Pe aceeași temă
Anuntul vine dupa ce luni acestia au transmis ca "au luat act cu surprindere de pozitia critica" a CNR fata de o serie de propuneri legislative ale Ministerul Educatiei.
Potrivit Ziarul de Iasi, motivele invocate de acestia sunt:
- lipsa unei viziuni/strategii pentru evolutia invatamantului superior din Romania;
- recentele abordari ale Consiliului National al Rectorilor in indeplinirea misiunii academice;
- necesitatea modificarii procedurilor de adoptare a hotararilor Consiliului National al Rectorilor prin luarea in considerare a ponderii fiecarei Universitati;
- necesitatea cresterii rolului Consiliului National al Rectorilor in procedurile normative referitoare la invatamantul universitar.
Cinci dintre cele mai importante universitati din Romania (Universitatea Bucuresti, Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest Timisoara, Academia de Studii Economice si Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi) s-au intrunit la Iasi in cadrul Consortiului Universitaria si au decis sa intreprinda o serie de actiuni comune pentru a deveni o forta de revitalizare si de impunere a standardelor in invatamantul superior romanesc.
La reuniunea Consortiului Universitaria, din perioada 24 - 27 noiembrie 2016, cele cinci universitati au hotarat sa isi asume nu doar o voce unitara, ci si actiuni comune in domeniul didactic, al cercetarii, al relatiilor internationale si al initiativelor studentesti, care sa poata modela viitoarele politici educationale, mai noteaza ziarul iesean.
Membrii Consortiului "Universitaria" au transmis luni un comunicat de presa prin care spun ca "au luat act cu surprindere de pozitia critica a Consiliului National al Rectorilor (CNR) fata de o serie de propuneri legislative initiate recent de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii stiintifice."
"Aceasta pozitie a fost exprimata printr-o adresa inaintata MENCS, in urma unei discutii din 14 noiembrie a.c., cu o parte dintre reprezentantii universitatilor. Rectorii primelor trei universitati mentionate - cele mai mari si mai prestigioase din Romania - nici macar nu au participat la elaborarea de catre CNR a vreunui document in acest sens si considera, prin urmare, ca el nu exprima decat pozitia unora dintre componentii CNR.
Consortiul "Universitaria" sustine demersurile initiate de Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii stiintifice, care ajuta nu doar la dezvoltarea competitivitatii mediului academic romanesc, ci si la iesirea dintr-o serie de blocaje generate de grave inconsistente legislative anterioare. Cele cinci universitati isi exprima regretul ca nu au fost consultati toti membrii CNR, prin dezbateri si prin vot, astfel ca pozitia exprimata sa poata fi cu adevarat reprezentativa si sa contribuie la bunul mers al intregii comunitati academice romanesti."