Acum un secol: zile teribile

Dinu G. Ionescu | 30.01.2018

Pe aceeași temă

Ianuarie 1918. România trăia poate cele mai dramatice zile din istoria ei.

Îngenuncheată în război, nu prin înfrângere, ci prin trădarea fostului aliat rus, ea se zbătea într-o situație teribilă.

Trebuia fie să semnăm o pace înrobitoare, care ne răpea părți însemnate din trupul țării (ieșirea la mare și creasta carpatică) și ne paraliza economicește, fie să rezistăm militar și să fim, cu o zdrobitoare inferioritate, înconjurați de inamici de jur-împrejur, șterși de pe pământ. Era, pe de-o parte, o soluție eroică și frumoasă, care ne ridica în ochii aliaților (mai ales cei de la Paris), dar, pe de alta, o distrugere totală a armatei, refăcută așa de greu de Berthelot, ca și a pustiirii întregii țări.

Și nu se vedea de nicăieri vreo speranță. Din contra, germanii, cu forțe noi eliberate din Est, se pregăteau să dea lovitura de grație în Vest. Mai aveau nevoie să aibă mâinile libere la noi, ca să transfere acolo și diviziile de pe frontul nostru.

Toate încercările noastre de tergiversare eșuaseră. Ultimatumul inamic, dat de peste o lună, nu mai putea fi amânat. Am terminat prin a ceda, după trei consilii de coroană. Și s-a dovedit a fi fost soluția înțeleaptă. Ea a permis păstrarea intactă a unui nucleu de armată cu care s-a lichidat revoluția ungară (amânându-se cu 22 de ani comunismul în Europa de Est; avea să revină dezastruos în 1945).

Dar cine ar fi putut să o spună, în ianuarie 1918?

 

Dinu G. Ionescu

22 ianuarie 2018

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22