Pe aceeași temă
Un singur sondaj asumat public a măsurat șansele candidaților. În pole position, Emil Boc (PNL) cu 67,08% din intenția de vot. La mare distanță, Liviu Alexa – un jurnalist independent, care s-a lipit ulterior de Partidul Mișcarea Liberală, doar pentru a-și „remorca“ propria listă de consilieri – ar strânge 16,61%, urmat de plutonul politicienilor (Octavian Buzoianu, independent susținut de PSD, ALDE, PNȚCD, PND și PRM - 5,43%; Anna Horvath - UDMR: 5,25%; Adrian Gurzău, PMP - 3,15%; Mihai Seplecan, fost PNL, a cărui candidatură a fost respinsă de BEM - 2,28%). Sondajul, realizat în perioada 12-16 aprilie, pe un eșantion de 1.445 de persoane, a fost comandat firmei Red Vision de candidatul Liviu Alexa. Ceilalți competitori au invocat propriile studii, dar nu au furnizat date pentru verificarea sondajelor.
Cu un asemenea scor, nu e de mirare că PNL a amânat până în ultimul moment anunțarea candidaturii lui Emil Boc, lăsând loc speculațiilor că primarul ar putea candida fie independent, fie din partea PMP.
PSD a nominalizat-o inițial pe deputata Aurelia Cristea, inițiatoarea legii antifumat. Fiind sub scorul partidului, a fost înlocuită cu „independentul“ Octavian Buzoianu. Un om de afaceri controversat – acuzat de alungarea firmei Ursus și falimentarea fabricii de dulciuri Feleacul –, prieten cu Ioan Rus.
Emil Boc
Cel de-al treilea competitor, jurnalistul Liviu Alexa, este cel mai vehement critic al actualului primar. Alexa a dorit în 2012 să candideze din partea PDL pentru un mandat de deputat, dar s-a lovit de refuzul lui Emil Boc. A candidat independent, a obținut peste 6.000 de voturi și, aproape imediat, a declanșat o campanie anti-Boc.
Viceprimar al Clujului, Anna Horvath a obținut pentru comunitatea maghiară finanțări impresionante din bugetul local. În actualul mandat, UDMR a coabitat exemplar cu Emil Boc și surse din PNL și UDMR recunosc că au negociat un post de viceprimar la Cluj-Napoca.
Campania ternă pare să sugereze o blazare a candidaților, descurajați de ecartul din sondaje. Avantajat de turul unic, Emil Boc nu agită apele, ca și cum s-ar feri să-și legitimeze contracandidații. Comunică pozitiv, realizările obținute în calitate de primar, căsătorește cupluri și vizitează bătrâni care au împlinit centenarul. Preferă întâlnirile cu cetățenii, în cartiere, unde merge însoțit de finul Alin Tișe, propunerea PNL pentru șefia județului, dar niciodată nu anunță unde și când.