Dragnea, puscaria sau butonul nuclear?

Exista premisele ca Dragnea sa declansaze razboiul civil pentru a scapa de condamnare. Nu mai are nimic de pierdut. S-ar putea sa-l opreasca partidul de frica sa nu piarda alegerile. Steaua lui Dragnea insa apune, orice ar face.

Andreea Pora 21.06.2018

De același autor

 

Dragnea a fost condamnat la 3 ani si 6 luni cu executare in pofida masinariei de razboi pesediste care a actionat impotriva justitiei in ultimii doi ani. E un semnal important prin care magistratii isi reafirma independenta si demonstreza ca nu e totul pierdut, ca pot rezista presiunilor.  Un semnal  important si pentru magistratii care  incepusera sa se resemneze si sa inchine steagul. Opinia publica isi recistiga si ea  increderea in justitie, subminata sistematic de campania politico-mediatica si de achitarile din ulltima perioada.

 

De azi Marele Daddy incepe sa intre la apa. Se va face tot mai  mic cu fiecare zi care trece. E chestie doar de timp.  Achitarea  la completul de cinci judecatori la Inalta Curte este putin probabila. Reactia pesedeilor este intre pleosteala, furie si omagii. La fel si cea a maciucilor de presa.Spectacolul merita toate paralele.

 

Intrebarea e ce va urma dupa condamnarea lui Dragnea, ce se va intimpla in  PSD, care va  fi impactul pe scena politica si cum va arata asaltul asupra justitiei?  Fara discutie e un moment de rascurce.

 

In  primul rind, e clar ca se vor declansa luptele pentru putere in PSD. In prima faza camarila si baronetul vor face ostentativ zid in jurul lui Dragnea- in special pentru a nu pierde conducerea Camerei Deputatilor- asa  cum se vede deja din primele reactii- Dancila, Stannescu, Buzatu, Tariceanu, Stanescu, Nica, Carmen  Dan,  etc.  In subteran insa sforile se trag. Gruparea dizidenta, in  frunte  cu Mihai Tudose, e deja pregatita si va cauta sa formeze o masa critica pentru inlaturarea lui Dragnea. Pe masura ce se va apropia sentinta definitiva, undeva spre  sfirsitul toamnei, este probabil ca puterea lui Dragnea se va diminua si ca tot mai multi vor cauta alternative. De fapt, incepind de azi,  PSD intelege ca partidul nu mai are sanse in alegeri cu Dragnea condamnatul in frunte ( candidatura la prezidentile  devine o gluma sinistra). Mai devreme sau mai tirziu, partidul ii va lua gitul, dar pina  atunci Dragnea nu va mai fi cea a fost. Ramine doar intrebarea cine ii va lua locul. Care va fi alternativa.

 

Diminuarea puterii in partid ( desi nu este exclus sa se prabuseasca mai repede decit putem anticipa acum)  se va rasfringe si asupra  guvernarii. Chiar daca Dancila va ramine aceeasi marioneta- a dovedit-o deja prin comunicatul dat dupa condamnare- guvernul in ansamblul său nu va mai fi la dispozitia lui Dragnea ca pina acum. Vor exista presiuni din mai multe parti, frine de tot felul, iar guvernul nu va  mai fi omogen. La fel, e chestie de timp.

 

In al doilea rind, exista riscul ca lupta impotriva justitiei- in parlament sau prin ordonante de urgenta- sa se accelereze. Sa intre in faza acum ori niciodata. In fond, singura  scapare a lui Dragnea se contureaza a fi dezincriminarea abuzului in serviciu.  Formula parlamentara, adica modificarea Codului Penal in parlament in sensul dezincriminarii de care vorbeam, este lunga si nesigura. Legea va fi  intoarsa de presedinte, contestata la  CCR- care se va gindi  de doua ori inainte de a mai face jocurile lui Dragnea, pentru ca va  simti ca se schimba vintul. Nu  este sigur ca strategia va da  rezultate inainte de  decizia pe care o va lua Completul de 5 judecatori.

 

 Mult  mai  rapida este formula ordonantei e urgenta, iar  Dragnea  va pune probabil presiune pe Dancila si Tudorel Toader sa dea o astfel de OUG. Deocamdata,  daca  e sa ne luam dupa  comunicatul Guvernului in care  se vorbeste exact  de articolul privind  abuzul in serviciu ( care a mai trecut odata pe la CCR) se  contureaza  directia  de  actiune.  Cu toate astea, nu e totusi clar daca cei doi isi vor risca pielea. Pentru ca si-o vor risca intr-o masura mult mai mare decit a facut-o Iordache cu OUG 13 in 2016.  Dar nimic nu e imposibil, disperarea e mare. E suficient ca o  Ordonanta prin care sa se  dezincrimineze abuzul in serviciu sa fie in vigoare o singura  zi ( sau 10 minute) ca Dragnea sa scape de puscarie. Vara pare un moment oportun pentru asa ceva. La prima vedere.

 

In al treilea rind, opinia publica ar putea exploda daca Dragnea incearca sa scape de puscarie cu o OUG.  Dupa mitingul PSD si dupa agresiunile  jandarmilor de miercuri seara, manifestatiile prin care se  va cere demisia lui Dragnea  (si a lui Dancila) vor  cistiga  in amploare si determinare. La ora la care scriu Piata  Victoriei e deja plina. In acest context, o OUG cu dedicatie clara pentru Dragnea, deja condamnat, va putea provoca o asemenea furie in societate incit riscul violentelor devine aproape  o certitudine. Ce va face PSD? Greu de spus, dar e  limpede  ca un  astfel  de gest  va mobiliza  electoratul anti-PSD intr-un moment  nu prea indepartat de campania  electorala. Dragnea ar putea realmente arunca tara in aer  ca sa scape de puscarie, dar asta nu inseamna ca el, ca politician, nu este terminat.

 

In al patrulea rind, desi situatia presedintelui Iohannis nu se va schimba, mai ales ca a primit un ultimatul de la PSD pina cind ar trebui sa semneze decretul de revocare ( saptamina viitoare) are o carte in plus pe care o va  putea juca. Condamnarea lui Dragnea arata mai clar adevarata miza a deciziei CCR si presedintele va putea ataca pe tema asta. Cu cit mai repede cu atit mai bine. Pe de alta parte, este posibil ca PSD sa forteze suspendarea, pentru a muta atentia de la condamnare si a-si mobiliza propriul electorat. Lucru valabil insa si pentru electoratul anti-PSD. Iohannis are sansa sa se repozitioneze si sa devina actor intr-un moment in care pare cu spatele la zid.

 

In al cincilea rind, campania de intoxicare cu statul paralel va intra intr-o  noua epoca. Dragnea va fi prezentat drept victima acestuia, a abuzurilor DNA si judecatorilor, despre care ni s-a spus deja ca au dat o ”decizie politica”. Doar ca de acum inainte va deveni mai clar ( chiar si pentru propriul lor electorat) ca lupta cu justitia si statul paralel are legatura doar cu Dragnea si puscaria. Televiziunile, site-urile si ziaristii din buzunarul PSD vor lucra la foc continuu.

 

Concluzie

Exista premisele ca Dragnea sa declansaze razboiul civil pentru a scapa de condamnare. Nu mai are nimic de pierdut. S-ar putea sa-l opreasca partidul de frica sa nu piarda alegerile. Steaua lui Dragnea insa apune, orice ar face.  

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22