Prima şedinţă de guvern Ponta vs Cioloș. Cum se recunoaște un guvern politic

Silvia Simion | 20.11.2015

Victor Ponta a ținut prima ședință de guvern la mai puțin de 24 de ore după ce a preluat puterea în 2012. Dintr-o semnătură, a adoptat 114 hotărâri de guvern de ”epurare politică”. În prima ședință a Cabinetului său, Dacian Cioloș a înființat un minister pentru consultare publică.

Pe aceeași temă

 

 

Pe 7 mai 2012, la ora 22.30, Victor Ponta și membrii primului său Cabinet depuneau jurământul în fața președintelui Traian Băsescu, la Cotroceni, la mai puțin de trei ore după momentul votului de învestitură în Parlament. Totul a decurs rapid, fără ceremonii deosebite și fără șampanie. A doua zi, la ora 8.30, miniștrii USL își preluau ministerele, iar la ora 15.30 se desfășura deja prima ședință de guvern.

"Nu voi ezita să iau măsuri neplăcute și dureroase, dacă va exista o problemă de integritate, de orice alt tip, de acest gen, pentru că îmi doresc foarte mult să arăt că se poate guverna altfel, că putem să avem și să păstrăm urechile deschise la ceea ce opinia publică, în special, prin mass-media, transmite guvernanților", le-a spus Ponta membrilor Cabinetului în deschiderea ședinței, transmisă de televiziuni. După trei ani de guvernare, Victor Ponta a plecat prin demisie, ca urmare a protestelor de stradă, refuzând să renunțe la funcție din motive de integritate, atunci când a fost pus sub urmărire penală sau când a fost trimis în judecată de DNA pentru acuzații de complicitate la evaziune fiscală și fals în declarații.

 

114 ”capete” de prefecturi doborâte dintr-un foc de Victor Ponta

 

În prima ședință, Victor Ponta a semnat 114 hotărâri de guvern, toate conținând în titlu expresii precum ”HOTĂRÂRE privind încetarea exercitării, cu caracter temporar, a funcţiei publice de prefect al judeţului … de către domnul …”, respectiv ”HOTĂRÂRE privind exercitarea, cu caracter temporar, în condiţiile legii, a funcţiei publice de prefect al judeţului … de către domnul …”. Astfel, au fost înlocuiți din funcție toți prefecții și subprefecții care nu aveau susținerea USL, nou instalată la guvernare, deși încă de la 1 ianuarie 2006, România și-a asumat ca prefecții să devină înalți funcționari publici, obligați să fie apolitici și asupra lor să nu se exercite nici un fel de presiuni politice, funcția lor fiind considerată una comunitară odată cu aderarea la Uniunea Europeană. Victor Ponta însă spunea că prefecții sunt reprezentanții Guvernului în teritoriu, iar el nu poate guverna cu oamenii PDL și UDMR.

 

Liviu Dragnea, teoretic, știe regulile. Practic, vrea și popă, și hoț

 

După prima întâlnire pe care premierul desemnat a avut-o cu liderii PSD, pe 11 noiembrie, președintele social-democraților, Liviu Dragnea, declara că ”a înțeles” că Dacian Cioloș nu va proceda la epurări, ci ”va avea o atitudine corectă, normală”.

"Am vorbit despre o reformă a funcției publice. Cei de la PNL au spus că trebuie depolitizată administrația. I-am spus că, dacă tot cer, poate începe cu membrii PNL și PDL care au fost păstrați în funcții de guvernările noastre. Prefecții și subprefecții nu sunt membri de partid, sunt funcționari publici. (...) N-am văzut la dl. Cioloș o dorință de a proceda la epurări (...) Dl. Dacian Cioloș mi-a zis că nu intenționează ca, dacă va fi votat guvernul pe care-l va prezenta, să înceapă o acțiune brutală de schimbare a administrației, schimbare pur și simplu cantitativă. Din câte am înțeles, se pare că va avea o atitudine corectă, normală", a spus Liviu Dragnea, citat de Hotnews.

 

Opoziția în vremea lui Ponta: Și cu prefecții demiși, și cu banii luați

 

 

 

Al doilea act normativ de forță politică adoptat de către guvernul USL în prima ședință a fost anularea unei hotărâri de guvern anterioare, prin care se distribuiau bani din fondul de rezervă al Guvernului către primării și consilii județene.  “Am decis recuperarea din conturile autorităților locale a sumelor distribuite prin HG 255/2012 de către fostul Guvern. Termenul limită este mâine”, anunța Victor Ponta, completat de către ministrul finanțelor Florin Georgescu cu precizarea că „sumele necheltuite vor fi blocate și returnate la guvern, pentru a fi distribuite către priorități”. Guvernul a fost dat în judecată, în cele mai multe cazuri procesele fiind pierdute de administrația centrală.

Cum principalul subiect de atac al USL la adresa guvernului Boc pe vremea când se afla în opoziție a fost reîntregirea salariilor reduse cu 25% în 2010, evident că această preocupare s-a găsit în prima ședință a guvernului Ponta din 2012, sub forma unui proiect de ordonanţă de urgenţă privind stabilirea unor măsuri financiare în domeniul asigurărilor sociale de sănătate şi al finanţelor publice (Primă lectură). De la 1 iunie, adică în numai trei săptămâni de la instalare, Ponta asigura deja o creștere a salariilor bugetarilor, într-o primă etapă, cu 8% față de luna mai.

 

Dacian Cioloș deschide Guvernul către societatea civilă

 

Prima ședință de guvern a lui Dacian Cioloș a avut loc joi, 19 noiembrie, la două zile după depunerea jurământului la Cotroceni. În seara învestiturii, președintele Iohannis a mers împreună cu echipa guvernamentală la Palatul Victoria și a participat la o ședință de predare/luare în primire a mandatului de la guvernul interimar condus de către Sorin Câmpeanu.

Primul act normativ anunțat de către premierul Dacian Cioloș a fost înființarea unui minister al Consultării Publice și Dialogului Civic, ca expresie a deschiderii spre societatea civilă și consultare publică pentru marile proiecte ale Guvernului.

"Când vorbesc de societatea civilă, nu mă refer doar la ONG-uri, ci la societatea civilă în sens larg. Știu că sunt diferite forme de organizare sectorială care au idei, care vor să ne transmită idei. Sigur, vom avea și structuri de consultare pe partea economică, unde vreau să păstrăm legatura cu mediul de afaceri pentru a infuza idei privind proiecte de dezvoltare economică pe care le putem avea în vedere în perioada imediat următoare. Dar, dincolo de aceste contacte, care sunt firești, aș vrea ca și restul societății să aibă canale de comunicare cu acest Guvern", a precizat Cioloș.

 

 

Acest minister este condus de către Violeta Alexandru, care înainte de a fi ministru delegat a ocupat funcția de director al Institutului pentru Politici Publice, asociație care a realizat periodic rapoarte de monitorizare a transparenţei şi responsabilităţii demnitarilor români.

În guvernarea Ponta, Ministerul pentru Dialog Social era condus de către parlamentarul Liviu Pop, fost lider sindical din domeniul educației, cel care a desfiinţat Comisia Naţională de Etică pentru a+l scăpa pe şeful său de acuza de plagiat.  În guvernul Cioloș, relația cu sindicatele trece în subordinea Ministerului Muncii, relația cu societatea civilă căpătând importanță pentru prima oară în ultimii 26 de ani.

 

Urgențele lui Cioloș: pregătirile de iarnă și fondurile europene

 

Și Dacian Cioloș a avut o scurtă declarație la începutul primei ședințe de guvern, transmisă pe toate posturile de televiziune, ca și Victor Ponta. Nu a fost însă o declarație politică sau vreo trimitere la fostul guvern. Premierul i-a invitat pe ministrul de interne și al transporturilor să organizeze Comandamentul de iarnă, pentru a nu fi surprinși nepregătiți, apoi a cerut ministrului Fondurilor europene o informare legată de situația absorbției fondurilor europene.

 

 

Cioloș va conduce un grup interministerial care va analiza periodic implementarea programelor operaționale finanțate din fonduri europene. Unul dintre secretarii de stat din ministerul Fondurilor europene va avea ca atribuții simplificarea administrativă și relațiile cu beneficiarii. Responsabilitatea acestuia va fi de a se asigura că procedurile privind administrarea fondurilor europene vor integra soluțiile cele mai puțin birocratice, folosind în acest sens și experiența beneficiarilor de fonduri europene care au realizat deja proiecte. S-a decis ca prima întâlnire a acestui grup interministerial să aibă loc în cursul săptămânii viitoare, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Vineri, Dacian Cioloș a avut o întâlnire, la Palatul Victoria, cu comisarul european Corina Crețu, premierul anunțând că ”a găsit blocat Programul Operațional Regional, în urma unui audit al Comisiei Europene”.

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22