Japonia: un an de la criza nucleară

Efectele dezastrului de la Fukushima se întind de-a lungul a câteva decade.

Razvan Braileanu 13.03.2012

De același autor

Efectele dezastrului de la Fukushima se întind de-a lungul a câteva decade.

În anii ’50, după bombardamentele de la Hiroshima şi Nagasaki şi în contextul testelor nucleare americane din Pacific, societatea japoneză a dezvoltat o „alergie nucleară“, fructificată de cineaştii niponi prin crearea personajului Godzilla, o distrugătoare reptilă gigantică mutantă, rezultat al contaminării cu radiaţii. „Oamenii au inventat bomba atomică, iar acum natura se răzbună“ – era mesajul transmis în primele filme cu Godzilla. O jumătate de secol mai târziu, natura s-a răzbunat, de data aceasta la propriu, pe îndrăzneţele planuri nucleare ale Japoniei.

În urma cutremurului devastator din 11 martie 2011 şi mai ales a tsunamiului care a urmat, reactoarele centralei de la Fukushima au fost avariate grav, ceea ce a dus la cea mai gravă criză nucleară de la Cernobîl încoace. O serie de explozii şi reacţii necontrolate au eliberat în atmosferă particule radioactive, care au determinat autorităţile să evacueze populaţia pe o rază de 20 de kilometri. Sute de muncitori, pe care media internaţionale i-au numit „samuraii nucleari“, au lucrat contra cronometru, ameninţaţi de radiaţii, pentru a menţine situaţia sub control. Abia după 9 luni, guvernul japonez a declarat că centrala este stabilă, însă decontaminarea în jurul ei va dura câteva zeci de ani şi va costa peste 10 miliarde de dolari.

„Alergia nucleară“ a revenit în rândurile populaţiei nipone. În primele luni după dezastrul de la Fukushima, rubrica despre nivelul de radiaţii a devenit la fel de obişnuită precum cea despre starea vremii în ziarele japoneze. La presiunea opiniei publice, Guvernul nipon a emis un act prin care încurajează obţinerea electricităţii din surse regenerabile de energie. În acelaşi timp, însă, peste 50 de reactoare sunt încă în funcţiune şi asigură aproximativ 30% din necesarul de electricitate al ţării. Unele dintre ele au trecut prin revizii după incidentul de la Fukushima, însă japonezii nu mai au încredere în energia nucleară: într-un sondaj de la mijlocul lui 2011, trei sferturi dintre intervievaţi s-au declarat pentru închiderea graduală a reactoarelor, chiar dacă asta ar însemna creşterea preţului energiei electrice la consumator cu 15%.

Oficialii japonezi declară că desfiinţarea tuturor centralelor nucleare este nerealistă, deoarece suprafaţa ţării este prea mică pentru a se baza exclusiv pe energia solară sau eoliană. În plus, avertizează ei, oprirea completă a reactoarelor ar duce la o puternică recesiune economică. După tsunami, companiile de electricitate au început lucrări de consolidare a centralelor aflate pe ţărm şi în regiuni cu risc seismic crescut, pentru a preveni accidente precum cel de la Fukushima. Pe de altă parte, avertismentul lansat în iunie anul trecut de scriitorul Haruki Murakami nu poate fi ignorat: „E o experienţă istorică pentru noi, japonezii: al doilea dezastru nuclear. Numai că, de data aceasta, nimeni nu ne-a bombardat. Noi înşine am pregătit evenimentul, am comis crima cu mâinile noastre, ne distrugem terenurile şi vieţile“. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22