Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFAdmiratorii și criticii lui Trump
2017-01-31
17
Deși primește aplauze de la galeria sa electorală Donald Trump nu face decît să aducă deservicii majore chiar cauzelor pe care atît el cît și susținătorii săi le sprijină cu entuziasm.

Printre cei mai ardenți susținători ai lui Donald Trump sunt și mulți români americani sau chiar din țară. Gata să reacționeze imediat, adesea agresiv, față de orice critică la adresa noului președinte. Motivațiile diferă. Unii, oameni de afaceri, speră că inițiativele acestuia în economie vor fi stimulative din perspectiva taxelor, vor reduce birocrația și, mai ales, vor contrabalansa concurența "neloială" din partea unor firme care operează în țări ca Mexicul, unde mîna de lucru este evident mai ieftină. Și trebuie spus că o serie de observatori avizați apreciază pozitiv elemente din agenda economică asumată, declarativ, de noua echipă de la Casa Albă. Problema e că măsuri care ar putea să-i ajute pe unii se dovedesc dezastruoase pentru alții, și chiar pentru economia americană în ansamblu, ceea ce va complica serios implementarea acestora. De pildă fermierii din sud, ar fi puternic grav afectați de un război comercial cu Mexicul.

 

Alții sunt iritați de tonul nejustificat de agresiv al unor mișcări de genul "Black Lives Matter" pentru care cineva ca Michael Brown, împușcat mortal de un polițist alb pe care îl agresa după ce tocmai jefuise un magazin, e prezentat drept un erou doar pentru că e de culoare. Sau de derapajele ideologice din campusurile americane unde, mai ales în zona științelor umaniste, se promovează idei care împing corectitudinea politică în teritorii inimaginabile.

 

Problema este că plecînd de la nemulțumiri reale, îngrijorări justificate, precum cele legate de terorismul islamic, cei în cauză ignoră cu obstinație problemele enorme pe care le crează declarațiile agresive, impulsive, ale noului președinte, deciziile sale pripite, unele mioape de-a dreptul, mai ales în materie de politică externă și comerț internațional. Paradoxal, deși primește aplauze de la galeria sa electorală Donald Trump nu face decît să aducă, adesea, pe termen mediu și lung, deservicii majore chiar cauzelor pe care atît el cît și susținătorii săi le sprijină cu entuziasm. Theodore Roosvelt spunea "vorbește măsurat, calm, dar înarmează-te cu o bîtă mare". Or, Trump procedează exact invers.

 

Atunci cînd îi combat pe criticii lui Trump admiratorii acestuia, inclusiv românii din țară sau din America, utilizează trei mari categorii de argumente. În prima categorie intră cele de genul "vă pronunțați fără să știți situația reală de la fața locului". O critică aparent rezonabilă. Numai că, pe de o parte, într-o țară de dimensiunea Statelor Unite nici cei în cauză nu cunosc de o manieră nemijlocită decît atmosfera din zona lor de proximitate iar pe de alta foarte critici față de Donald Trump sunt chiar personalități marcante conservatoare din America, inclusiv din spațiul politic republican. În plus, nu trebuie să locuiești în Statele Unite ca să realizezi impactul, de pildă în Europa, al unora dintre declarațiile și deciziile sale.

 

Al doilea gen de argumente decretează că criticii lui Trump sunt manipulați de "presa americană marxistă", categorie în care intră invariabil The New York Times, Washington Post sau CNN. Premiza este aceea că jurnaliștii din aceste instituții media distorsionează în mod voit realitatea pentru a-l denigra pe Trump. Ceea ce este în acord cu ceea ce spune și acesta în mod repetat: faptul că jurnaliștii sunt printre cei mai neonești oameni din lume. Astfel de acuze nu vin neapărat pe un teren gol. În America rata de apreciere a publicului față de mass media este relativ scăzută, doar 32 de procente (e drept, nu foarte departe de cota aprobării față de Trump care a ajuns la 36 de procente!) Și e adevărat că, de pildă, în The New York Times, marea majoritate a articolelor de opinie sunt de sorginte liberală, adică de stînga. Cîteodată citești chiar poziții de un radicalism excesiv, de tipul celor care justifică violențele și distrugerile din timpul unor proteste de natură rasială. La fel, publicațiile liberale care l-au aplaudat pe Julian Assange, de la Wikileaks, un om care a afectat grav securitatea națională a Americii, au abordat chestiunea realațiilor sale cu Moscova abia după dezvăluirile cu țintă Hillary Clinton din ultima campanie electorală. Însă multe din articolele din aceste surse conțin elemente factuale de necontestat. În plus, cel puțin în Washington Post, întîlnim în mod curent articole sub semnătura unor comentatori conservatori de marcă precum Robert Kagan, Charles Krauthammer, George Will sau Jeniffer Rubin. Nemaivorbind de faptul că "alternativa de informare" care ni se propune, de tip Fox News sau Breitbart News, este departe de a fi o lumină.

 

În fine, ultima categorie de argumente, merge pe linia argumentației lui Jeffrey Lord, unul dintre susținătorii lui Trump care apare frecvent la CNN, și face trimitere la Ronald Reagan. Ni se spune că regăsim la Trump multe dintre ideile acestuia, idei inițial respinse dar acceptate ulterior. Or comparația nu are acoperire. Din cel puțin trei motive. Politica externă propusă de Reagan era în deplin contrast cu cea izolaționistă promovată acum la Washington. În al doilea rînd, în timp ce Trump e un personaj "întunecat", gata să jignească, să atace violent, pe oricine nu e de acord cu el Reagan era unul fundamental pozitiv, "luminos", chiar și atunci cînd avea poziții critice. În fine, și poate asta este cel mai important, în timp ce Reagan, conștient de expertiza sa limitată în multe domenii, s-a înconjurat de colaboratori de o excelentă calitate Donald Trump nu e doar un egomaniac, puțin dispus să-i asculte pe cei care nu sunt de acord cu el, dar și-a ales la Casa Albă o echipă mediocră și resentimentară, în frunte cu un personaj ca Steve Bannon, extrem de controversat chiar și printre republicani.

TAGS : trump casa alba Mexic Roosvelt Julian Assange CNN Reagan Clinton
Comentarii
Dumitru Irimieș 2017-02-02
Nu doresc să comentez articolul dumneavoastră, este totuși un progres față de ceea ce s-a scris până acuma despre acest subiect. Reiau și cu această ocazie propunerea mea de a citi și eventual de a comenta lucrarea „Cine suntem” a lui Samuel Hungtington, precum și lucrare lui Eduard Behr, O Americă înfricoșătoare, ultima apărută prin 1997, adică în plină epocă Clinton. Cred că veți găsi acolo multe răspunsuri la nedumeririle dumneavoastră și ale multor colegi de breaslă. Mă bucur totuși că ați făcut o remarcă: corectitudinea politică a născut în campusurile universităților americane probleme în „teritorii inimaginabile”. Este un progres totuși că ați observat gradul de„ iritare” ce s-a produs într-o bună parte a societății americane.Felicitări corespondentului Josef Svejk pentru observațiile sale. Eduard Behr consemnează și el ideea „umflării artificiale - și cu ce consecințe ! - a aparatului birocratic pe criterii rasiale și de orientare sexuală”, să nu mai vorbim de competență.
Miha Covaci 2017-02-02
Sustinatorii lui Trump reactioneaza dur la Presa mincinoasa, orice articol maniulativ, orice stire falsa e puternic respinsa de sustinatori.
Tot nu vreti sa intelegeti, datorita presei mincinoase a castigat Trump, adica Americanul de rind a ripostat votindu-l. A obosit de minciuni si de globalizare, refuza sa se aplce in fata celor care au decis sa faca intregul glob o varza, sa elimine granite, sa stearga istorie, sa ucida constiinte, sa sluteasca o parte din suflete pentru a face loc imposturi.
.. nu aveam de gind sa raspund, articoul este departe de adevar
si mai sustineti ca ati suferit in comunism, ca va opuneti oricarei practici de trista amintire LOL
Josef Svejk 2017-02-02
Articolul e partinitor, răuvoitor și nefundamentat.

Ca să citez din clasici socialiști în viață „It's the economy, stupid!” Asta e întra-devăr prima prioritate a țării. Obama lasă în urma lui un pesiaj selenar: 93 de milioane de americani nu au nici un loc de muncă și nici o afacere și au renunțat să mai caute ceva de lucru. E o cifră gigantică fără precedent în istoria țării. 45 de milioane de oameni pe ajutoare alimentare (food stamps). + $20000 de miliarde datorie publică. Un sistem de asigurări medicale de stat falit, inept și fără viitor, care îi nenorocește tocmai pe săracii pe care care trebuia sa-i ajute. Săracilor le-au crescut costurile asigurărilor cu până la 75% doar anul acesta. 31 din cele 33 de cooperatie de asigurări clocite de Obamacare au dat deja faliment lăsâdu-și clienții cu ochii în soare si bugetul public cu acoperirea pagubelor lor. Un hățis de reglemetări absurde, inepte și distructive. Doar în prima săptămână a lui Trump acesta a eliminat poveri de peste $180 de miliarde asupra economiei printr-o simplă semnătură ce a anulat au inghetat cele mai odioase reglementări. Un aparat birocratic umflat artficial pe creiterii rasiale și de orientare sexuală cu incompetenți isterici... Repet: Economia e prioritatea 0. Daca economie nu e, nimic nu e. E normal că a începtu cu asta.

Izolaționism. Fals. Trump a numit la Pentagon în persoana lui Mattis unul din cei mai activi suporteri a sistemului de alianțe a SUA. Într-un gest precedent și-a început mandatul cu o vizită în Coreea de Sud care e unul din cele mai fierbinți noduri ale sistemului de alianțe a SUA. Administrația Trump a pus în opera de asemenea cea mai mare desfășurare de forțe americane din Europa de la prăbușirea URSS încoace. Toate acestea în țările din linia I a estului Europei. Imaginați-vă, fie și pentru o secundă, că libertatea dumneavoastră ar depinde doar de oștile lui Merkel, Hollande și de pensionarii lui Dogaru (ce înghit grosul bugetului apărării)... Cât credeți că le-ar lua câtorva sotnii de cazaci să ocupe România?! Așa cu cuvintele dumneavoasră...

Ca și Reagan Trump spune lucrurilor pe lume. Diferența e că Reagan era un vorbitor foarte talentat și seducător, iar când jugnea sau insulta pe cineva o făcea cu talent și umor pe când Trump e un vorbitor slab. Cei ce au curiozitatea să citească presa americană a anilor '80 vor descoperi că Reagan la rândul său era portretizat ca răul absolut, ca prințul înturnericului. Ca agresiv, corupt, senil și ticălos. Deci nimic nou. Faptul că Trump vorește direct e foarte bine. Nimic nu e mai perciulos decât invenția maoistă numită „corectitudine politică”. Adevărul trebuie spus cu brutalitate. Și îăn general se simte cum lumea se elibrează complet de, tabuuri inhibiții și autocenzură. Trump, care e un vorbitor submediocru, are însă capacitatea de a vorbi fără ocolișuri.

Chestia cu încojuratul de mediocrități, dubioși și yesmen-i e un fals grosier. Mattis, Tylerson, Sessions, DeVos, Mnuchin, Price, Kelly sunt oamenii care au dovedit competență deplină în domeniile lor înainte de a intra în politică. E un contrast evident cu marea majoritate a membrilor cabinetelor din ultimele decenii: De regulă politiceni de meserie care precum activiștii lui Ceausșescu se pricep la toate și puteau fi mutați de azi pe mâine de la sfeclă la rachete. Oamenii lui Trump au făcut bani (cu excepția generalilor) și cariere strălucite în domeniul privat și au intrat în serviciul public fără presiuni financiare în cârcă. Trump însuși e primul președinte ce și-a stbilit leafa la $1/an. Fapt ignorat și escamotat strategic de media mainstream ca să nu dea idei prostimii...

Ceea ce provoacă cu adevărat disperare în rândurile politicienilor de meserie e atitudinea „will do” lui Trump & Co. față de cea „let me explain” a meseriașilor politicii. Într-un interval extrem de scurt de timp Trump a dovedit că promisiunile electorale (bune, rele nu contează) pot fi respectate și încă repede. Că un ales nu trebuie neapărat să-și mintă alegătorii sau să caute scuze pentru impotență și indolență....
Val 2017-02-07
Felicitari.
Vicentio B. 2017-02-01
Stimate Domnule Lazescu,

erati candva un invitat permanent la B1. Desi aveti un mod cursiv de exprimare, repetata pozitionare a ochilor in alte directii, cu predilectie spre TAVAN, denota anumite inclinatii, pe care NU le comentez aici. Personal NU stiu, daca CANDVA reusiti sa va uitati intr-o oglinda, sa va intrebati, si sa gasiti raspunsul la intrebarea demna: CE AM FACUT EU ca jurnalist pentru TARA MEA - Romania ?

De catva timp ati parasit conturul Tarii natale si doriti sa va etalati inclinatia de a face analize privind TARA cea mai puternica din Lume, ca si cand in Tara cu PIBU-ul care situeza Romania pe PENULTIMA pozitie din UE, ati realizat o oarecare contrubutie !. Chiar NU vedeti ca traiti in Natiunea ajunsa relmente "pe butuci" ! NU va co0nsiderati PARTAS ? Va sugerez cu fireasca buna-credinta
sa va luati mainile pozitionate (fotografia alaturata) in FATA GURII, ceea ce evident denota o ANUMITA mentalitate, si incercati folosirea lor eficienta - in mod intelectual - conforma Ordinii Constitutionale, spre BINELE National.

Daca NU agreati sugerarea, si/sau NU puteti, mai bine RENUNTATI la modul prin care produceti realmente MACULATURA ! Solutii in relatia caracter – patriotism, Ordine Constitutionala SUNT ! Nu le stiti ? Greu de crezut ! Dar DACA totusi aceasta este realitatea, va pot fi de folos, efficient, CHIAR prin intermediul acestui SITE !

Dovediti in mod verosimil ca ati inteles in mod DEMN, cuvintele (citez) : „Într-o lume absurda, inteligenta e o absurditate.” — afirmate de Johann W. von Goethe ( 1749 -1832) mare poet german, ilustru ganditor, om de știință, una dintre cele mai de seama personalitati ale culturii universale.
Munteanu 2017-02-01
Sunt un Roman-American si am votat cu Clinton. Articolul domnului Lazescu m-a dezamagit. Nici un cuvant despre cele 2,9 milione de voturi in plus pentru Clinton nu de alta dar macar ca sa nu fie acuzat poporul American ca a votat razboiul termo-nuclear pe care il va incepe Trump. Cunosc multi alti Romani care au votat cu Trump dar evit sa vorbesc cu ei caci sunt si posesori legali de arme de foc deci e bine sa nu-i contrazici mai ales cand esti ne-inarmat ca mine. Unii sunt intr-atat de ignoranti incat pretind ca Romanii nici nu ar fi de "rasa Latina" identici cu Mexicanii pe care ii asteapta prapadul lui Trump. Domnul Lazescu si multi Romani din America sunt si rasisti. Michael Brown era si el minor dar sunt multe alte victime ale politiei rasiste din SUA si ale vigilanti albi inarmati care justifica din plin miscarea "Black lives matter" Un copil Afro-American de 12 ani din Cleveland a fost assasinat de politie si sunt multe alte cazuri filmate in care politia a tras de la distanta in Afro-Americani ne-inarmati care se vede clar din film ca nu erau agresivi. Metodele economice izolationiste ale lui Trump inclusiv "America first" au fost deja incercate si au produs criza din '29 si WW2. Nu cred ca acum vor produce alte rezultate decat au produs atunci. Presa Trumpista, Fox, etc. spune clar ca majoritatea Americanilor au sevici si traiesc bine si ar trai si mai bine dupa ce vor fi ucisi de Trump minoritarii care nu se descurca. CNN insa isi aminteste ca si Evreii erau minoritari in Germania lui Hitler si nu prea s-a progresat prin exterminarea lor. Nu este nici macar adevarat ca majoritatea se descurca. Trump a pierdut votul popular si dintre minoritatea care au votat cu Trump multi trebuiau dusi mai intai la dez-intoxicare de opium si apoi la vot. Chiar daca Trump are dreptate "America first" va produce asa un dezastru in Mexic, China, Japonia, Coreea, Germania, etc. incat acele tari se vor coaliza si vor intelege ca doar razboiul impotriva lui Trump le mai poate asigura supra vietuirea. Prin Japonia se spune clar ca dupa criza din '29 SUA au aplicat Japoniei sanctiuni economice atat de severe incat a fost necesar atacul de la Pearl Harbor. Si in Germania "America first" l-a ales pe Hitler cancelar.
Munteanu 2017-02-03
Nu este adevarat Mihai. Clinton nu este corupta cu toate ca ea si familia ei a fost anchetata de foarte multe ori de judecatorii republicani partinitori. Tot ce a putut fi descoperit a fost ca Bill e fustangiu ca si Trump de altfel dar asta nu e ilegal si fapte de coruptie nu exista in familia Clinton. Gresala ta este ca te consideri om de succes si nu-ti pasa, ba chiar te bucuri, ca Trump ii va ucide pe cei care nu au reusit care totusi sunt cu 3 milione mai multi decat cei care au reusit. Mama mea a orbit dar a fost operata de cataracta datorita Obamacare. Cum boala e genetica ma astept ca eu sa mor in mizerie orb dupa ce Trump va anula Obamacare. Americanii si familia Trump au inventat globalizarea si acum s-au razgandit si nu mai vor globalizare. Familia Trump a devenit miliardara vanzand Opium in China si acum vrea sa interzica Chinezilor sa vanda produse netoxice in SUA. Eu nu ma droghez deci nu sunt afectat in nici un fel de traficantii de droguri care nici nu sunt Mexicani ci Americani Anglo-Saxoni get-beget inclusiv cei care calatoresc si prin Mexic in interes de afaceri. Un cunoscut de-al meu Roman si el si fost si el software engineer care a votat cu Trump vinde marijuana prin Colorado dupa ce a fost concediat de IBM. Nu stiu daca Trump va reusi sa distruga Germania. In mod sigur va fi razboi termo-nuclear dar Germania, Japonia, China, Mexic, Cuba, etc. se vor alia cu Rusia deci meciul va fi echilibrat. Dupa sute de milione de morti toti imputabili lui Trump vom vedea cine va castiga si daca ii va folosi lui Trump la ceva victoria.
Munteanu 2017-02-03
Minti cu nerushinare Liviule. Si eu si tu si toata lumea ne-am iscalit cand am votat deci politia ne cunoaste identitatea si ne poate aresta daca am votat ilegal. Ca Trump a falsificat alegerile se vede clar din datele dtatistice. Prezenta la vot in statele Trumpiste a fost mult sub 50 de procente fata de peste 90 de procente in Oregon. Cei care au stat acasa au fost terorizati si uneori chiar ucisi de Ku Klux Klan si asa a castigat Trump acele state.
Miha Covaci 2017-02-02
D-le Munteacu
Cum ati putut vota cu o corupta pina-n maduva oaselor?
Individa il face pe voiculescu sa para baiat bun, zau

Va rog in viitor, studiati statistici, nu judecati dupa intimplari izolate
Presa in America (din pacate) a deviat masiv spre stinga in cei opti ani obama
Politia Americana e abuziva si putin grabita in a scoate pistolul, va garantez. Drama e ca la TV nu se arata fiecare suflet ucis de politie , au ales sa arate exclusiv negrii impuscati de politisti albi.
Din pacate negrii au inteles ca daca au Presedinte negru pot face ce vor, inclusiv a provoca autoritatea. Ce este in capul , nu stiu, imi pare rau de absolut orice moarte sau abuz.
Ma intereseaza asa de putin de ce dezastru se presupune ca ar genera in Mexic, China, Japonia, Coreea, Germania
Fiecare tara are conducere, sa faca bine sa lucreze in interesul celor care i-a votat.
Ce rau poate sa produca Trump in Mexic, mai rau decit cartelurile de droguri care conduc tara practic sau in China?
Americanii au nevoie de locuri de munca, companiile America sa faca bine sa se intoarca acasa si sa produca folosind mina de lucru autohtona
Germania, ce rau mai mare poate sa faca Trump, in comparatie cu cel facut de insasi Merkel. Germania are un dar sa se aseze de partea gresita a istoriei. Am vazut asta si in trecut
Gheorghe Popescu 2017-02-01
Pt. Liviu: Esti sigur ca le-ai numarat pe toate? Pe-alea de la Moscova le-ai numarat?
Liviu 2017-02-01
Hillary a furat cel putin cinci milioane de voturi prin practica votului multiplu sau ilegal, fara a mentiona zecile de mii de detinuti gratiati pentru a putea vota.

Trump a cistigat ambele voturi si acum, tot ce are de facut, trebuie sa sune desteptarea pentru poporul care a facut America mareata; desigur, nu puturosii care traiesc din ajutoare sociale sau trafic de droguri.
Liviu 2017-01-31
1. Intentia autorului e onorabila, din pacate argumentatia derapeaza (nu mult) in partizanat.
2. Realitatea e ca toata lumea civilizata s-a saturat de jaful practicat in numele "globalizarii", un nume dat distrugerii industriei manufacturiere din tarile "scumpe".
3. Daca americanii devin autarhici, care e problema lumii ? De unde pina unde trebuie ei sa moara si sa-si cheltuiasca paralele sa-i tina pe nebuni in friu ?
4. Trump e departe de a fi cel mai potrivit presedinte, dar altul mai bun n-a fost - putem doar spera ca-si va adecva reactiile.
5. Se incearca acreditarea ideii ca Trump e un idiot care nu stie ce face: omul asta a facut bani in SUA ! Desigur, are de invatat ce e aia un presedinte, dar macar e evident ca doreste ridicare Americii din praful in care se gaseste.
6. Oricum, o analiza binevenita.
Gheorghe Popescu 2017-01-31
Articol extrem de corect, care pune degetul pe rana. Parerea mea personala e ca zidul promis de Trump nu numai ca nu ii va opri pe mexicani sa vina in America, ci ii va opri pe americani sa mai iasa din tara lor. Cit de inalt poate fi un zid, sa opreasca o drona (de exemplu) sa treaca droguri peste el? Ma astept ca resentimentele fata de americani (pina acum bazate atit pe decalajul financiar intre ei si vecinii lor cit si pe dorinta americanilor de a fi jandarmul lumii) sa ajunga la paroxism. In ce priveste conceptiile romanilor despre Trump, romanii au fost intotdeauna exagerati in toate. Tine de natura noastra latina, de Balcani, de lipsa de cultura politica, de lipsa de educatie, de experienta comunista, de toate. Eu vi l-as da exemplu de domnul Ghitiu de la EVZ, jurnalist altminteri foarte intreg la minte, bine informat si mai ales bine crescut. Nu si in ce-l priveste pe Trump. Sint putin mai reticent decit autorul in ce priveste posibilitatea ca cineva (puternic) sa-l domoleasca pe Trump. L-a domolit cineva pe Ceausescu? Eu unul cred ca-s bolnavi de acelasi lucru. Boala comuna tuturor (sau mai bine spus tutulor) tiranilor. Nici Putin nu face exceptie. Vom vedea curind cit de usor este sa transformi prima democratie a lumii intr-o tiranie ca la carte. Nici nu e greu, cind vezi cu ce fel de lingai s-a auto-inconjurat Trump. De la blonda aia care apare mereu la CNN sa-l spele pe picioare, la Jeffrey Lord de care amintiti. Propagandisti de pretutindeni uniti-va! Stau si ma intreb cum va arata omenirea dupa patru ani de Trumpism, Putinism si Ergodism puse la o lalta. Lista ramine deschisa.
Gheorghe Popescu 2017-02-03
Pentru Mihai Covaci: mai citeste odata ce am scris. Se pare ca nu prea intelegi romaneste.
Miha Covaci 2017-02-02
Zau de unde stiti ca Americanii trec granita ilegal in Mexic ? LOL
Nu stiati ca faci puscarie da esti gasit in Mexic fara viza sau cu viza expirata
Am vizitat Mexic, la intrare am primit un cartonas pe care jumatate trebuia sa-l predau la iesire
alex 2017-01-31
nu intelegi nimic din ce se intampla in america. esti simpatizant al comunistului obama. informeaza-te si de la fox news. primesti numai stiri false de la cnn, wsj, nyt, wp. slaba analiza, domnule jurnalist.
Felix 2017-01-31
Exceptional articol. Il vor citi oare si domnii Papahagi, si Baconski?
Total 17 comments.
Recomandari
10502
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22