Pe aceeași temă
În nr. 31 din 4–10 august a.c. al revistei 22, în grupajul cu tema Dialogul interetnic în România postcomunistă, acest subiect este tratat sub diferitele lui aspecte de semnatarii articolelor, interesant și competent.
Ceea ce m-a determinat să scriu aceste rânduri este faptul că doamna Brîndușa Armanca, în articolul semnat de domnia sa, Ce fac deputații minorităților naționale pentru etniile lor, referindu-se la d-l deputat Aurel Vainer, afirmă următoarele: „Aurel Vainer, trimisul oamenilor de afaceri evrei (se ocupă) de organizarea jocurilor de noroc ș.a.m.d.“.
Ceea ce mă miră este că semnatara acestei afirmații, d-na Brîndușa Armanca, nu s-a documentat mai bine în legătură cu prodigioasa activitate a reprezentantului etniei evreiești în Parlamentul României, d-l Aurel Vainer, și că nu preocuparea sa privind organizarea jocurilor de noroc constituie exemplul cel mai edificator al activității sale.
De aceea consider deosebit de important ca cititorii revistei 22 să nu rămână cu această impresie, aducându-le la cunoștință că de curând dr. Aurel Vainer, președintele Federației Comunităților Evreiești din România (FCER), vicepreședinte al Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare, vicepreședinte al Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București, a fost distins ca Doctor Honoris Causa al Universității „Titu Maiorescu“ din București, prilej cu care, din luările de cuvânt ale personalităților prezente, câteva din cele spuse de d-l Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților din Parlamentul României, sunt edificatoare cu privire la personalitatea și activitatea în calitate de reprezentant al etniei evreiești în Parlamentul României a d-lui Aurel Vainer: „Mă bucură faptul că pot să vorbesc despre un om pe care îl prețuiesc foarte mult, un om de la care am învățat ce înseamnă demnitatea, toleranța, ambiția și seriozitatea. Suntem colegi în Parlamentul României de mai bine de un deceniu, timp în care d-l Vainer a militat constant pentru consolidarea democrației românești, pentru transparență și dreptate socială. Este un reputat specialist în economie, iar activitatea domniei sale în Comisia parlamentară pentru politică economică, reformă și privatizare reprezintă o dovadă în acest sens. De nenumărate ori ne-a reprezentat cu cinste, în întreaga lume, la reuniuni și conferințe internaționale de prim rang“.
Doresc să mai subliniez faptul că d-l deputat Aurel Vainer nu este, așa cum scrie d-na Brîndușa Armanca, „trimisul în parlament al oamenilor de afaceri evrei“, ci trimisul prin vot democratic al membrilor comunităților evreiești din România, printre care, desigur, pot fi și oameni de afaceri evrei.
Este important că în capitolele critice din articolul semnat de d-na Brîndușa Armanca, unde sunt date numeroase exemple negative de deputați reprezentanți ai unor etnii nu figurează și numele d-lui Aurel Vainer.
De asemenea, nu întâmplător, ci datorită multiplelor calități ale personalității sale, d-lui deputat dr. Aurel Vainer i s-a acordat de fostul președinte al Franței, Nicolas Sarkozy, Legiunea de Onoare.
Ing. Iancu Țucărman
București, 10 august 2015