De același autor
Simon Wiesenthal, supranumit “vanatorul de nazisti”, a incetat din viata marti, 20 septembrie, la varsta de 96 de ani, in locuinta sa din Viena.
Wiesenthal s-a nascut in 1908 in Buhaci, Austro-Ungaria, acum parte din Ucraina, intr-o familie de negustori. In 1932 a absolvit cursurile Universitatii Tehnice din Lvov. Patru ani mai tarziu s-a casatorit cu Cyla Mueller.
In urma Pactului de neagresiune Ribbentrop-Molotov, orasul polonez Lvov a fost ocupat de armata sovietica. Tatal vitreg al lui Wiesenthal a fost arestat de NKVD, politia secreta sovietica, si a murit apoi in inchisoare, fratele sau vitreg a fost impuscat, iar el a fost obligat sa-si inchida afacerea si sa lucreze intr-o fabrica. Mai tarziu si-a scapat familia de deportare mituind un comisar NKVD. Cand armata germana a ocupat Polonia, in iunie 1941, Wiesenthal a scapat de executie datorita interventiei unui politist ucrainean, dar a fost arestat. Alaturi de familie, a fost inchis mai intai in lagarul Janowska din apropierea Lvovului, unde a muncit la calea ferata. Membrii Rezistentei poloneze au ajutat-o pe Cyla Wiesenthal sa evadeze din lagar si i-au facut rost de acte false, in schimbul unor diagrame ale cailor ferate desenate de sotul sau. Pentru ca avea parul blond, Cyla si-a putut ascunde originea evreiasca si a supravietuit raboiului facand munca fortata in Bazinul Rinului.
Simon Wiesenthal a evadat din lagarul Janowska in octombrie 1943, cu putin timp inainte sa se inceapa uciderea detinutilor, dar a fost din nou arestat in iunie, si, dupa doua incercari nereusite de sinucidere, a fost trimis, impreuna cu ultimii 34 de prizonieri din Janowska, intr-un mars al mortii prin lagarele din Polonia si Germania, care s-a sfarsit la Mauthausen, in Austria. La momentul eliberarii lagarului de catre o unitate a armatei americane, pe 5 mai 1945, Wiesenthal trecuse prin 12 lagare de concentrare si cantarea mai putin de 45 kg.
De indata ce sanatatea i s-a ameliorat, Simon Wiesenthal a inceput sa lucreze pentru armata americana, strangand documente in vederea proceselor criminalilor germani de razboi. In 1947, impreuna cu alti 30 de voluntari, a fondat Centrul Evreiesc de Documentare din Linz, Austria, care avea scopul de a strange informatii pentru viitoarele procese. Dar, pe masura ce SUA si Uniunea Sovietica si-au pierdut interesul pentru aceste procese, grupul s-a destramat si dosarele au fost donate arhivelor Yad Vashem din Israel. Toate, cu exceptia dosarului despre Adolf Eichmann, cel care a supravegheat punerea in practica a “solutiei finale”, planul de anihilare a evreilor.
Wiesenthal a continuat in timpul liber sa stranga informatii, in vreme ce se ocupa de ajutorarea celor afectati de al doilea razboi mondial. In 1954 a primit informatii potrivit carora Eichmann, care disparuse dupa capitularea Germaniei, se afla in Argentina. Abia in ’59 agentii israelieni l-au capturat si l-au adus in Israel pentru a fi judecat.
Dupa executia lui Eichmann, in 1962, Wiesenthal a redeschis Centrul Evreiesc de Documentare si a inceput sa lucreze la alte cazuri. Printre cele mai importante succese ale sale s-a numarat capturarea lui Karl Silberbauer, ofiterul Gestapo responsabil de arestarea Annei Frank, fetita de 14 ani ucisa de nazisti dupa ce traise ascunsa intr-un pod timp de doi ani. In aceeasi perioada, Wiesenthal a localizat si alti 16 ofiteri nazisti, judecati mai tarziu in RFG pentru uciderea populatiei evreiesti din Lvov, si i-a capturat pe Franz Stangl, comandantul lagarelor mortii Treblinka si Sobibor, si Hermine Braunsteiner, supraveghetoarea care ordonase torturarea si uciderea a sute de copii la Majdanek.
Pana la varsta de 94 de ani, Wiesenthal a continuat sa stranga si sa analizeze informatii referitoare la criminalii de razboi, ajutat de o vasta retea internationala de prieteni, colegi si simpatizanti. De-a lungul anilor a primit multe amenintari cu moartea, iar in 1982 o bomba a explodat in fata casei sale de la Viena. In aprilie 2003 Wiesenthal si-a anuntat retragerea, spunand ca a gasit toti criminalii pe care ii cautase.