De același autor
Dacă acceptăm că acum se tranşează, de fapt, soarta viitorului candidat, întrebarea logică este când se va rupe USL? Când îi vor scoate pesediştii pe liberali afară de la guvernare?
A fost o săptămână marcată de tensiuni în creştere între liderul PSD, Victor Ponta, şi liderul PNL, Crin Antonescu, generate de proiectul minier Roşia Montană. Tensiunea socială a crescut şi ea: în cea de-a 15-a zi de proteste, în Capitală au ieşit, duminică, 15 septembrie, peste 10.000 de oameni, fiind considerată cea mai importantă manifestaţie din ultimii ani. Pentru numeroşi cetăţeni, Roşia Montană este doar un pretext pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de politicieni în bloc. Frustrări acumulate în ani de guvernări corupte şi ineficiente erup în aceste zile într-o mişcare de contestare a întregului sistem: partide, capitalism, corporatism etc. Pentru politicieni, Roşia Montană a devenit cu totul altceva: piatra de încercare a actualei guvernări.
Greu de crezut că USL va supravieţui acestei crize. Ponta şi PSD se declară susţinători ai proiectului, în timp ce Antonescu şi PNL se proclamă adversari. Aceste poziţii devin tot mai clare în ciuda jocului dublu practicat de ambele tabere, în speranţa zăpăcirii protestatarilor. Iniţial, Ponta nu şi-a asumat integral proiectul, afirmând că-l susţine în calitate de premier, dar că va vota împotrivă ca deputat. Antonescu a taxat drept ridicolă poziţia colegului său de alianţă, deşi se află, la rându-i, într-o situaţie cel puţin la fel de bizară: contestă proiectul minier, dar miniştrii săi l-au votat în guvern şi-l susţin cu înverşunare în mai toate dezbaterile publice. Ca să nu mai amintim o altă poziţie, cel puţin la fel de ridicolă ca dedublarea premier-deputat: Antonescu s-a proclamat liderul opoziţiei, deşi împarte puterea cu PSD de mai bine de un an. Pe scurt, şi unii, şi alţii au trecut linia roşie în ceea ce pare a fi ceva mai mult decât un simplu joc de imagine.
Se joacă, de fapt, viitorul candidat la prezidenţiale din 2014. Că s-a ajuns în acest punct o admite destul de clar însuşi Crin Antonescu, singurul candidat oficial al USL: „Tot PSD-ul trebuie să înţeleagă un lucru, şi anume că primul ministru, pesedist, şi PSD-ul duc o viaţă bună cu aliatul lor PNL şi Antonescu, nu pentru că ne-ar tremura chiloţeii, că nu o să mă mai susţină la prezidenţiale, ci pentru că acest guvern trebuie să reuşească şi pentru că trebuie să-şi respecte cuvântul faţă de români. Dacă pot înţelege asta, va fi bine, dacă nu, nu mă vor susţine la prezidenţiale, multă sănătate şi mulţumim pentru colaborare!“ (Antena 3, vineri 13, septembrie).
Există însă vreun pericol ca PSD să susţină alt candidat? În urmă cu două săptămâni, site-ul pesurse.ro publica informaţia că baronii PSD îl presează pe Victor Ponta să candideze la alegerile din 2014, dar că acesta le-ar fi spus că nu e interesat. „Baronii au avertizat conducerea PSD că ei nu se vor mobiliza pentru a-l susţine pe Crin Antonescu în campania pentru alegerile prezidenţiale în 2014 şi au atras atenţia la faptul că PNL, odată ce va avea preşedintele României, va dori să aibă în scurt timp şi funcţia de premier. Victor Ponta a mulţumit pentru propunere, dar a amintit că candidatul USL la prezidenţiale, conform Protocolului USL, este liderul PNL şi că nu este interesat de această funcţie“, se arată în articolul publicat pe site-ul pesurse.ro.
Victor Ponta însuşi pare să investească masiv în imaginea viitorului candidat. Începe să-şi asume ceva mai curajos proiectul, se deplasează la Roşia Montană, jucând destul de artificial rolul de salvator al minerilor închişi de cinci zile în subteran. Titlurile din presă, apărute în timpul inundaţiilor, îl prezintă ca pe un politician aflat în plină campanie electorală: Ponta inspectează zonele sinistrate, vorbeşte cu oamenii şi se interesează dacă au primit ajutoare (Mediafax, 13 septembrie).
Apoi, presa vorbeşte tot mai insistent de o vizită oficială pe care premierul Victor Ponta s-ar pregăti să o facă în această toamnă în Statele Unite. O vizită oficială la Washington ar avea - în imaginarul politic românesc cel puţin - semnificaţia unei binecuvântări în perspectiva unei eventuale candidaturi la funcţia supremă în stat. Crin Antonescu a exploatat şi el mitul „candidatului agreat“ în această vară, când s-a deplasat în Statele Unite, într-o vizită despre care nu se ştiu prea multe detalii.
PSD ar fi avut alternativa Sorin Oprescu, însă şansele acestuia s-au diminuat dramatic în urma scandalului generat de moartea unui copil de patru ani sfâşiat de maidanezi într-un parc din Bucureşti. Au ieşit la suprafaţă prea multe nereguli pentru ca primarul Capitalei să mai poată spera la o candidatură. Reacţia tardivă, incoerentă şi laşă a primarului Oprescu şi poza lui Ionuţ îi vor urmări mult timp de acum încolo cariera politică.
Dacă acceptăm că acum se tranşează, de fapt, soarta viitorului candidat, întrebarea logică este când se va rupe USL? Când îi vor scoate pesediştii pe liberali afară de la guvernare? Comisia specială, înfiinţată pentru a dezbate în parlament proiectul Roşia Montană, amână puţin răspunsul la această întrebare, dar lui Victor Ponta nu-i rămâne prea mult timp la dispoziţie. Vor urma dezbateri în parlament, unde e de aşteptat ca falia căscată între PSD şi PNL pe tema Roşia Montană să se adâncească.
Apoi, e de aşteptat ca Victor Ponta să profite de imaginea relativ bună de care încă se bucură, comparativ cu Antonescu, aflat în cădere liberă. Un sondaj realizat de Sociopol indică un PSD aflat încă pe val, cu 40% susţinere publică, în timp ce liberalii sunt la jumătate, cu 19%, iar PDL cu 15%. Aceste cifre nu vor rămâne însa aşa: protestele din stradă, conflictele de la vârful puterii, facturile la energie vor eroda rapid încrederea publicului în USL, astfel că Victor Ponta se vede obligat să acţioneze cât mai repede.
Ar mai fi un scenariu de luat în calcul: totul e o butaforie atent orchestrată de USL pentru a se asigura că Antonescu va ajunge la Cotroceni, pentru a nu lăsa nici cea mai mică şansă celui de-al treilea adversar, care o fi el. Numai că PNL, odată scos de la guvernare, îl va sacrifica rapid pe Antonescu şi atunci tot scenariul de mai sus pică. //