Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFReflecţii post-electorale
2016-06-13
3
Înţelepciunea (şi experienţa) alegătorului român post-decembrist s-a cristalizat, pînă acum, în propoziţia: „Alegem răul cel mai mic.” „Bun” cu adevărat nu e nimeni. Dar măcar evităm răul catastrofal. De data aceasta, mai ales la Bucureşti, a apărut o nuanţă aparte: „Alegem între mai multe grade şi tipuri de dezamăgire.”

Dezamăgitori” s-au dovedit, pînă la urmă, toţi candidaţii, indiferent de culoarea politică. Dar există dezamăgiri mai mari sau mai mici, unele melancolice, altele furioase, unele „datorate” candidaţilor, altele „datorate” partidelor şi strategiilor lor. Şi atunci ori nu mergi la vot, ori votezi, fără convingere, dezamăgirea care ţi se pare, prin comparaţie, tolerabilă…

 

Pe acest fundal amărui, am de făcut, ca votant bucureştean, cîteva observaţii tîrzii, dar utile, poate, în campaniile viitoare:

 

1. Cînd cîştigi, e bine să nu te sărbătoreşti fudul şi euforic. Dacă, de pildă, ajungi primar cu votul a 44% din alegătorii activi, dar ştii că s-au prezentat la vot doar 33% din totalul lor, e recomadabil să pricepi că ai fost votat de aprox. 13% din cei pe care îi vei „reprezenta”. Şi că, deci, eşti victorios împotriva a 87% dintre cetăţenii urbei care, fie nu te plac, fie nu dau doi bani pe numele şi persoana primarului lor. E ridicol, prin urmare, să-ţi iei aerul „alesului” iubit de popor, proaspăt întors, în glorie, de la Rovine. Rezonabilă şi, în perspectivă, lăudabilă, ar fi mai degrabă o stare de jenă... Oricum, a cîştiga nişte alegeri locale nu e chiar a deveni, brusc, Nadia Comăneci sau Constantin Brâncuşi.

 

2. Cînd pierzi, două lucruri sunt de evitat, dacă nu vrei să te faci de rîs: a. să nu pretinzi că, de fapt, ai obţinut un mare succes şi b. să nu dai vina pe alţii. Adică, vezi Doamne, ai pierdut pentru că n-ai avut sprijinul meritat, sau pentru că s-au măsluit rezultatele (ceea ce, evident, trebuie reclamat, dar numai cînd e vorba de „erori” flagrante, uşor demonstrabile), sau pentru că te-au trădat „intelectualii”, sau te-a sabotat presa.

 

3. Un partid inteligent şi abil îşi „construieşte” candidaţii din timp. A scoate la rampă, în cîteva luni, patru propuneri diferite pentru acelaşi post e o bîlbîială care se contabilizează, o dovadă că ori n-ai oameni, ori n-ai viziune, ori eşti în bătaia vîntului, la bunul plac al feluritelor facţiuni interne sau al unei cronice mediocrităţi politice. Oricum, eşti în criză gravă de credibilitate.

 

Cititi in continuare peadevarul.ro

TAGS : rezultate alegeri locale 2016 candidati primarie primaria bucuresti alegeri locale 2016 dezamagire partide politice
Comentarii
victor 2016-06-13
Dar cand 7,4 mil de romani iti spun explicit pleaca si tu nu vrei sa pleci, oare cum s-ar interpreta , domnule Plesu?
dinu 2016-06-13
Draga Victors (Ponta ?)
Cand cei ca tine o sa invete ca sunt uneori necesare doua ( intelegi, DOUA) conditii pentru ca o problema sa aiba solutie. Deci chiar daca s-a obtinut o majoritate relativa de 7.4 milioane de voturi, a doua conditie data de prezenta la urne a jumatate din numarul total al alegatorilor nu a fost indeplinita. Deci rezultatul referendumului a fost negativ. Te rog, citeste raspunsul meu odata, inca odata, de zece ori pana il pricepi! Eu sunt optimist : sper ca odata si odata cei ca tine sa priceapa necesitatea indeplinirii simultane a celor doua conditii si sa inceteze cu vaicarelile. Daca totusi vrei sa te lamentezi du-te la Antena 3 . Acolo cei ca tine sunt primiti cu bratele deschise!
BASCA 2016-06-13
Un lucru e cert dom-le,suntem aprig de minoritari si acu`da`si-ntrecut!Pare ca totul se intampla peste capul nostru,inainte trageau itele nomenclaturistii cu camarila securistica,acuma le trag votantul minoritar si ragetele televiziunilor de partid(e).
Total 3 comments.
Recomandari
9128
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22