Ce politică mai e și asta?

Petru Tomegea | 31.10.2017

Fără excepție, și cetățeni, și politicieni ne dorim „o țară ca afară“, adică o viață mai bună, mai dreaptă, care însă nu sunt posibile fără un guvern responsabil, o justiție dreaptă.

Pe aceeași temă

Dacă le-am avea, ridicarea MCV și admiterea în spațiul Schengen le-am fi bifat demult. Dar nu le avem. În loc să țină cont de asta, parlamentarii votează pe bandă rulantă împotriva începerii urmăririi penale a Rovanei Plumb și a tuturor celorlalți acuzați de DNA în dosare de corupție, cu condiția să facă parte din majoritatea de guvernământ. O fac, deși sunt conștienți că MCV și Schengen rămân în stadiul de veșnică dorință, dar și neputință.

 

Mergem însă mai departe: opt milioane de români suferă de sărăcie, concentrată mai ales la țară și în zone precum Moldova și Oltenia. Deși zonele respective sunt sărace și puțin atractive pentru investitori (străini), guvernul le scoate ochii celor necăjiți cu ajutoare sociale pentru a-i fideliza și a le fura din nou votul. Așadar, nici vorbă de rezolvarea celei mai acute probleme a cetățenilor.

 

Toată lumea înțelege că eradicarea sărăciei e legată de nivelul înalt al corupției și de furtul din banii publici, numai că, în afară de DNA și stradă, nimeni nu este interesat de lupta împotriva acestui flagel care ne ține săraci, nici de recuperarea imenselor prejudicii. Din contră, majoritatea de guvernământ legiferează punct cu punct lipsirea de independență a justiției, cu toate semnalele venite de la UE, CE, PE, NATO, de la ambasadorii SUA, ai Germaniei, Olandei, Angliei... Iar dacă jefuitorii nu vor fi prinși de justiție, paguba va fi tot pe spatele poporenilor.

 

Se va face eradicarea sărăciei prin trecerea din proprietatea statului în folosința mahărilor politici a unor bucăți de țară precum insula Belina, brațul Pavel și a altora din Delta Dunării sau din cele mai frumoase locuri? Din contră: odată scoase din circuitul normal, respectivele bucăți de țară vor fi folosite aproape gratuit numai de către marii mahări, deși nu sunt ei proprietari, ci bietul popor român. Nu mai bine guvernul investea în obiective turistice și crea pe deasupra și locuri de muncă?

 

Să privim două minute situația școlii: în România marii-micii investitori nu mai găsesc forță de muncă bine calificată, în schimb, școala nu dă o calificare tinerilor, care trec direct de pe bănci în ajutor de șomaj. Din pricina unei proaste orientări școlare, îi plătim din bani publici. Ne plângem apoi de calitatea slabă a educației, a învățării. În loc să se ocupe de asta, ministrul Educației planifică din nou manualul unic, la fel ca pe vremuri... Ca să nu mai spun de școlile în care tavanul le cade copiilor și profesorilor în cap.

 

V-ați întrebat vreodată cât plătește statul anual din pricina gropilor și a drumurilor stricate? Mult mai mult decât dacă le-ar construi. Mai adăugați cheltuielile legate de accidentele de muncă, la care suntem fruntași în Europa, mai luați apoi în calcul deteriorarea stării de sănătate din pricina proastei organizări a locurilor de muncă, a lipsei de igienă, inclusiv din spitale, și veți înțelege de ce nu avem nicio șansă să scăpăm de sărăcie în vecii vecilor.

 

Două fapte banale: cu câțiva ani în urmă, poliția olandeză a descoperit în portul Constanța containere cu o cantitate uriașă de droguri care urma să ajungă în Olanda, numai că, stupoare! S-au pierdut... sau au fost făcute pierdute. Recent, doi olandezi-detectivi au venit în Bacău pe urmele unei biciclete furate din țara lor, dar care avea încorporat un cip ușor de detectat prin GPS, iar poliția noastră s-a făcut că plouă. E clar că veci-pururi Olanda nu va fi de acord cu admiterea României în spațiul Schengen. Cu toate sforțările și promisiunile prim-ministrului Tudose.

 

Cui servește politica asta fără cap și coadă? În orice caz, nu celor 20 de milioane de locuitori. Jaful banului public și mătrășirea justiției pentru a-i scăpa pe corupți de pedeapsă nu este în favoarea „românilor“, a poporenilor, ci a unor grei mahări. Numai lor le servește politica asta. Noi suntem buni doar să le dăm votul!

 

Petru Tomegea

Octombrie 2017

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22