Sistemul educațional românesc: ineficient, nerelevant, inechitabil

Liliana Romaniuc 26.05.2015
SHARE 11

De același autor

Privite din perspectiva rezultatelor evaluărilor naționale recente, testele internaționale, la care România a participat, nu fac decât să confirme realitatea tristă din sistemul românesc de educație.

 

Sistemul educațional românesc trece, de ani buni, prin încercări disperate de re­for­mare rămase, din păcate, doar la un nivel profund declarativ, fără relevanță în tot ceea ce înseamnă educația pentru viața re­a­lă. În anul 2007 am avut primul raport pro­fesionist, bazat pe date și informații ri­guros analizate, cu privire la problemele cu care se confruntă sistemul educațional ro­mâ­nesc – România Educației, România Cer­cetării. Diagnoza realizată a scos în evi­dență faptul că „menținerea actualului sistem de învăţământ din România pune în pericol competitivitatea şi pros­pe­ri­ta­tea ţării. Acest sistem are patru mari pro­bleme: este ineficient, nerelevant, ine­chi­tabil şi de slabă calitate“.

 

1. Inefieciența sistemului este relevată de re­zultatele elevilor români la testele in­ter­naționale PISA, PIRLS și TIMSS. Astfel, în­ce­pând cu anul 2000, când România a par­ticipat la prima testare PISA, și până în pre­zent, în mod constant, țara noastră s-a aflat pe ultimele locuri din Europa în ceea ce privește capacitatea elevilor de 15 ani de a înțelege textele pe care le citesc. Pro­centul copiilor care nu reușesc să atingă ni­velul de competență 2 este cel mai mic la nivel european (47% la lectură, în 2009, 37% la matematică, în 2012). Ni­ve­lul de competență 2 înseamnă că elevii cu­nosc literele, pot citi cuvinte și înțeleg doar propoziții extrem de simple. Testele PIRLS verifică competențele de lectură ale elevilor de clasa a IV-a și se aplică din cinci în cinci ani (2001, 2006, 2011). Ro­mânia ocupă, în 2011, locul 36 din 45 de state par­ticipante, față de locul 22, cât ocu­pa la eva­luarea din 2001. În acest con­text, afir­mațiile cu privire la calitatea edu­cației din România sunt cel puțin în­doielnice, dacă nu chiar deplasate. În anii ’70, România se situa printre primele 10 state în ceea ce privește numărul de olim­pici. Acum, pro­centul acestora este de 0,003% din po­pu­lația școlară a țării. Așa­dar, nici pe de­par­te nu putem vorbi des­pre sistemul edu­ca­țional românesc ca fi­ind unul performant și eficient.

http://www.revista22.ro/nou/imagini/2015/1314/Foto_1314/desen_romaniuc.jpg

2. Sistemul educațional românesc, spune analiza, este nerelevant în raport cu eco­nomia și societatea viitorului. Mai bine de 20% dintre elevi părăsesc timpuriu școala, față de 15% la nivel european. România es­te țara cu una dintre cele mai mici par­ti­cipări a adulților la programe de învățare pe tot parcursul vieții.

 

3. Sistemul educațional românesc este pro­fund inechitabil. Copiii născuți în mediul ru­ral sunt condamnați la sărăcie și ne­fe­ricire. Numai 25% dintre elevii din mediul rural ajung să termine liceul, spune Ra­por­tul, iar 80% dintre copiii neșcolarizați sunt rromi. Diferențele dintre rezultatele elevilor din mediul rural și urban sunt de 15–20 puncte procentuale la toate eva­luă­rile la care aceștia participă.

 

4. La toate acestea se adaugă slaba calitate a infrastructurii și resurselor din sistem. Școlile au aceeași arhitectură, mobilier și dotări ca în anii ’70-’80, ceea ce le face lip­site de atractivitate pentru copii și de­mo­tivante pentru cadrele didactice. Avem școli în mediul rural fără apă curentă, cu încălzire deficitară pe timpul iernii și cu toalete sub nivelul minim al civilizației eu­ropene.

 

La opt ani distanță de la acest Raport, da­că privim cu atenție la starea în­vă­ță­mân­tului românesc, chiar și numai prin pris­ma recentului Raport al Ministerului Edu­c­ației Naționale cu privire la evaluările din 2014, constatăm că lucrurile stau la fel sau poate chiar mai rău. Dacă, în plus, co­re­lăm acest raport cu documentele eu­ro­pene în domeniul educației, putem afirma că situația este chiar una dramatică.

 

Testele internaționale, dar și evaluarea na­țională de la sfârșitul clasei a VIII-a și exa­menul de bacalaureat ne arată ca aproape jumătate dintre elevii români sunt anal­fa­beți funcțional, adică competențele lor de literație sunt extrem de scăzute. Acești co­pii nu înțeleg textul lecturat, nu fac co­ne­xi­uni cu ceea ce, eventual, știau dinainte, nu pot formula un punct de vedere și nu sunt în stare să-l exprime, în scris sau oral.

 

Privite din perspectiva rezultatelor eva­luă­rilor naționale recente, testele inter­na­țio­nale, la care România a participat, nu fac altceva decât să confirme realitatea tristă din sistemul românesc de educație. Acest lucru este subliniat și de Raportul Gru­pului de Experți la Nivel Înalt al Comisiei Europene, care a realizat o analiză ri­gu­roasă a nivelului competențelor de lite­ra­ție ale cetățenilor europeni. România ocu­pă un loc special în acest raport, tocmai prin procentul mare de copii, adolescenți și adulți analfabeți funcțional și prin lipsa de măsuri concrete pentru reducerea aces­tuia. Oficialii și liderii europeni au conș­ti­entizat că o populație cu competențe de li­terație scăzute nu va putea asigura o eco­nomie competitivă, bazată pe inovare în ță­rile membre.

 

În final, preluarea unor modele și exemple de bună practică de la nivel european, în domeniul lecturii și literației, și mul­ti­pli­carea lor în sistemul educațional ro­mâ­nesc poate constitui un element de le­gă­tu­ră benefic de compatibilizare și ar­mo­nizare cu tendințele internaționale din acest domeniu vital al educației. Țările nor­dice, Marea Britanie, Germania, Polo­nia au implementat programe care au con­tribuit la îmbunătățirea competențelor de literație ale elevilor și părinților. Acestea au contribuit major la creșterea calității pro­cesului de predare-învățare și la îm­bu­nătățirea rezultatelor elevilor.

 

LILIANA ROMANIUC,
președinta Asociației Române de Literație

 

Comentarii 11

Claudiu - 03-10-2019

Eu sunt un elev in clasa a7 a.Si,acm dam simulari la romana si matematica. S a anuntat oficial ca elevii de cls a 7 a vor da sim la rom si mate cu 3 sapt inanite de simulari.Si profesorii ne innebunesc,ca cica treb sa inv si ca este foarte importanta simularea. Dar,deja prevad ca 75% dont give a damn de simulare,deci nu inv. Mai ales ca in simularea la romana se da de analizat verbe subst etc si la mate,geometrie(de parca as vrea eu sa fiu arhitect) si calcule cu radicali(imi si trebuie),dar si alte chestii. La romna,analiza e o stupidenie. Nu ma ajuta de loc sa vb mai bine. Literatura,la fel. Vine unul pe strada sa ma intrebe daca stiu sa argumentez ca textul xoxox de xoxo apartine genului epic??

Răspunde

toto2 - 02-10-2018

numai este ce a fost au stricat tot ,invatamantul romanesc era f bun ,copiii aveau respect fata de cadrele de invatamant ,nu erau violenti ca in ziua de azi, parintii sunt vinovati ca ii incurajeaza la prostiile carele fac ,numai este seriozitate si ocupatie din partea cadrelor iar modificarile care sau facut nu sunt bine venite ,daca au luat modelul francezilor o sa fie va de capul nostru cu un asa invatamant ,in Franta nu se invata cum ar trebui ,copii sunt violenti ,nu au nici un respect de nici unde, si elevii sunt nepregatiti nu stiu nimic daca ii intrebi de ceva, Franta nu este un bun exem pentru multe tari din europa, asa ca eu cred ca ar trebui sa se faca ceva util pentru elevi si pentru cadre si etc.

Răspunde

Mihai - 01-07-2018

Un articol foarte adevarat care demasca o educatie de indoctrinare a sistemului dupa modelul bancar, care se ragaseste in lucrarile lui Paulo Freire. Daca se poate va rog, as avea nevoie de sursele bibliografice ale acestui articol.

Răspunde

Savut vasile - 11-08-2017

Este forte foarte incarcat

Răspunde

Anca - 06-15-2015

Ce mai articolas! De toata jalea. Prostii astia din minsiter au vazut cum arata subiectele alea teribile, facute de pedagogi repetenti???? Pai cum sa dai la testare de o SINGURA ORA, 15 subiecte, cu grafice, geometrie, probleme de calcul, probleme la fizica, intrebari din biologie? Nu trebuie corelat, oare, si timpul de citire si rezolvare a unui subiect, cu varsta si nivelul elevului? Ori suntem tampiti si avem impresioa ca ceilalti copii, adica cei din Europa, le si fac aceste idiotenii de teste pline de tampenii si greseli?

Răspunde

Tatiana - 06-06-2015

Poate ne spune doamna Romaniuc cum a a ajutat ea la democratizarea invatamantului iesean, la egalizarea sanselor si la eficientizarea sa in perioada in care a fost inspector sef. Isi mai aduce aminte si de antetiile solicitate?

Răspunde

emilia - 05-27-2015

Foarte adevărat.

Răspunde

Vasile Flueras - 05-26-2015

Corect!

Răspunde

ALEX - 05-26-2015

Daaa....profesorii vor mai multi bani iar....dar ce profesori??!?! ca peste 60% din acestia sunt analfabeti la radul lor....si apoi... in meseria asta ca si in cea de doctor, trebuie sa fie vocatie....ceea ce lipseste cu desavarsire....asa ca nu mai cereti bani....mai intai rezultate si apoi mariri de salariu!!!!

Răspunde

FLORIAN D. MIREA - 05-26-2015

Societatea romaneasca actuala este problema, pentru ca ea nu permite existenta unei scoli romanesti de valoare. In randul opiniei publice din Romania exista o inexplicabila ostilitate la adresa scolii si a slujitorilor ei. Sa nu credeti ca doar Spiru Haret a fost artizanul scolii romanesti moderne, ci si societatea romaneasca a vremii care a inteles si a sustinut o astfel de scoala, plus clasa politica in asnamblul ei si regele Carol I care au inteles sa dea Scolii locul cuvenit in societate. Leafa unui profesor din invatamantul secundar sau liceal al vremii era egal cu leafa unui colonel. Asa este si astazi in Franta. In Romania de azi, din leafa lunara a unui colonel se poate plati leafa unui profesor pe un an intreg si mai bine. Degeaba vorbim de calitatea invatamantului, daca nu facem nimic pentru indreptarea acestei stari de lucruri.

Răspunde

profesoru - 05-26-2015

Cum sa fie sistemul de invatamant inechitabil daca romii sau copiii din rural raman nescolarizati sau nu-si termina studiile? Inechitabila e societatea, pentru ca nu asigura accesul egal la sistemul de invatamant.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22