Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFOfensiva americana de la Raqqa : sah la Ankara
2016-11-07
2
Inevitabilul s-a produs. Intensificarea prezentei militare ruse in Mediterana Orientala si implicit in asa-numita Sirie utila cerea o reactie din partea Statelor Unite ale Americii care riscau sa fie complet marginalizate pe dosarul sirian.

 Actiunea americana de la Raqqa, anuntata de acum cateva saptamani de secretarul de stat al Apararii, Ashton Carter, a fost grabita si de intentiile afisate in repetate randuri de presedintele turc Recep Tayyip Erdogan cu privire la capacitatea fortelor militare turce de a ocupa singure capitala de facto a Statului Islamic. Prin actiunea de la Raqqa, Washingtonul mai urmareste si impiedicarea transformarii in moneda de schimb intre Moscova si Ankara a fortelor ce compun opozitia moderata siriana si a kurzilor sirieni. 

 

Asocierea fortelor kurde reprezinta o noua recunoastere directa a acestora din partea SUA si o mutare de sah la adresa Turciei. Pe termen mai lung, Raqqa si zona kurda aferenta vor reprezenta centrul de greutate al prezentei militare permanente a SUA in Siria, cu posibilitatea la un moment dat a « spargerii » monopolului bazei de la Incirlik.

 

Inlaturarea Statului Islamic din acest oras situat pe malul Eufratului, adevarata capitala djihadista, concomitent cu ofensiva de la Mossul, reprezinta de asemenea un alt obiectiv al actiunii militare coordonate de americani. Pierderea celor doua orase de catre Statul Islamic va fi o lovitura importanta, atat strategica dar mai ales simbolica. Insa acest lucru nu va echivala si cu eradicarea acestuia care, aidoma altor miscari djihadiste, reprezinta o nebuloasa alcatuita din grupuri, celule si « lupi singuratici » raspandita din Pakistan si pana in Africa Subsahariana, trecand evident prin Uniunea Europeana.

 

In concluzie, angajamentul american de la Raqqa scoate in evidenta in primul rand fragilitatea pozitiilor turce pe dosarul Sirian si permite sa ne imaginam déjà o Sirie impartita aidoma Germaniei postnaziste intr-o zona aflata sub protectoratul rus si alta aflata sub cel american.

TAGS : Ankara Raqqa SUA Turcia
Comentarii
profesoru 2016-11-07
E mai complicat.
Rusia şi Assad nu au nimic împotriva alianţei conduse de kurzi (SDF). Colaborează de minune cu kurzii din cantonul Afrin, aflat la nord de Alep, şi cu cei din Sheikh Maqsud (cartier din Alep controlat de kurzi). SDF e activă în nordul Siriei şi e susţinută de Pentagon.
Dar există şi grupări salafiste, jihadiste şi teroriste non ISIS (Ahrar al-Sham, Jaysh al-Islam, fosta al Nusra, al-Zenki etc.), şi grupări laice aliate cu ele (FSA), susţinute de Turcia, Arabia Saudită, Qatar, dar şi de CIA şi, diplomatic, de Departamentul de Stat, care încearcă să blocheze o victorie ruso-guvernamentală în Alepul de est controlat de fosta al-Nusra.
Aceste grupări acţionează în "Siria utilă", în zona marilor oraşe controlate de Assad, şi sunt combătute de ruşi şi armata guvernamentală siriană.
Şi, câteodată, SDF şi jihadiştii non-ISIS luptă unii împotriva celorlalţi.//

"permite sa ne imaginam déjà o Sirie impartita aidoma Germaniei postnaziste intr-o zona aflata sub protectoratul rus si alta aflata sub cel american." - putem să ne imaginăm. Ruşii nu au nimic împotriva acestui scenariu. Dar americanii acţionează pentru răsturnarea lui Assad prin intermediul jihadiştilor non-ISIS. Şi s-ar putea ca determinarea lor să crească dacă Hillary iese preşedinte.
Doar n-or fi dat Arabia Saudită şi Qatarul bani degeaba fundaţiei Clinton.
s.popescu 2016-11-07
Va multumesc pentru comentariul pertinent! Va rog sa luati in considerare si faptul ca am avut la dispozitie cca. 2000 de semne pentru a scrie despre operatiunile care vizeaza Raqqa.
Total 2 comments.
Recomandari
2898
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22