Pe aceeași temă
Încă o noutate a localelor 2016 vine de la actualul primar. George Scripcaru a intrat în cursa pentru cel de-al patrulea mandat în fruntea Primăriei Municipiului Braşov, însă o face pentru prima oară ca independent. Și, tot pentru prima oară, fostul lider al vechiului PDL, și al noului PNL, le cere votul brașovenilor după ce, în luna februarie, a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, iar PNL i-a retras sprijinul, conform regulamentului de partid.
În ciuda acestor lucruri, George Scripcaru rămâne, de departe, favoritul alegătorilor. Era cotat în sondaje cu 50-60%, chiar înainte de a-și depune oficial candidatura, iar partidele și-au raportat strategia de campanie ținând cont de eventuala sa intrare în cursă.
George Scripcaru
Ultimul sondaj IRES, făcut la comanda unei televiziuni și dat publicității în 14 mai, îl plasează pe actualul primar în fruntea preferințelor brașovenilor cu 74%. Un procent uriaș față de următorul clasat, candidatul PSD, Răzvan Popa, cotat cu 7%, sau de candidatul PNL, Adrian Gabor, cotat cu 3%. Și Răzvan Popa, un fost ziarist înregimentat la PSD de aproape 10 ani, dar și Adrian Gabor, un economist activ membru PD(L) de peste 20 de ani, au fost viceprimari lângă Scripcaru: Gabor două mandate, iar Popa aproape unul.
Același sondaj IRES arată însă că preferințele brașovenilor par sensibil egal împărțite atunci când trebuie să voteze pentru unul dintre principalele partide ale scenei politice la Consiliul Local: 27% PNL și 25% PSD. Dintre celelalte partide care au mai depus liste complete pentru Consiliul Local (PER, UNPR, UDMR, FDGR şi ALDE), doar Forumul German, ALDE și UDMR par a avea șanse să primească la urne suficiente voturi pentru unul sau două mandate.
De ce ar alege brașovenii un primar cu probleme penale, deși se declară cetățeni care susțin lupta împotriva corupției? Pe de o parte, în opinia multor alegători cântărește mai mult imaginea unui primar gospodar, de numele căruia se leagă schimbările vizibile ale orașului din ultimii 10 ani. Pe de altă parte, mulți alegători recunosc că este nevoie de o schimbare la primărie și au și argumente solide pentru a-și susține afirmația, dar se arată la fel de dezamăgiți de alternativa care le-a fost propusă în buletinele de vot din 5 iunie.