasta Europa cu mai multe viteze, un scenariu de mijloc intre cele schitate de presedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker in vederea relansarii proiectului european, celelalte mergand de la o simpla piata unica la o consolidare consolidata.
"Fara un nou spirit european, UE se va intrepta catre o diluare, iar apoi dislocare", a subliniat Francois Hollande, luni, pentru presa europeana.
Italia, care lucreaza la foaia de parcurs a summit-ului de la Roma, dar si tarile din Benelux s-au raliat acestei idei a unei Europe a la carte, ingrijorate de ascensiunea partidelor antieuropene.