Parlamentul a aprobat inceperea urmaririi penale in cazul Adrian Nastase

Octavian Manea 04.03.2009

De același autor

Parlamentarii au avizat inceperea urmaririi penale in cazul lui Adrian Nastase cu 158 de voturi pentru si 128 impotriva din 286 voturi valabile exprimate. In plenul Camerei Deputatilor au fost prezenti 288 de deputati din totalul de 334. Ei au aprobat solicitarea procurorului general al Romaniei de trimitere in cercetare a dosarelor deputatului Adrian Nastase.

In discursul de dinainte de vot, Adrian Nastase a cerut parlamentarilor "sa ignore  prevederile Constitutiei si sa accepte cererea procurorilor de incepere a urmaririi penale, in asa fel incat, in final, justitia sa se pronunte". Totodata Nastase a cerut parlamentarilor PSD si PD-L sa voteze cu bilele la vedere. Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase a precizat ca toti parlamentarii PD-L vor vota pentru solicitarea de incepere a urmaririi penale cu bilele la vedere.

Pe 3 martie regulamentul Camerei Deputatilor a fost modificat astfel incat s-a redus majoritatea necesara declansarii urmaririi penale a ministrilor-parlamentari. Desi regulamentul Camerei prevedea o majoritate 2/3 din numarul parlamentarilor prezenti, acum urmarirea penala va putea fi aprobata de o majoritate simpla, adica jumatate plus unu dintre parlamentarii prezenti.

Zambaccian 1

Adrian Nastase este cercetat pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita si obtinerea unor foloase necuvenite si santaj in dosarul Zambaccian 1. Fostul prim ministru ar fi achiziotionat prin intermediul Irinei Jianu, fost sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, bunuri din Republica Populara Chineza in valoare de 1.370.324 de euro. DNA a anuntat ca a inceput urmarirea penala impotriva fostului premier la 7 aprilie 2006, iar intr-o saptamana ii sunt aduse la cunostinta invinuirile - luare de mita, obtinerea de foloase necuvenite, santaj. Cererea DNA de incepere a urmaririi penale a fost respinsa de catre Camera Deputatilor cu 163 de voturi "impotriva" si 131 "pentru" la 7 martie 2006.

La 13 noiembrie 2006, Adrian Nastase este trimis in judecata de catre procurorii DNA. Totodata alaturi de fostul premier, mai sunt trimisi in judecata si Dana Nastase (pentru complicitate la luare de mita) si Irina Jianu pentru dare de mita. In acest context, avocatul familiei Nastase a ridicat doua exceptii de neconstitutionalitate, pe motiv ca numai Camera Deputatilor, Senatul sau presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor guvernului.Judecatorii ICCJ suspenda la 22 martie 2007 procesul Zambaccian pana la pronuntarea Curtii Constitutionale.

La 5 iulie 2007, CC a acceptat exceptia de neconstitutionalitate invocata de avocatul familiei Nastase, precizand ca fostii ministri au nevoie de aviz pentru inceperea urmaririi penale. In acest context la 7 aprilie 2008 judecatorii ICCJ decid restituirea dosarului la procurori.

Zambaccian 2

In noiembrie 2006, procurorii DNA au declarat ca fostul premier este cercetat intr-un alt dosar penal pentru luare de mita - Zambaccian 2. Cercetarile din acest dosat vizau dobandirea proprietatii asupra imobilului situat in str. Zambaccian, nr. 16, imobil evaluat la peste 1.500.000 de euro. Procurorii verificau in special modul in care premierul a achizitionat terenul pe care a fost ulterior construit imobilul, teren cumparat sub pretul pietei de la fostul deputat PSD Gabriel Bivolaru.

In aprilie 2008, procurorii DNA solicita Camerei Deputatilor avizul pentru inceperea urmaririi penale a fostului premier. La data de 12 august 2008, deputatii au avizat negativ cererea procurorilor de inceperea urmaririi penala fata de Nastase, iar la 10 septembrie 2008 este retrimis procurorilor sub motivul ca probele sunt lovite de nulitate din cauza unei decizii anterioare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

In martie 2008, Curtea Constitutionala hotarase ca ministrii in functie si fostii ministri care sunt si parlamentari nu pot fi anchetati decat cu avizul Camerei din care fac parte.

Matusa Tamara

Un alt dosar in care Adrian Nastase este acuzat de savarsirea infractiunii de dare de mita este dosarul "Matusa Tamara". La  31 mai 2007, fostul premier este acuzat de dare de mita de catre procurorii DNA. Alaturi de Nastase, mai era invinuit Ioan Melinescu, fost presedinte al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) intre anii 2001-2004. Cel din urma era acuzat de sustragere sau distrugere de inscrisuri, luare de mita si divulgare de informatii.

DNA a precizat ca "in baza unei intelegeri anterioare cu Melinescu Ioan, a sustinut si determinat emiterea H.G. nr. 1399/30.12.2000, semnand-o in calitate de prim-ministru, prin care Melinescu Ioan a fost numit in functia de presedinte al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, pentru a-l determina pe acesta sa faca un act ce intra in atributiile sale de serviciu si un act contrar acestor indatoriri, in scopul de a asigura clasarea unei lucrari ce o viza pe Nastase Daniela si a intra in posesia lucrarii".

Verificarile cu privire la provenienta sumei de 400.000 USD ajunsa in contul Danielei Nastase au stabilit ca veniturile familiei nu justificau suma depusa. Conform unui contract de vanzare-cumparare anexat de catre depunator reiesea ca suma de 400.000 USD provenea din vanzarea unor bijuterii, tablouri, papirusuri si a altor bunuri de valoare de catre matusa Danielei Nastase, pe nume Tamara Cernasov.

Conform acestui document, s-ar presupune ca 11 tablouri semnate de pictori ca Tonitza, Baba, Rousseau, Iser, Popescu, Bancila, Baraschi, Vermont, 3 manuscrise englezesti pe pergament din perioada 1784-1827, vase Doum Nancy si Lalique, obiecte valoroase de mobilier si 30 piese bijuterii aur totalizand circa 600 grame s-au aflat in apartamentul de bloc al Tamarei Cernasov, in varsta de 91 de ani. Totusi matusa Tamara nu a prezentat notarului public niciun document care sa ateste dobandirea bunurilor respective, ci numai o declaratie de buna credinta.

La 30 octombrie 2007, judecatorii Curtii Supreme au decis retrimiterea dosarului la procurori  deoarece nu a existat avizul Parlamentului pentru inceperea urmaririi penale fata de Nastase. La 31 iulie 2008, dosarul Matusa Tamara ajunge la Camera Deputatilor, iar in 10 septembrie este retrimis procurorilor sub motivul ca probele sint lovite de nulitate din cauza unei decizii anterioare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Peste trei saptamani, deputatii din Comisia Juridica a Camerei Deputatilor au cerut probe noi in dosarul Tamara. Procurorul General a raspuns ca probele existente sunt corecte si nu sunt lovite de nulitate.

La 8 decembrie 2008, Comisia Juridica din Camera Deputatilor a restituit pentru a doua oara catre procurori dosarele Zambaccian 2 si Matusa Tamara, invocind aceeasi nulitate a probelor.

Pe 21 ianuarie fostul premier Adrian Nastase a fost trimis in judecata intr-un al patrulea dosar-"Trofeul Calitatii". In acest dosar Adrian Nastase este acuzat ca si-a finantat ilegal campania electorala pentru alegerile prezidentiale din 2004, mobilizand o mare parte din conducerea PSD, aflata in posturi-cheie ale administratiei publice, pentru a colecta sumele necesare. Acest al patrulea dosar este totusi singurul care vizeaza activitatea sa de lider al PSD si nu cea de premier, motiv pentru care nu este necesar avizul pentru inceperea urmaririi penale.

Fostul presedinte al PSD este acuzat ca si-a finantat campania din banii platiti de firmele care au participat la concursul "Trofeul Calitatii", organizat de Inspectoratul de Stat in Constructii, drept taxe de participare.

Pe 22 ianuarie 2009, Laura Codruta Kovesi, procurorul general, a trimis Parlamentului o noua solicitare pentru a obtine avizul de urmarire penala a lui Adrian Nastase.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22