Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Presedintele Iohannis, in Turcia: Moscheea din București, in faza obtinerii autorizatiilor
Vlad Toma - - - -
2016-03-24
Actualitate Interna
2

Presedintele Klaus Iohannis, aflat intr-o vizita in Turcia, a discutat cu președintele Recep Tayyip Erdogan despre moscheea care urmeaza sa fie construita la Bucuresti.

 

Conform declaratiilor facute de presedintele turc, confirmate si de Iohannis, muftiatul musulmanilor din România ar fi in faza obtinerii autorizațiilor necesare pentru constuirea acestei moschei.

 

Erdogan a declarat, într-o conferință de presă comună cu președintele Klaus Iohannis, ca „a fost oferit un teren în București Muftiatului musulmanilor din România pentru construirea unei moschei în București. Muftiatul se ocupă de obținerea autorizațiilor necesare, iar Turcia este gata să acorde tot sprijinul pe care îl poate acorda acestui proiect.

 

La rândul nostru, și noi am stabilit câteva terenuri în Istanbul unde vor putea fi construite o capelă și un loc de cazare pentru pelerinii români,” a declarat președintele Turciei, citat de Digi24.

 

Președintele Klaus Iohannis a declarat, de asemenea, că problema acestei constructii „este de competenţa Primăriei şi se lucrează la aceste documentaţii”, a spus şeful statului roman, citat de news.ro.

 

Constructia unei moschei la Bucuresti a starnit multe controverse in spatiul public romanesc, in special dupa ce premierul Victor Ponta, care sustine aceasta constructie, s-a operat in Turcia.

 

Traian Basescu, fostul presedinte al Romaniei, este unul dintre principalii adversari ai constructiei acestei moschei la Bucuresti.

 

Au existat de asemenea nenumarate proteste pe locul in care urmeaza sa fie construita aceasta moschee, unii dintre protestatari incercand in mod repetat sa profaneze locul, pentru ca aceasta cladire sa nu mai poata fi ridicata.

 

In data de 25 mai 2015, Ambasada Republicii Turcia din Romania a solicitat printr-o adresa formulata Secretariatul General al Guvernlui (SGG) “atribuirea în folosintă gratuită a unui teren, în vederea edificării unei moschei, cu anexe sociale aferente”. 
 

RA-APPS a identificat un teren, situat in Bucuresti, in Bulevardul Expozitiei, aproape de centrul Romexpo, cu o suprafata de 11.295 de metri patrati si a propus SGG atribuirea terenului respectiv in folosinta gratuita catre comunitatea musulmana.

 

In 27 mai, Guvernul Romaniei a emis o hotarare de guvern prin care executivul acorda dreptul de folosinta gratuita a terenului catre Muftiatul Cultului Musulman. Cultul musulman a solicitat în repetate rânduri alocarea unui teren situat pe raza municipiului București pe care să se construiască o moschee.”, se arata in Nota de Fundamentare a HG 373/27.05.2015. Potrivit documentului citat, in 1 octombrie 2012,  Ministerul Afacerilor Externe a solicitat Primariei Capitalei alocarea unei teren “care să servească construirii unei moschei, proiectul urmând a se realiza pe bază de reciprocitate cu partea turcă, ca urmare a dialogului purtat cu partea turcă încă din anul 2004”. 
 

Guvernul Romaniei a dat astfel in folosinta gratuita un teren cu o suprafaţă de peste 11.000 de metri patrati si o valoare de aproape 4 milioane de euro catre Mufiatul Cultului Musulman din Romania, pentru construirea unei moschei.

 
TAGS : iohannis erdogan moschee turcia romania autorizatii
Comentarii
viorica iovan 2016-12-23
 Să ridici un  Templu de cult Mahomedan   uriaș  în țara pe care Papa de la Roma a numit-o Grădina Maicii Domnului .....  cine poate să continue, să continue, pentru că eu nu mai am cuvinte. ....

 
viorica iovan 2016-12-23
La rândul nostru, și noi am stabilit câteva terenuri în Istanbul unde vor putea fi construite o capelă și un loc de cazare pentru pelerinii români,” a declarat președintele Turciei,

Da! Dar de ce nu BISERICI construite în țara în care fanaticii religioși dacă te prind cu cruciulița la gît Îți taie gâtul
Total 2 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
1997
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22