Cotrocenii

Dinu G. Ionescu | 12.06.2018

Până nu a fost decretat „palat al pionerilor“ puteam intra prin poarta din Bulevardul Geniului ca să mergem în fiecare an la Sărbătorile Pascale la Mânăstirea Cotroceni, unde slujea un vechi prieten al bunicilor mei, preotul Popescu-Mălăești. Nu venea multă lume și îmi plăcea atmosfera de calm și reculegere ce domnea odată ce treceai de clopotnița boltită de la intrare.

Pe aceeași temă

 

Ne întâmpina biserica, minunata ctitorie a lui Șerban Cantacuzino, al cărui mormânt marcat de o lespede era în sfântul lăcaș. Acestea se petreceau în anii 1945-1949, când găseam o slabă consolare pentru teribila teroare care domnea în țară.

 

După ce întregul palat a fost dat copiilor, biserica a stat liniștită ani de zile, ansamblul fiind încredințat, ca arhitectură, unui prieten, arhitectul Rică Constantinescu.

 

Dar această liniște nu a durat decât până la cutremurul din 1977, când a avut ghinionul ca Ceaușescu să-și pună ochii pe el. Cu ignoranța, prostia și ura de biserică ce îl caracterizau, el a ordonat demolarea mânăstirii, ca și a unei alte perle ale artei românești, Văcăreștii. Dacă la Văcărești distrugerea a fost irecuperabilă, la Cotroceni mâini pioase au păstrat la adăpost de buldozere capitelurile stâlpilor, buiandrugii, cornișele și alte elemente sculptate ale clădirii, făcând posibilă o reconstrucție.

 

După căderea lui Ceaușescu, reconstrucția s-a realizat și, astăzi, biserica, precum o Pasăre Phoenix, se ridică din nou întreagă, spre admirația celor ce vizitează palatul, devenit acum al președintelui republicii.

 

Dar puțini știu că reconstrucția bisericii a fost posibilă datorită unui alt Șerban Cantacuzino, urmaș direct al voievodului, care, la peste trei veacuri, a înființat Fundația Cantacuzino, prin care a luptat pentru reconstruirea bisericii. Artist dramatic cunoscut, dispărut din păcate prea devreme, el a reușit realizarea acestei minuni; într-adevăr, nimeni n-ar mai fi crezut să vadă din nou biserica la locul ei.

 

Binecuvântați fie, peste secole, amândoi acești cotroceneni!   

 

Dinu G. Ionescu

Iunie 2018

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22