Marea Unire

Ion Chiriac | 03.06.2015

Pe aceeași temă

„Istoria este cea mai frumoasă poveste“, afirmă Adrian Cioroianu în emisiunea Cinci minute de istorie. Numai că istoria povestește evenimente care s-au petrecut în realitate, pe resurse care nu sunt puține în vremurile noastre. În timp ce povestea relatează evenimente care ar fi putut să se întâmple. Istoricul interpretează evenimentele istorice și stabilește adevărul istoric, făcând distincția dintre adevăr și mitologie.

Cititorul de texte istorice, dotat cu spirit critic, compară izvoarele istorice și deduce un adevăr relativ. Adevăr absolut nu există.

Domnul istoric Lucian Boia demitizează istoria națională. În lucrarea Românii, altfel, demolează până și mitul lui Eminescu.

Este dreptul istoricului să reinterpreteze, cu argumente, faptele istorice. Demitizând sărbătoarea națională a României, 1 Decembrie 1918, care se apropie de aniversarea a 100 de ani, face istorie pe placul revizioniștilor. Este dreptul domniei sale să scrie istoria altfel. Există destui istorici care, în replică, pot veni cu o interpretare obiectivă, bazată strict pe documente.

Muzeul Unirii de la Alba Iulia se află în posesia unei bogății de date și documente. Adresez directorului Muzeului Unirii din Alba Iulia rugămintea de a prezenta documente privind participarea reprezentanților țăranilor transilvăneni la istoricul eveniment.

Cu respect,

 

Ion Chiriac

8 mai 2015

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22