Pe aceeași temă
De zeci de ani, justiția, procuratura, poliția, jandarmeria se luptă cu clanuri interlope. De zeci de ani se fură de la ocoalele silvice, de la Electrica, Drumuri și Poduri, alte companii naționale, de la bugetele locale și naționale, întreprinderi și instituții ale statului... S-au dat condamnări grele, dar se fură în continuare... Zeci, sute de politicieni, parlamentari șefi de instituții, primari, consilieri au primit sau sunt în curs de a primi condamnări definitive, dar sertarele procurorilor continuă să se burdușească... Acum situația pare a scăpa de sub control. Ce e de făcut? De ce nu recunoaștem că nu suntem în stare să înfrânăm corupția și hoțiile?
Un ministru îi acuză pe guvernanții de dinainte că s-au cărat 35 de miliarde de euro cu camionul la băncile din Elveția, iar câțiva magnați ai economiei noastre de piață – ai petrolului, ai aurului și ai sportului – își doseau banii în Panama, țara fostului președinte mafiot Noriega. De negat, nu a negat nimeni. Nu cred că ministrul Agriculturii are dovezi pentru cele 35 de miliarde scoase din țară, dar sunt sigur că banii s-au furat și la fel ca mine gândește cetățeanul care se scoală cu noaptea-n cap să se ducă la serviciu sau să-și îngrijească animalele din gospodărie. Nu se poate să fim atât de săraci într-o țară cu atâtea resurse.
Din 1989 încoace, absolut toate alegerile s-au câștigat cu mesaje justițiare, iar mecanismul e unul de toată jena: cu toții au acuzat și acuză „moștenirile dezastruoase“ care s-au metamorfozat din PCR în FSN, din FSN în PDSR, din PDSR în PSD, penetrând în același timp și PNȚCD-ul lui Iuliu Maniu și Corneliu Coposu, până au reușit să-l mătrășească cu totul, și PNL-ul Brătienilor, care mimează actualmente opoziția...
Ca să tulbure de-a binelea apele politice și să nu mai recunoaștem care sunt patrioții adevărați și care sunt mincinoși și corupți, a fost scos de la naftalină naționalismul cu ale sale PUNR, PRM, UNPR, PRU..., toate plecând de la simboluri dragi românilor, dar toate cu scopul de a întârzia democrația și a continua guvernarea în propriul interes.
Se spune că ar fi crescut încasările la bugetul consolidat al statului, că se colectează mai mulți bani din taxe, impozite, dări, amenzi..., dar știrea ar putea fi greu de crezut. Nu cumva a crescut volumul producției de bunuri și al schimbului de mărfuri, iar nivelul hoției rămâne constant?
Se apropie o nouă campanie electorală și, în loc de proiecte și programe economice reformatoare, candidații își îmbrobodesc iarăși electoratul cu aceleași promisiuni: toți vor să stârpească hoția și corupția, toți se declară curați și cinstiți, iar cei mai vizibili dintre ei, baronii, cu toate că au dosare în instanțe ori asupra lor cad îndreptățite bănuieli de corupție, au cele mai mari șanse să fie aleși pentru noi mandate. Semn că nu se va schimba nimic.
Petru Tomegea
Aprilie 2016