Pe aceeași temă
Epoca comunistă a durat în ţara noastră peste 40 de ani și cei care au trăit-o ştiu ce abjecţie a reprezentat ea. Dar, cu toată repulsia pentru perioada ceauşistă, trebuie spus că nimic nu se compară cu anii 1946–1963, perioada celei mai negre represiuni, în care sute de mii de oameni au fost închişi, torturaţi fizic și moral, iar zeci de mii, asasinaţi. Şi ce mulţi au pierit în temniţe, numai pentru că erau membri ai PNŢ și PNL!
A trecut peste o jumătate de secol de la acele vremuri. Mulţi nu le-au apucat, nu ştiu sau nu vor să ştie tot ce au însemnat. Dar vălul uitării nu trebuie lăsat să se aştearnă.
Domnule Iohannis, alegerea dumneavoastră, de care am fost atât de fericiţi, a deschis o perioadă nouă, după atâţia ani de postcomunism, de speranţe înşelate, de sinistre figuri din trecut, care nu numai că nu au părăsit scena istoriei, ba au mai căpătat pe ea și puteri noi.
Aşteptăm de la dumneavoastră un gest simbolic, care să arate că avem o memorie și că ne închinăm cu pioşenie în fața victimelor.
Faceţi, domnule Iohannis, un drum până la Memorialul de la Sighet, unde, în groapa comună, au fost aruncaţi atâţia oameni iluştri ai neamului, printre care şi preşedintele PNL, Constantin Brătianu. Mergeţi la Aiud sau la Gherla, unde au suferit și pierit atâţia eroi. Sau mergeţi pe crestele făgărăşene şi puneţi o cruce acolo unde partizani curajoşi au luptat, până la moarte, cu regimente de securişti. Faceţi din acest drum un mare prilej de emoţie naţională.
Un asemenea gest ar fi pentru un popor întreg o dovadă că ceva s-a schimbat cu adevărat în România, că sunteți, aşa cum am crezut de la început, unul „de-ai noștri“. Ar fi, în acelaşi timp, o palmă dată continuatorilor, mai pe faţă sau mai vicleni (vai cât de mulți), ai comunismului.
Știm că politica internaţională vă absoarbe, dar acordaţi un timp şi cultului memoriei, care trebuie să stea la baza oricărui viitor cinstit. Apreciem principiile economice ale politicii dumneavoastră, dar arătaţi-ne şi principiile ei ideologice, la fel de importante.
Dinu G. Ionescu
22 aprilie 2015