Te apucă urâtul...

Petru Tomegea | 17.04.2018

Pe aceeași temă

 

Se vorbește iar și iar de defăimarea țării... Dar, dacă un străin dorește să afle ceva despre România, e suficient să deschidă ziarele și televizorul ori să acceseze câteva site-uri pe net. Iar dacă le deschide la vremea aceasta va da peste adevărații defăimători ai patriei noastre dragi: parlamentarii se fac luntre și punte să scape de pedepse masacrând legile corupției, prim-ministrul trage la răspundere Comisia Europeană apropo de așa-numita „listă neagră“, un inculpat îl amenință pe ministrul Justiției că-l dă afară, o amenință și pe șefa DNA care trimite corupți în fața instanței, amenință și SRI și tot ce vrea el, fără să-i zică nimeni nici pâs. La rândul său, ministrul Justiției vrea să-i premieze pe pușcăriași cu mii de euro, cei doi președinți ai parlamentului luptă pe viață și pe moarte cu „statul paralel“ și Soros, liderul celui mai tare partid își aduce mândra la Congres și-o așază lângă prim-ministru, iar câțiva aleși aflați la a N-a căsătorie fac spume la gură pentru familia tradițional-strămoșească...

 

Or, faptele de mai sus nu au nicio legătură cu buna guvernare, nici cu viitorul poporului român, ci doar cu fricile și interesele impropriu numite politice. Poporul merge la lucru, tinerii se duc la școală, țara a avut anul trecut creștere economică de 7%, cea mai mare în UE, exportul s-a dublat în ultimii ani, o mulțime de sportivi și elevi aduc medalii de aur de la concursurile internaționale, filme românești obțin Palme d’Or și Ursul de Aur, foarte multe inovații românești primesc medalii de aur la Geneva..., dar lucrurile astea nu-i interesează pe politicieni, așa cum nu-i interesează România. Pe ei îi interesează doar ce zic și fac ei în interesul lor.

 

Așadar, cine face agenda publică în România? Cumva vreun mare intelectual, scriitor, artist, filosof, specialist în medicină, cercetător științific, student sau profesor eminent? Ori vreun meseriaș extraordinar? Întreb deoarece am observat că televiziunile din Occident, fie ele de stat / publice, fie „particulare“, au zilnic emisiuni de cultură și știință, ziarele lor, site-urile de știri pe net... au mereu știri, imagini cu astfel de evenimente naționale, multe în prime-time.

 

În România, politicienii - și nu acei câțiva dedicați reprezentării corecte a poporenilor, a României - sunt preocupați de averile lor și ale familiilor, de imaginea lor publică. Iar televiziunile promovează politicăreala continuă și prostul gust, gagurile de mahala, entertainementul cu fete dezgolite... ca să abată atenția. La fel cum au trecere știri precum: un cetățean cere instanței să recunoască faptul că e viu, cutare vedetă are un cucui vizibil în frunte, un manelist s-a pilit, și-a abandonat familia și a mâncat bătaie de la rivalul său... Managerii din media, în goana lor după bani din publicitate, calcă în picioare tot ce este valoare autentică fiindcă nu aduce profit. Și nu creează rating nu din pricina lipsei de interes a publicului, ci a incompetenței realizatorilor de programe și emisiuni.

 

Dar să revenim la oile noastre: agenda publică, spațiul public, televiziuni, radio, presă printată și online au fost acaparate nu de modele umane de la care avem ce învăța, mass-media având și un caracter educativ, ci de tot felul de personaje cel puțin dubioase. Iar în ultima vreme s-a creat obișnuința ca invitații din studiouri, participanții la talk-show-uri să fie foști condamnați penal, inși inculpați pentru diverse infracțiuni și amestecați în tot soiul de malversațiuni. Ei bine, astfel de personaje precum Sebastian Ghiță, Elena Udrea, Radu Mazăre, Mircea Cosma și Vlad Cosma, Dan Grigore Adamescu (decedat) și Alexander Adamescu, Dan Andronic, Nicolae Bădălău, Nicușor Constantinescu..., lista fiind nesfârșită, ne fac de peste un an agenda publică. Aceasta nu înseamnă denigrarea cu bună știință a țării?

 

De aceea nu înțeleg de ce politicienii de la putere nu declară aceste lucruri defăimătoare pentru țară. Fiindcă eu cred că nu există alte fapte mai defăimătoare pentru țară ca acestea de mai sus. Însă legea nu se va referi la așa ceva. Legiuitorii noștri plini de moralitate au o problemă doar cu cei ce aduc faptele defăimătoare la cunoștința întregii lumi.

 

Petru Tomegea

Aprilie 2018

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22