Hexi Pharma primea fonduri europene şi de stat pentru creşterea productiei de dezinfectanti

Vlad Toma | 16.05.2016

Hexi Pharma, firma implicata recent in scandalul dezinfectantilor diluati, primea fonduri europene pentru modernizarea productiei. În documentele depuse pentru primirea acestor fonduri, Hexi Pharma descria in detaliu procedurile prin care ţinea sub control concentraţia dezinfectanţilor.

Pe aceeași temă

 

Firma lui Condrea a primit, intre 2013-2015, 600.000 de lei, fonduri europene și de la stat, printr-un proiect european derulat în cadrul Programului Operațional Creșterea Competitivității Economice. Banii au fost luati pentru cresterea producției de dezinfectanți de la 17,3 tone pe lună, la 21,3 tone pe lună, conform unei investigatii Hotnews.

 

Hexi Pharma arata ca "foloseşte substanţa activă dezinfectantă cea mai puternică din România. Ca putere de acţiune, produsele Hexi sunt cele mai puternice. Substanțele active sunt achiziţionate de la cei mai prestigiosi producători din lume", se specifică într-unul dintre documentele citate de B1.

 

In documentatia depusa pentru fondurile europene, Hexi Pharma se lauda ca 90% din clientii sai sunt spitale de stat si ca a livrat scolilor si gradinitelor substante dezinfectante si pentru prevenirea raspandirii gripei porcine, in anul 2009, arata Hotnews.

 

Testele coordonate de Guvern au aratat insa ca produsele furnizate de Hexi Pharma sunt neconforme. Probele de dezinfectanti medicali de la Hexi Pharma trimise la ICECHIM au aratat ca in unele cazuri substantele erau diluate de pana la zece ori, a declarat acum cateva zile, la Palatul Victoria, Victor Strimbu, secretar de stat in ministerul Sanatatii.

  

Toate probele analizate au fost neconforme, a spus oficialul guvernamental.

 

Pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a constituit un dosar penal avand ca obiect informatiile vehiculate in spatiul public privind dezinfectantii produsi de o firma autohtona utilizati in unitatile sanitare, a anuntat miercurea trecuta Parchetul General, intr-un comunicat.

 

Parchetul General a anuntat miercurea trecuta ca a inceput urmarirea penala in rem pentru "zadarnicire a combaterii bolilor" si "falsificarea si substituirea de alimente sau alte produse" in cazul dezinfectantilor din spitale.

 

Mai multe perchezitii au avut loc acum cateva zile la cladiri care apartin Hexi Pharma si acasa la Dan Condrea, patronul firmei, politistii ridicand documente si probe si din spitalele unde au fost gasite probe neconforme.

 

Hexi Pharma şi-a cerut acum cateva zile intrarea în insolventa, printr-o cerere depusa la Tribunalul Bucureşti. In presa au aparut de asemenea informatii despre datoriile firmei care ar fi de peste 20 de milioane de euro.

 

Procurorii de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au cerut Judecatoriei Sectorului 5 suspendarea dizolvarii firmei Hexi Pharma, instanta stabilind primul termen luni, 16 mai, anunta Mediafax.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22