Coaliția anti-Boc nu strânge nici 10%

Paul Niculescu | 24.05.2016

10 candidați se luptă pentru fotoliul de primar al municipiului Cluj-Napoca. Din­tre ei, unul s-a desprins de pluton și aleargă singur spre finiș: Emil Boc.

Pe aceeași temă

 

Un singur sondaj asumat public a mă­su­rat șansele candidaților. În pole po­si­tion, Emil Boc (PNL) cu 67,08% din in­tenția de vot. La mare distanță, Liviu Ale­xa – un jurnalist independent, care s-a lipit ulterior de Partidul Mișcarea Liberală, doar pentru a-și „remorca“ pro­pria listă de consilieri – ar strânge 16,61%, urmat de plutonul politi­cie­nilor (Octavian Buzoianu, independent susținut de PSD, ALDE, PNȚCD, PND și PRM - 5,43%; Anna Horvath - UDMR: 5,25%; Adrian Gurzău, PMP - 3,15%; Mi­hai Seplecan, fost PNL, a cărui can­di­datură a fost respinsă de BEM - 2,28%). Sondajul, realizat în perioada 12-16 aprilie, pe un eșantion de 1.445 de per­soane, a fost comandat firmei Red Vi­sion de candidatul Liviu Alexa. Ceilalți competitori au invocat propriile studii, dar nu au furnizat date pentru veri­fi­carea sondajelor.

 

Cu un asemenea scor, nu e de mirare că PNL a amânat până în ultimul mo­ment anunțarea candidaturii lui Emil Boc, lăsând loc speculațiilor că pri­ma­rul ar putea candida fie independent, fie din partea PMP.

 

PSD a nominalizat-o inițial pe deputata Aurelia Cristea, inițiatoarea legii an­ti­fumat. Fiind sub scorul partidului, a fost înlocuită cu „independentul“ Octa­vian Buzoianu. Un om de afaceri con­tro­versat – acuzat de alungarea firmei Ur­sus și falimentarea fabricii de dul­ciuri Feleacul –, prieten cu Ioan Rus.

 

http://revista22.ro/files/news/manset/default/alegeri-cluj-emil-boc.jpg

Emil Boc

 

Cel de-al treilea competitor, jurnalistul Liviu Alexa, este cel mai vehement cri­tic al actualului primar. Alexa a dorit în 2012 să candideze din partea PDL pen­tru un mandat de deputat, dar s-a lovit de refuzul lui Emil Boc. A can­di­dat independent, a obținut peste 6.000 de voturi și, aproape imediat, a declan­șat o campanie anti-Boc.

 

Viceprimar al Clujului, Anna Horvath a obținut pentru comunitatea maghiară finanțări impresionante din bugetul local. În actualul mandat, UDMR a coa­bitat exemplar cu Emil Boc și surse din PNL și UDMR recunosc că au negociat un post de viceprimar la Cluj-Napoca.

 

Campania ternă pare să sugereze o bla­zare a candidaților, descurajați de ecar­tul din sondaje. Avantajat de turul unic, Emil Boc nu agită apele, ca și cum s-ar feri să-și legitimeze contracandidații. Co­munică pozitiv, realizările obținute în calitate de primar, căsătorește cu­pluri și vizitează bătrâni care au îm­plinit centenarul. Preferă întâlnirile cu cetățenii, în cartiere, unde merge în­so­țit de finul Alin Tișe, propunerea PNL pentru șefia județului, dar niciodată nu anunță unde și când.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22