Premieră la Universitatea Aurel Vlaicu Arad: alegeri de rector în 2 tururi. Ramona Lile, pa!

Brindusa Armanca | 26.03.2024

Ceea ce părea monolit în jurul Ramonei Lile, rectorița plagiatoare cu trei mandate, s-a dezintegrat.

Pe aceeași temă

UPDATE Turul al doilea de scrutin a fost câștigat de conf.dr. Teodor Cilan, care a obținut 119 voturi. Practic, voturile profesorului Liviu Bocîi au făcut diferența.

După respingerea de către Ministerul Educației a validării Ramonei Lile ca rector aleasă ilegal cu 87% în ianuarie 2024, totul s-a schimbat. S-au înscris în competiție trei candidați care au făcut întâlniri și dezbateri reale cu facultățile pentru a-și susține candidatura.

Ei sunt conf.dr. Teodor Cilan, fost prorector, conf.dr. Sanda Grigorie, decan, prof.dr. Liviu Bocîi. Profesorului Bocîi i se datorează monitorizarea atentă a respectării legalității alegerilor anterioare viciate. Ramona Lile încercase să redevină rector deși avea interdicție de a candida la orice funcție timp de 5 ani, ca sancțiune dată de CNECSDTI pentru numeroasele sale plagiate.

Revista 22 urmărește de mai mulți ani situația specială a acestei universități conduse de Ramona Lile, o campioană a plagiatului multiplu dezvăluit de investigațiile redacției.

„Nici vorbă să renunț, mă pregătesc pentru mandat de 5 ani, chiar 10”

Alegerile s-au desfășurat în data de 25 martie, pentru a se încadra în termenul limită prevăzut în Ordinul de Ministru nr.6097/29.12.2023, pentru alegerea noului rector.

Ramona Lile l-a însoțit pe întreg parcursul votării pe favoritul ei, Sanda Grigorie, conferențiar de un an, după ce a stat 21 de ani lector, ceea ce nu l-a impiedicat să fie decan la Facultatea de Științe Economice. Pentru obținerea titlului de doctor, i-au fost necesari 14 ani, conform CV-ului afișat. Proiectul său managerial de 25 de pagini cu greșeli de exprimare și ortografice, are definiții academice ca „studentul (este) client cât și produs final”.

Revista 22 l-a întrebat pe dl. Sanda cum evaluează mersul UAV în ultimii ani și ce ar schimba. „Au fost și greșeli, voi face o analiză SWOT dacă voi fi ales, adevăratele probleme le vom cuantifica atunci. Dar aș vrea să fie mai multă transparență și o altă modalitate de admitere”.

La întrebarea dacă ar fi dispus să se dea la o parte în favoarea Ramonei Lile, așa cum se zvonește, deși procesul ei nu se referă la funcția de rector, Sanda Grigorie a răspuns:

„Nu, nici vorbă să renunț, dimpotrivă, mă pregătesc pentru un mandat de 5 ani, chiar 10!”.

Nici nu ar fi jurat pe mormântul lui Arsenie Boca, cum se zice, fiindcă „am trecut de epoca medievală”.

Candidatul aduce în favoarea sa proiecte de 20 milioane euro, deși lider de proiect nu a fost decât în unul singur în 2017, precum și atașamentul său față de universitate. Nu se consideră „omul lui Lile” pe care a contrazis-o ca decan în diverse contexte.

„Am cerut corectitudine și respectarea la virgulă a legii”

Profesorul Liviu Bocîi este de 34 de ani în UAV la Facultatea de Inginerie. Parcursul său didactic, așa cum reiese din CV-ul postat, arată obținerea gradelor didactice treptat și fără sincope. Proiectul său managerial urmărește, în rezumat „calitatea și performanța în educație, competitivitate, învățământ centrat pe student, accent pe rezultatele învățării, excelența în cercetarea științifică, stimularea creativității și inovației, relația strânsă a procesului didactic cu piața muncii”.

0

Liviu Bocîi s-a făcut cunoscut în universitate prin faptul că „a îndrăznit” să o contracandideze pe Ramona Lile în 11 decembrie 2024 și să conteste legalitatea prezenței plagiatoarei aflate sub sancțiune. Contestațiile nu i-au adus popularitate, colectivul fiind atunci încă sub călcâiul fostei doamne rector, care a târât și universitatea în procesele sale de plagiat.

Totuși profesorul a candidat din nou, dublându-și practic numărul de voturi față de prima candidatură.

Într-o discuție telefonică, profesorul Bocîi a mărturisit revistei 22 că s-a înscris fără iluzii inutile, mai mult pentru a avea ocazia să le vorbească colegilor, să le deschidă ochii, în speranța că vor pune umărul la ieșirea UAV din inerția impusă de fosta conducere.

„Unele voci din universitate nu au fost deloc ascultate”

Conferențiarul Teodor Cilan a fost prorector timp de două mandate, secondând-o pe Ramona Lile, și decan timp de un an la Facultatea de Științe Economice. CV-ul său consemnează un număr impresionant de limbi străine: engleză, franceză, italiană, germană.

Strategia sa prezentată la alegerile pentru funcția de rector se bazează pe o anliză SWOT care identifică puncte tari și puncte slabe. Printre punctele slabe Cilan a subliniat într-o discuție cu Revista 22 lipsa de transparență, uitând că a fost prorector responsabil cu transparența academică și relațiile internaționale.

0

Teodor Cilan își propune o mai mare atenție la politica de resurse umane, fiindcă „unele voci din universitate nu au fost deloc ascultate”, precum și o atenție sporită dată cercetării științifice. Consideră inacceptabil faptul că adesea nu se țin orele. Apărându-și mandatele, ne-a declarat că numărul de studenți nu a scăzut, că au venit studenți străini și au existat proiecte care au adus universității un milion de lei pentru dezvoltare instituțională.

Recunoaște însă că plagiatele doamnei rector au adus o imagine negativă universității și că „trebuie să delimităm imaginea instituției de imaginea doamnei rector”.

La dezbaterile publice, conferențiarului Cilan i s-a reproșat că nu s-a delimitat de Ramona Lile, deși are în prezent observații critice la adresa mandatelor ei. Ne-a declarat că nu este dispus, dacă va fi rector, să-i cedeze acesteia locul și consideră că fostul rector nu îl va putea influența în decizii.

Urmează turul 2

Rezultatul alegerilor din primul tur a determinat organizarea turului al doilea în 27 martie: Cilan Teodor 83 de voturi, Sanda Grigorie 83 de voturi, Bocîi Liviu 48 de voturi, 3 voturi au fost anulate. Pentru validarea unui câștigător erau necesare 114 voturi.

Au participat 217 de alegători din totalul de 227 înscriși pe listă. Participarea masivă a colectivului indică o relativă trezire din inerția instituțională. Cele 48 de voturi ale candidatului Bocîi pot înclina balanța în favoarea unuia dintre candidați.

Alegerile pentru președintele noului senat au fost viciate de graba cu care Lile ar fi vrut să-și pună „omul ei”, pe fostul prorector Alexandru Popa.

Organizată în pripă, în data de 22 martie, alegerea noului președinte de senat a trebuit amânată fiindcă contravenea calendarului. Profesorul Bocîi a semnalat neconcordanța într-o adresă, spre furia fostului președinte de senat, Ioan Radu, complicele Ramonei Lile la multe nereguli.

În 25 martie a fost ales Alexandru Popa președintele Senatului UAV. Vremea unanimităților a trecut însă, iar deciziile vor fi mult mai vigilent analizate.

Parastasul mandatelor Ramonei Lile

În 21 martie, Ramona Lile a organizat în sala Ferdinand a primăriei arădene o prezentare publică a realizărilor sale. N-au lipsit preoții și cântările pentru evlavioasa rectoriță.

0

Pentru că nu s-a consultat cu nimeni, prezentarea la care au fost chemați toți oamenii din universitate și personalități din Arad s-a suprapus cu dezbaterile programate în campania pentru alegerea rectorului. Agenda campaniei a trebuit modificată de urgență, altminteri candidații riscau să vorbească unor săli goale.

Ramona Lile și-a prezentat mandatele ca pe un triumf. „Am construit o universitate puternică, care a crescut de la un an la altul, care atrage un număr tot mai mare de studenți”, a susținut fostul rector, adăugând că UAV a reușit să atragă peste 80 milioane euro din fonduri europene, naționale și locale. Deși ilustează performanța cu poziția din rankingurile naționale și internaționale, totuși UAV a stat în coada unor topuri ca Metarankingul Universitar 2023, clasament realizat independent de un grup de experți pe baza principalelor clasamente internaționale la care participă universități românești, unde Universitatea „Aurel Vlaicu” se situează pe ultimul loc. 

În ciuda performanțelor declarate, Ramona Lile nu a fost aleasă de colegi în acest an nici în Senat, nici în Consiliul Facultății de Științe Economice, facultate unde va funcționa ca simplu conferențiar, fără nicio funcție.

0

Prof. dr. Lizica Mihuț, rectorul care a condus anterior instituția, vede diferit realizările UAV sub mandatele Ramonei Lile.

„Am lăsat în conturile universității 5 milioane de euro. Din surse interne aflu că aceste conturi sunt aproape goale. Ulterior s-a vândut Fabrica de ceasuri achiziționată sub mandatul meu, nu se știe ce s-a făcut cu banii. Am lăsat un hotel pus la punct, Akademos. Acesta a fost dat unui ONG gratuit pentru a face o casă de bătrâni cu plată. Sper să se facă un audit, un control serios care să scoată la lumină ceea ce fosta conducere a îngropat”, a declarat Lizica Mihuț pentru Revista 22.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22