Ofensiva americana de la Raqqa : sah la Ankara

Inevitabilul s-a produs. Intensificarea prezentei militare ruse in Mediterana Orientala si implicit in asa-numita Sirie utila cerea o reactie din partea Statelor Unite ale Americii care riscau sa fie complet marginalizate pe dosarul sirian.

Stefan Popescu 07.11.2016

De același autor

 Actiunea americana de la Raqqa, anuntata de acum cateva saptamani de secretarul de stat al Apararii, Ashton Carter, a fost grabita si de intentiile afisate in repetate randuri de presedintele turc Recep Tayyip Erdogan cu privire la capacitatea fortelor militare turce de a ocupa singure capitala de facto a Statului Islamic. Prin actiunea de la Raqqa, Washingtonul mai urmareste si impiedicarea transformarii in moneda de schimb intre Moscova si Ankara a fortelor ce compun opozitia moderata siriana si a kurzilor sirieni. 

 

Asocierea fortelor kurde reprezinta o noua recunoastere directa a acestora din partea SUA si o mutare de sah la adresa Turciei. Pe termen mai lung, Raqqa si zona kurda aferenta vor reprezenta centrul de greutate al prezentei militare permanente a SUA in Siria, cu posibilitatea la un moment dat a « spargerii » monopolului bazei de la Incirlik.

 

Inlaturarea Statului Islamic din acest oras situat pe malul Eufratului, adevarata capitala djihadista, concomitent cu ofensiva de la Mossul, reprezinta de asemenea un alt obiectiv al actiunii militare coordonate de americani. Pierderea celor doua orase de catre Statul Islamic va fi o lovitura importanta, atat strategica dar mai ales simbolica. Insa acest lucru nu va echivala si cu eradicarea acestuia care, aidoma altor miscari djihadiste, reprezinta o nebuloasa alcatuita din grupuri, celule si « lupi singuratici » raspandita din Pakistan si pana in Africa Subsahariana, trecand evident prin Uniunea Europeana.

 

In concluzie, angajamentul american de la Raqqa scoate in evidenta in primul rand fragilitatea pozitiilor turce pe dosarul Sirian si permite sa ne imaginam déjà o Sirie impartita aidoma Germaniei postnaziste intr-o zona aflata sub protectoratul rus si alta aflata sub cel american.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22