Trei transformări necesare

Mihai Popa | 30.01.2018

Pe aceeași temă

Până la alegerile parlamentare din 2020 trebuie să realizăm trei transformări: două în profunzimea societății românești și una la nivelul administrației locale.
Prima transformare: electoratul și societatea civilă să exercite o presiune permanentă pentru coagularea opoziției reale față de politica de tip „Daddy“.
A doua transformare: creșterea încrederii în marea masă a electoratului nu numai că „fiecare vot contează“, ci și că aceste alegeri sunt ultima șansă pentru România de a reveni pe direcția corectă. Este obligatoriu ca oferta politică a opoziției unite să ajungă în toate văgăunile României (și la propriu, și la figurat). Dacă oferta este convingătoare, atunci va exista și opoziția.
Pentru mine, sintagma „marea masă a electoratului“ înseamnă toți cetățenii români cu drept de vot, deci și cei din diaspora care au fost „ignorați“ de PSD. Acolo, în diaspora, se află o mare parte din baza electorală a opoziţiei unite!
A treia transformare presupune reformarea sistemului de votare astfel încât să acopere două aspecte:
- să permită oricărui cetățean român și oriunde s-ar afla acesta accesul efectiv la urna de votare;
- să excludă fraudarea. Un prim pas - controlarea CNP-ului - a fost făcut. Al doilea pas: un număr suficient de secții de votare în diaspora. Al treilea: anihilarea dictonului stalinist „contează cine numără voturile, nu cine votează“; mai exact, să nu se valideze procesul verbal al unei secții de votare dacă există contestații privind acuratețea numărării voturilor din respectiva secție şi să se organizeze de urgență renumărarea, iar această procedură să fie filmată - vot cu vot să fie prezentat la cameră și apoi depozitat.
Dacă oamenii nu sunt convinși că merită să votezi candidatul preferat și că votul chiar ajunge la cel ales, atunci nu vor veni la vot.

 

Mihai Popa

24 ianuarie 2018

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22