Un secol de la bătălia de la Mărăști

Dinu G. Ionescu | 25.07.2017

Pe aceeași temă

 

Acum un secol, țara noastră trăia intens. Avea un teritoriu liber redus, dar în care se concentrase voința ei de supraviețuire. Armata, cu moral refăcut și cu armament la înălțimea inamicului german și superior celui austro-ungar, dorea cu ardoare să răzbune înfrângerile din 1916. Era și meritul misiunii militare franceze, în frunte cu marele nostru prieten, generalul Berthelot, care în toată prima jumătate a anului 1917 o ajutase moral și material.

 

Războiul mondial părea interminabil. Deși atacate de mai mulți dușmani, Puterile Centrale rezistau înverșunat. Pentru vara lui 1917, inamicii lor hotărâseră ca pe frontul românesc ofensiva să înceapă la 24 iulie. Toate pregătirile fuseseră făcute și, în zorii acelei zile, ostașii Armatei II, a generalului Alexandru Averescu, avură cinstea să înceapă lupta. Punctul ales era Depresiunea Vrancei, satul Mărăști, foarte bine fortificat.

 

După o puternică pregătire de artilerie, diviziile de infanterie au trecut la atac, surprinzând în multe locuri inamicul, care s-a retras, lăsând însă numeroși prizonieri și material. Succesul a avut un mare efect asupra moralului trupelor române: „Nu am mai văzut niciodată trupe nemțești fugind cu atâta grabă!“.

 

Bătălia începea sub cele mai bune auspicii: frontul inamic străpuns, satul Mărăști cucerit și dușmanul pus pe fugă. Pentru 25 iulie, Averescu a ordonat continuarea ofensivei. Dar în acest moment, o veste a venit ca o lovitură de trăznet: telegrama Guvernului Kerenski ordonând trupelor ruse oprirea oricărei ofensive pe tot Frontul de Est. Asta însemna pentru ruși (care urmau acum să ia și ei ofensiva, cooperând în restul apropiat al sectoarelor) paralizia totală. Părea de necrezut ca o situație atât de favorabilă să nu fie exploatată. Dar armata rusă nu era decât un haos, unde soldații, și nu comandamentele, decideau dacă să lupte sau nu (de obicei, nu). Averescu a continuat totuși atacul până la 31 iulie, înaintând peste 15 km și eliberând mai multe localități, printre care Soveja și Vizantea. Dar avântul a fost oprit.

 

Armata noastră arătase însă de ce este capabilă. Dar o așteptau, în luna următoare, momentele grele și atât de glorioase ale bătăliilor de la Mărășești și Oituz.

 

Dinu G. Ionescu

Iulie 2017

 

Somnul rațiunii

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22