Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFCine ne guvernează?
2016-05-30
6
În curînd, la salonul bucureştean al cărţii, Editura Humanitas va lansa o nouă colecţie de „perle”, alcătuită de neobositul Radu Paraschivescu şi „specializată”, de data aceasta, pe politicienii autohtoni. Cartea se va numi „Cum gîndesc politicienii?”, dar va avea şi un subtitlu retoric: „Cum? Gîndesc politicienii?”.

 

Să lămurim, de la bun început, lucrurile: 1. Nu există om care, într-un moment sau altul, din oboseală, pripă, neatenţie, să nu aibă „scăpări” de exprimare inadecvată, să nu se facă vinovat de inadvertenţe, mai mult sau mai puţin ridicole. 2. Nicăieri în lume, politicienii nu sunt o „castă” infailibilă de oratori ciceronieni, scutiţi de derapaje logice sau stilistice. Dar, 3: Aglomerarea, la vîrf, a inepţiei, densitatea - pe scena publică - a comicului involuntar, precaritatea intelectuală şi gramaticală a actorilor politici din scumpa noastră patrie sînt fenomene greu de egalat pe alte meleaguri. Cine nu crede să răsfoiască volumul, pe cale de apariţie, al lui Radu Paraschivescu. Va constata, inevitabil, că, indiferent de amplasamentul de partid, mulţi dintre reprezentanţii „elitelor” noastre conducătoare au, cum o spune antologatorul în prefaţă, nu numai grave carenţe de competenţă, ci şi ireparabile corijenţe la capitolele „maniere”, „exprimare”, „stil”.

 

Victima cea mai tristă a patrioţilor care ne conduc e însăşi limba maternă. Exemplele sunt puzderie. Veţi găsi, în paginile cărţii, pasaje amuţitoare: se vorbeşte despre ”deficit de lipsă” (Norica Nicolau), despre ”sume infirme” (adică infime, Vanghelie dixit), despre ”limite care se apropie de sfîrşit” (M.Geoană, îngrijorat şi de faptul că ”pierdem în fiecare zi o hemoragie a economiei naţionale”), despre necesitatea de ”a începe să demarăm” (A.Videanu), despre ”sintagma” (adică sintaxa!) frazei (C.P. Tăriceanu), despre ”a opri stoparea declinului” (M.Geoană), despre ”un neadevăr inexact” (Ilie Verdeţ), despre ”cadavrele neînsufleţite ale celor decedaţi” (M.Duşa), despre afinităţi ”largi şi lungi” (Tinel Gheorghe), despre ”rezultate finale care se vor da la sfîrşit” (E.Nicolicea), despre ”alegeri electorale” (Crin Antonescu), despre nevoia de ”calmitate” (E. Nicolaescu, vrînd să spună de ”calm”), sau despre ”prejudecăţi”, cînd, de fapt, C.P.Tăriceanu se referă la ”prejudicii”.

 

Cititi in continuare pe adevarul.ro

TAGS : politicieni gandest politicienii radu paraschivescu carte politica romaneasca limba romana
Comentarii
?????? 2016-06-01
"Actorii politicii" ? Sau "animalele politice"?
B. 2016-05-31
Eu unul sunt plictisit si al lasa-o mai usor cu criticile si nemultumirile dofte de genul asta din doua motive. Mai intai, limba romana savanta, desi dezirabila daca nu e prea pedanta, nu e un ingredient fundamental pentru succes in diverse activitati practice si chiar unele teoretice. In al oilea rand, politicienii astia au trecut pe la scoala si pe la universitate, unii au si diplome de doctor, asa ca daca un intelectual le critica limba romana inseamna de obicei ca se critcia singur ca nu i-a invatat bine la scoala si i-a mai lasat si sa absolve cu diploma!
Theodor Iliescu 2016-06-01
"plictisitule" - iti transmit 'zicerea ardeleana" : Meri la oi - ca de vaci esti prea p...st !
Sa sti ca si noi - care am trecut printr-o scoala facuta cinstit - nu la "forme pe-nserate" sau - si mai si - "la diploma platita" - ne-am saturat de ipochimeni - ca dv. ! - semianalfabeti, dar guralivi !
Sunt totusi de acord cu un aspect ce ar putea rezulta din discutie : Mahalaua romaneasca a decazut si s-a prostit "di tat" ! - asa ca limbajul sustinut de dv. va caracterizeaza si - din pacate - pe o mare majoritate romaneasca inculta si agresiva.
Liviu din Timisoara 2016-05-31
Una este sa nu fii pedant, pretios ...sa n-ai dreptul sa utilizezi niste termeni pe care i-ai agatat si tu de pe undeva si iesi cu ei la defilare ....si alta este sa te exprimi ( vezi exemplele ) ca un imbecil cu pretentii. Iar aici nu e vorba doar de limba romana ci mai ales de impostura ... Dar deh,ce sa ceri unora care te voteaza pentru o bere si-un carnat ? Ce ma-sa poti cere intr-o tara mediocra, in care unii isi spala masinile in apa marii cu manelele la maxim ? Astia suntem. Vorba lui Brancusi ..." v-am lasat saraci si prosti ...si v-am gasit mai saraci si mai prosti ". Nene ...diferenta intre mojicia romaneasca si clasa unui popor la cateva sute de km de noi ...poporul croat. Mergeti prin Zagreb sa va lamuriti ... Lamuriti-va ca prin centrul Zagrebului nu se iese la plimbare in tricou si in slapi ... Diferenta dintre noi si ei este aceea ca nu suntem capabili sa o remarcam. In rest ...hai sictir... romana corecta nu este romana savanta ; la aia putini au acces.
claudiu 2016-05-30
Putini sint povestitorii istorici care, intocmai ca Balcescu sa fi izbutit a reda prin nuante stilistice toate intentiile gindului si sentimentului lor. Mai cu seama in specularea virtualitatilor expresive legate de alternarea timpurilor vebale, Balcescu apare ca un adevarat virtuoz.

TEHNICA BASORELIEFULUI IN PROZA LUI N. BALCESCU
TUDOR VIANU
Liviu din Timisoara 2016-05-30
Auzi la radio si la TV vorbitori profesionisti sau persoane cu functii grele care nu reusesc sa scape de " Eu ca si responsabil al departamentului .... " " Vreau decat sa va atrag atentia .... " " Ideea care vi-am supus-o atentiei ...." Se pare ca chiar nu mai conteaza gramatica elementara .... ce sa mai vorbim de stil si alte subtilitati.
Total 6 comments.
Recomandari
6172
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22